Somers maakt anderhalf miljoen vrij in strijd tegen gewelddadig extremisme

 ©  BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven Bart Somers (Open VLD) trekt jaarlijks anderhalf miljoen euro uit om de lokale besturen te helpen in de strijd tegen gewelddadig extremisme. “Met de extra middelen kunnen ze een deradicaliseringsambtenaar aanstellen, de Lokale Integrale Veiligheidscellen versterken, netwerkmomenten uitbouwen met politie of meer expertise binnenbrengen”, zegt hij.

Uit een bevraging van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten blijkt dat 59 procent van de gemeenten signalen opvangt van radicalisering. Twee jaar geleden was dat nog 11 procent minder. In 2018 gaf één op de vijf gemeenten aan geconfronteerd te worden met extreemrechtse signalen, vandaag is dat al één op de drie. Uit cijfers van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land vaststelt, blijkt dat 60 procent van de haatpredikers omschreven kan worden als islamistisch- extremistisch, 30 procent rechts-extremistisch en 10 procent links-extremistisch.

Vlaanderen is vooral bevoegd voor de preventie van dat soort extremisme. De eerste veertien projecten gaan vanaf deze week van start. Omdat sommige steden en gemeenten een gezamenlijke aanvraag indienden, gaat het in totaal om 33 lokale besturen. Ze kunnen rekenen op maximaal 60.000 euro per project, maar leggen er zelf nog eens minstens 20 procent bovenop. “Met deze projecten pakken we alle vormen van extremisme aan, van religieus geïnspireerde radicalisering tot het oprukkende rechts-extremisme”, maakt Somers zich sterk.  (agy)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen