Frauduleuze vermogensbeheerders hebben het gemunt op je spaargeld: hoe herken je ze?

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt voor fraudeurs die zich voordoen als vermogensbeheerders. Ze nemen daarbij de rol van ‘deskundige’ op zich en beloven je riante rendementen.

In een bericht op de site van de FSMA waarschuwt de waakhond voor twee frauduleuze vermogensbeheerders die de jongste weken actief zijn op de Belgische markt. De voorbije weken kreeg de FSMA aanwijzingen van frauduleuze activiteiten van:

  • ML-Capital (www.ml-capital.fr)
  • La Franco-Suédoise d’investissement (www.franco-suedoise-investissement.fr)

Cold calling

De fraudeur probeert in de eerste plaats in contact te komen met zijn slachtoffer via aantrekkelijke advertenties op het internet. Eenmaal iemand interesse toont in zo’n advertentie, neemt de crimineel telefonisch contact op met het slachtoffer. Soms slaat de fraudeur die eerste stap over en belt hij meteen het slachtoffer op. Hij doet dat doorgaans ongevraagd. Dat wordt ook wel ‘cold calling’ genoemd. “Dat is een veelgebruikte techniek bij beleggingsfraude”, merkt de FSMA op.

Eenmaal de fraudeur iemand aan de lijn heeft, doet hij zich voor als een expert die een interessant voorstel heeft. Hij nodigt het slachtoffer uit om een bezoekje te brengen aan een site en daar een rekening te openen. “Soms ontvang je een contractvoorstel. Alle verdere contacten verlopen per e-mail, telefonisch, per sms of via WhatsApp”, weet de waakhond. Fraudeurs zetten alles in het werk om de site er zo professioneel mogelijk te laten uitzien.

Op de site van de FSMA staat te lezen dat de fraudeurs vaak vermogensbeheerovereenkomsten aan de man brengen. Volgens zo’n contract beheren zij zogezegd je geld. Voorts worden er vaak hoge of zelfs gewaarborgde rendementen beloofd.

Hoe fraude vermijden?

De waakhond heeft een aantal tips gepubliceerd om dergelijke fraudepraktijken te herkennen:

  • Als de beloftes te mooi zijn om waar te zijn, zijn ze dat meestal ook.
  • Controleer de bedrijfsgegevens. Geloof nooit blindelings de informatie die de ‘vermogensbeheerder’ aan de lijn geeft. Je kan op de site van de FSMA nagaan of de onderneming een vergunning heeft om dergelijke diensten aan te bieden.
  • Op de site van de FSMA kan je overigens een test doen om na te gaan of je te maken hebt met een frauduleus bedrijf.
  • Een bank zal je normaal nooit uit zichzelf contacteren om je een voorstel te doen. Indien dat gebeurt, kan het een signaal zijn dat je te maken hebt met een fraudeur
  • Wees ook op je hoede als er gevraagd wordt om geld over te schrijven naar een land dat geen enkele band heeft met de onderneming, noch met je thuisland.
  • Vermijd een belegging in een product dat je niet kent of begrijpt
  • De fraudeurs vragen meestal om eerst wat geld over te schrijven alvorens ze je opbrengsten kunnen uitbetalen. Ga daar nooit op in.

Lees ook:

(tb)

Meer