Direct naar artikelinhoud
In kaart

Coronavirus in België in cijfers en kaart: zo evolueert het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in uw regio

Coronavirus in België in cijfers en kaart: zo evolueert het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in uw regio
Beeld DM

Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het coronavirus in België fluctueert elke dag. Deze tabellen en kaarten tonen hoe het aantal gevallen, hospitalisaties en overlijdens in uw provincie en regio evolueert.

Opgelet: Sciensano geeft voortaan enkel nog op dinsdag en vrijdag een update van de cijfers. Een aantal parameters kunnen daardoor op de andere dagen artificieel lager lijken dan de werkelijkheid of op nul staan.

Op zoek naar de meest recente vaccinatiecijfers en de evolutie van de derde prik-campagne? Alle grafieken en kaarten vindt u in de vaccinatieteller van De Morgen.

De druk op de ziekenhuizen

Het aantal ziekenhuisopnames geldt als de belangrijkste graadmeter om de uitbraak van het virus te meten. Hoe meer dagelijkse opnames, hoe zwaarder de epidemie toeslaat. De balken tonen de dagelijkse opnames, de rode lijn is het zevendaags gemiddelde. Dit zeggen de cijfers voor ons land:

Niet elke regio telt evenwel evenveel opnames, per provincie kunnen er grote verschillen zijn.

Deze grafiek toont hoeveel Covid-ziekenhuisbedden per dag bezet zijn in alle Belgische ziekenhuizen samen. De blauwe lijn toont de totale bezetting, de rode lijn toont hoeveel mensen daarvan op intensieve zorg liggen.

De huidige ziekenhuis- en IC-bezetting opgesplitst per provincie en per gewest:

Blijf overal op de hoogte: download de app van De Morgen ›

Besmettingen

Elke dag worden er nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in België, in de grafiek te zien aan de blauwe balken. De lijn geeft het zevendaags gemiddelde weer. Het gaat in de curves en op de kaarten zoals altijd om gekende besmettingen. Hoewel er steeds meer wordt getest, gaat het nog altijd om een onderschatting en ligt het aantal reële besmettingen dus allicht hoger.

Deze tabel toont de dagcijfers van de laatste week tegenover die van een week eerder:

De onderverdeling van de dagelijkse besmettingen per leeftijdsgroep toont soms grote verschillen. In de tabel ziet u het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen per 10-jarige leeftijdscategorie, en datzelfde cijfer afgezet per 100.000 inwoners in elke categorie. De verschilkolom toont het verschil tegenover vorige week:

Deze curve toont de evolutie over langere termijn van het aantal dagelijkse besmettingen in een aantal leeftijdscategorieën per 100.000 inwoners. Voor de leesbaarheid van de grafiek zijn een aantal leeftijdsgroepen samengevoegd.

Ook wat het aantal besmettingen betreft evolueert de epidemie overal anders. Op onderstaande kaart is dat verschil in één oogopslag duidelijk. Ze toont de evolutie van de nieuwe besmettingen per provincie en in Brussel, en het verschil tegenover een week geleden.

Deze tabel combineert de regionale verdeling en de verschillende leeftijdscategorieën. Het gaat om het procentuele verschil van het aantal dagelijkse besmettingen tegenover een week geleden.

Bovenstaande kaart is ingekleurd volgens het verschil in besmettingen tegenover een week geleden; de kleuren zeggen niets over het aantal besmettingen. De situatie kan in een provincie verbeteren, met dus een lichtere kleur op de kaart, maar tegelijkertijd nog precair zijn.

Aangezien niet elke provincie evenveel inwoners telt, zeggen absolute besmettingscijfers bovendien niet zo veel. In onderstaande kaart tonen we het aantal besmettingen in de afgelopen 14 dagen per 100.000 inwoners, om een betere vergelijking mogelijk te maken. Dat is de zogenaamde incidentie

Sciensano deelt ook regelmatig dezelfde cijfers per gemeente:

U  kan uw eigen gemeente ook in de tabel opzoeken:

Afgenomen tests en positiviteitsratio

Elke dag worden er tienduizenden nieuwe coronatests afgenomen.  Vooral in schoolvakanties of in tijden van minder viruscirculatie daalt het aantal testen.

De positiviteitsratio geeft het aandeel positieve testen op het totaal aan volgens een percentage. Hoe hoger het cijfer, hoe slechter. Het ECDC geeft hiervoor drempelwaarden van 1 procent en 4 procent.

De regionale verschillen in de epidemie uiten zich ook in de positiviteitsratio. Per provincie zijn er grote verschillen:

Overlijdens

Elke dag overlijden er jammer genoeg nog besmette Covid-19-patiënten:

Ook hier zien we verschillen per regio in de meest recente cijfers:

Deze grafiek toont het totaal aantal overlijdens in ons land sinds het begin van de epidemie in het voorjaar van 2020: