Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnweer

Wateroverlast zorgt voor moeilijke rijomstandigheden op Vlaamse snelwegen: uren aanschuiven op E40

Wateroverlast zorgt voor moeilijke rijomstandigheden op Vlaamse snelwegen: uren aanschuiven op E40
Beeld Koen Baten

Het KMI heeft zondag code geel gegeven voor het hele land van 12 uur tot 23 uur. Het weerinstituut waarschuwde voor onweersbuien in de meeste streken, waarbij lokaal veel neerslag in korte tijd kon vallen. Binnenlandse Zaken activeerde ook opnieuw het nummer 1722. In verschillende provincies zijn meldingen van wateroverlast. Heel wat straten staan blank en in enkele huizen is het water binnengelopen. Op de E40 richting Brussel ter hoogte van Aalst stond zondagavond ongeveer 13 kilometer file, goed voor zeker 2 uur aanschuiven.

en

Video wordt geladen...

Zondagmiddag trokken de regen- en onweersbuien, die in de voormiddag vooral in het westen lagen, verder naar het oosten. Er kon daarbij veel neerslag op korte tijd vallen met rukwinden tot 60 km/u. Code geel betekent dat er in één uur tijd 10 tot 30 liter neerslag per vierkante meter kan vallen of in zes uur tijd 20 tot 40 liter per vierkante meter.

Het nummer 1722 is er voor wie hulp nodig heeft van de brandweer, bijvoorbeeld voor storm- of waterschade, zonder dat er sprake is van levensbedreigende toestanden. Wie dringend een ambulance of de brandweer nodig heeft omdat iemands leven mogelijk in gevaar is, kan nog altijd naar de gewone noodcentrale 112 bellen. Het extra telefoonnummer moet overbelasting van die noodcentrale tegengaan. 

1722 bereiken kan ook online. De FOD Binnenlandse Zaken geeft daar ook de voorkeur aan: een digitale aanvraag om hulp via het e-loket komt namelijk rechtstreeks bij de brandweer terecht, wie 1722 telefonisch contacteert komt nog altijd terecht bij de operatoren die ook de 112-oproepen behandelen.

Zondagavond en in het begin van de nacht trekken er nog enkele onweersbuien over het land. In het tweede deel van de nacht wordt het geleidelijk droger, al kunnen er vooral in het zuiden nog enkele buien. De minima liggen dan tussen 7 graden plaatselijk in de Hoge Venen en 15 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Wateroverlast

Door de zware regenval stonden op de E40 ter hoogte van Aalst de drie rijstroken richting Brussel helemaal onder water. Alleen op de uiterst linkse rijstrook kon het verkeer nog doorrijden, zij het erg traag. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Ook elders in Vlaanderen veroorzaken de hevige buien verkeersproblemen, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. 

Omdat veel mensen terugkeren richting binnenland na een uitstap richting kust, was de file op de E40 aangegroeid tot 13 kilometer. Intussen verloopt het verkeer er weer normaal. De weg is sinds 18.30 uur vrijgemaakt en het heeft nog tot 19.30 uur geduurd tot de file was opgelost.

In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant lopen intussen meldingen van wateroverlast binnen na hevige regenval. Straten in Aalst staan blank na een wolkbreuk.

In Haaltert, naast Aalst, kreeg de brandweer al 170 oproepen binnen. “Onze mannen zijn volop bezig”, zegt burgemeester Veerle Bayens (N-VA) op Facebook.

In de Denderstreek is er sprake van zware wateroverlast door het hevige onweer. Tal van straten zijn ondergelopen en de brandweer kreeg al tientallen oproepen. De bewoners van Griet in Aaigem ondervonden al snel problemen door het noodweer. De meeste huizen in de regio bleven gespaard, maar eens het water was weggetrokken, bleef een dik moddertapijt over.

Ook de Honegemstraat in Erpe staat zo goed als blank. In Oordegem is langs de Grote Steenweg een elektriciteitscabine en Stichelendries onder water gelopen. Verder hadden ook Sint-Lievens-Houtem, Geraardsbergen, Herzele en Lierde met wateroverlast te kampen. Op tal van plaatsen liepen kelders vol.

In Maarkedal kon de Molenbeek de grote hoeveelheden water niet meer slikken. De brandweer moest bijgevolg op verschillende plaatsen te hulp schieten. Vooral bewoners die dicht bij de Molenbeek wonen, kampen nu met waterschade. 

In Wetteren kwam de spoorwegtunnel tussen de Warandelaan en de Viktor Van Sandelaan onder water te staan na een hevige regenbui. Het is niet de eerste keer dat de regio te kampen heeft met wateroverlast. 

In de Zwalmse deelgemeente Paulatem stond de Paulatemstraat onder water. Daardoor werden verschillende woningen beschadigd. Het gemeentebestuur van Zwalm stelt nu zandzakjes ter beschikking van de inwoners.

Ook het Waasland kampt met de gevolgen van de onweersbuien. Vooral Steendorp en Rupelmonde kregen het hard te verduren. Daar stonden verschillende huizen blank. 

De inwoners van de Brakelse deelgemeente Michelbeke, woonplaats van premier Alexander De Croo, konden niet ontsnappen aan het overvloedige water. De straten in het laagst gelegen deel van de gemeente stonden er blank.

In Papegem (Lede) overstroomde de Benedenstraat voor de tweede keer in twee weken tijd. De bewoners pleiten voor concrete maatregelen om wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Ook andere plaatsen in Lede kampten met overlast. Zo waren er problemen in Impedorp, Speurstraat, Stichelendries, Oordegemkouter, Oud Smetlede en aan de manege Fonck. 

In Halle zorgden de onweersbuien vooral voor waterschade in de winkelstraat Basiliekstraat. Daar stond het water al snel een halve meter hoog. De meeste winkels bleven gespaard omdat er schotten waren geplaatst aan de ingang, maar in sommige zaken liep het water langs achter binnen. Verder werden er problemen gemeld in de deelgemeente Lembeek. Daar stroomde modder van de aanpalende velden over de Kasteelbrakelsesteenweg en zouden ook verschillende huizen waterschade opgelopen hebben.

In Zaventem stond het water in de Hector Henneaulaan plots een halve meter hoog. De riolering kon de grote hoeveelheid water niet meer aan. De hulpdiensten sloten de straat af en de brandweer maakte de riolering snel vrij. Wat verderop, ter hoogte van de vijvers van het Park Mariadal, stond de Parklaan blank.

Ook Tielt-Winge is niet gespaard gebleven van wateroverlast. Zo zouden de Binkomstraat in Meensel-Kiezegem, de Heuvelstraat en de Stevensstraat in Tielt-Winge onder water hebben gestaan.

De brandweer in Brussel moest zeventien keer uitrukken ten gevolge van het onweer. De brandweerzone Vlaams-Brabant West kreeg dan weer zo’n twintig oproepen in de noordrand. Vooral in Zaventem en Kraainem waren er interventies nodig. In Etterbeek sloeg de bliksem in op een woning, maar er was geen sprake van brand. Ook de overige interventies bleven beperkt. 

Antwerpen

Ook in de Kennedytunnel in Antwerpen was het opletten geblazen. Zo was het rechterrijvak van de Kennedytunnel in beide richtingen versperd. Het Vlaams Verkeerscentrum roept bestuurders bovendien op om hun rijstijl aan te passen aan het weer. Aanvankelijk waren er ook in de richting van Nederland problemen door wateroverlast, maar die zijn intussen opgelost.

Verder waren ter hoogte van Antwerpen-West twee rijstroken richting Gent dicht. Ook dat zorgde voor vertragingen. In de richting van Antwerpen was er eveneens sprake van water op het wegdek, maar daar kon het verkeer nog door. 

In Ranst brak vanmiddag een dakbrand uit na een blikseminslag in twee woningen. De brandweer kon de vlammen snel bedwingen en niemand raakte gewond. Ook de schade aan de huizen bleef beperkt.

De hevige regenval zorgt nog op verschillende andere plaatsen op de Vlaamse snelwegen voor erg moeiljke rijomstandigheden. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt bestuurders om de rijstijl aan te pasen en goed op te passen voor watergladheid en slippartijen. Op alle snelwegen met dynamische rijstrooksignalisatie in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt intussen een maximumsnelheid van 70 km/u opgelegd op vraag van de politie.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Het onweer hield afgelopen nacht ook al lelijk huis in het oosten van Waals-Brabant. Tal van huizen hebben te kampen met ondergelopen kelders en veel beken zijn uit hun oevers getreden. De hulpdiensten kregen zo’n vijftig meldingen binnen van ondergelopen kelders, modderstromen en bomen op de weg. De brandweer van Geldenaken en Waver moest tientallen keren uitrukken.

In Henegouwen dreigen de Dender en haar zijrivieren uit hun oevers te treden. In Waals-Brabant is dat het geval voor het kanaal Brussel-Charleroi. Voor de Dender en haar zijrivieren, in Henegouwen, en de Zenne en haar zijrivieren geldt een waarschuwing voor mogelijke overstromingen, meldt het Waals Directoraat-Generaal Mobiliteit en Waterwegen op zijn website. De waarschuwingsfase voor overstromingen is intussen wel weer opgeheven voor het Kanaal Brussel-Charleroi.

Volgens de huidige voorspellingen blijft het waterpeil ook de komende uren nog stijgen. Het KMI geeft code geel voor hevige buien in de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg vanaf 17 uur zondagavond tot ongeveer 2 uur maandagnacht. Ook maandag wordt er nog hevige regen voorspeld in het Waals gewest. Code geel geldt dan vanaf 13 tot 20 uur voor Henegouwen, Namen, Luxemburg en Luik.

Het Waals Crisiscentrum vraagt ook om voorzichtig te zijn met kajakken en vissen in alle Waalse rivieren.

Concert Werchter Parklife uitgesteld

Het voor deze namiddag geplande concert van Ronnie Flex & The Fam en Lil Kleine op Werchter Parklife wordt uitgesteld wegens het slechte weer. De tickets blijven geldig voor de nieuwe datum die zo snel als mogelijk geprikt wordt. Alle ticketkopers worden gecontacteerd door Ticketmaster. Het concert van Black Box Revelation en Equal Idiots van vanavond gaat wel door zoals gepland. 

Werchter ParklifeBeeld Vertommen

Weinig beterschap volgende week

Begin volgende week is er nog niet veel beterschap op komst. Het wisselvallige weer blijft aanhouden, met regelmatig neerslag en mogelijk wat onweer. Het blijft vrij fris, met vooral op dinsdag meer wind. De maxima schommelen rond 21 graden in het centrum van het land. Vrijdag wordt het rustiger en zaterdag blijft het meestal droog met zonnige perioden en wolkenvelden. Het wordt ook iets warmer met maxima van 20 tot 24 graden.