9 cryptotermen die je moet kennen in de wereld van Bitcoin en Ethereum

De cryptowereld is doorspekt met allerlei technische termen en jargon die soms moeilijk te ontcijferen zijn voor iemand die net zijn eerste munten kocht. Daarom leggen we in dit artikel de betekenis van 9 veel voorkomende termen voor jou uit.

1. Halving

Halving is een maatregel die geschreven staat in de broncode van het “proof of work”-systeem van Bitcoin.

Zo’n halving gebeurt om de vier jaar en halveert letterlijk de beloning voor het mijnen van een Bitcoin-“block”, ofwel de puzzel die moet opgelost worden om een transactie toe te voegen aan de blockchain.

De vorige halving vond plaats op 11 mei 2020. Sindsdien krijgen miners 6,25 Bitcoins per opgeloste “block”. De volgende halving zal ergens begin 2024 voorvallen.

2. Satoshi’s

Nog een term uit de wereld van Bitcoin. Hoewel er in totaal 21 miljoen Bitcoins kunnen gemijnd worden (momenteel zitten we aan ongeveer 18,5 miljoen gemijnde Bitcoins), kunnen die munten nog verdeeld worden in kleinere fracties.

De kleinst mogelijke fractie heet een Satoshi. Dat is een verwijzing naar de mysterieuze anonieme stichter van de munt. Elke Bitcoin kan verdeeld worden in 100 miljoen Satoshi’s.

3. Hot wallet

Hot wallets zijn online opslagplaatsen voor de private keys van je cryptomunten. Fysieke opslagplaatsen worden cold wallets genoemd.

Het voordeel van een hot wallet is dat je eender waar en vanop verschillende toestellen toegang hebt tot je crypto. Het nadeel is dat er een kans bestaat dat je ooit het slachtoffer wordt van een hacking, hoewel dit natuurlijk uitzonderlijk zeldzaam is.

4. Bullish/Bearish

Ofwel stierachtig en beerachtig. Toegegeven, deze termen zijn veel ouder dan de cryptomarkt en worden al lang gebruikt op de aandelenmarkt. Toch vallen die begrippen om de haverklap ook in artikelen over cryptomunten.

Deze vocabularia duiden op het sentiment van de markt zelf. Een bullish of stierse markt is optimistisch en zal lange tijd een stijging doormaken. Een bearish of berenmarkt is één die doorgrond is met negatieve emoties en voor een lange tijd dalingen kent.

Binnen de cryptowereld wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen bulls en bears. Een goed voorbeeld van een bekende cryptostier is MicroStrategy Michael Saylor, die een rotsvast geloof heeft in het potentieel van Bitcoin. Ook Elon Musk is een grote cryptostier, hoewel hij het meer voor mememunten zoals Dogecoin heeft.

De meest bekende cryptobeer is wellicht de befaamde superbelegger Warren Buffett. De man heeft al vaker openlijk gezegd dat cryptomunten “rattenvergif in het kwadraat” zijn.

5. Gas

Om Ethereum en andere cryptomunten op de ETH-blockchain te versturen op het netwerk is er “gas” nodig. Dat is een kleine hoeveelheid Ethereum.

Wie niet meer genoeg munten heeft is daarom “out of gas” en zal zijn betaling zien geweigerd worden.

6. Fork

Een fork is eigenlijk een opsplitsing van een bestaande blockchain en/of cryptomunt. Om dat te doen, moet wel een meerderheid van de gebruikers van een netwerk akkoord gaan om de fork uit te voeren.

Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk BitcoinCash (BCH), wat een fork is van Bitcoin (BTC) zelf. Dat gebeurde op 1 augustus 2017 toen een meerderheid werd bereikt onder Chinese Bitcoinmijners om de fork uit te voeren.

De originele blockchain van Bitcoin is onaangetast. Eigenlijk is de blockchain van Bitcoin opgesplitst in twee paden. Eén daarvan is nu die van BitcoinCash.

7. Node

Een node (knooppunt) is een computer die in verbinding staat met het netwerk van een cryptomunt. Zo’n node is een steunpilaar van de blockchain en bezit ook een volledige kopie van de gehele blockchain-code.

Nodes worden ook gebruikt om nieuwe data te verwerken en cryptotransacties te valideren; lees cryptomunten mijnen.

8. HODL!

Deze crypto-leuze is eigenlijk een fout geschreven vorm van het Engelse imperatief “Hold!”, ofwel “houd vast”. Het kan ook gezien worden als een afkorting voor “Hold on for dear life”, ofwel “houd vast voor je leven”.

HODL is een populaire meme onder cryptobeleggers die van plan zijn hun munten voor een lange tijd bij te houden en zeker niet te verkopen. Dat zou op lange termijn grote rendementen moeten opleveren.

Deze meme is ook nauw gerelateerd aan “diamond hands” en “paper hands”, respectievelijk mensen die goed of slecht zijn in het vasthouden aan cryptomunten.

9. Whitepaper

Een whitepaper is een blauwdruk van het protocol van een cryptomunt. Er wordt haarfijn in uitgelegd hoe een munt werkt en wat de opzet van de cryptoactiva in kwestie is.

De meest bekende whitepaper is zonder twijfel die van Bitcoin, geschreven door de anonieme Satoshi Nakamoto.

Een volledig Nederlandse versie van die whitepaper kan u hier lezen.

Meer