Hongerstakers in Begijnhofkerk gooien de deuren op slot

 ©  Marc Gysens

De hongerstakende mensen zonder papieren in de Brusselse Begijnhofkerk zijn nog een stap verder gegaan in hun actie in de hoop op regularisatie. Sinds dinsdagavond hebben ze de deuren van de kerk gesloten en weigeren ze zo goed als alle inmenging. Dat schrijven verschillende media en bevestigt Dokters van de Wereld. De hulporganisatie zou vandaag/woensdag toch terug binnen mogen om medische hulp te verlenen.

Bron: BELGA

Op 23 mei begon de hongerstaking van de sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen op de campussen van de VUB en ULB. De situatie voor de hongerstakers dreigt uitzichtloos te worden, want federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie laat keer op keer weten niet toe te geven aan een collectieve regularisatie. Hij werd hierin donderdag in de Kamer bijgetreden door premier Alexander De Croo.

Het gebrek aan overleg en perspectief heeft de mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk er dinsdagavond toe gedreven dat ze de kerk die ze sinds januari bezetten op slot deden. De hongerstakers zouden wel nog water en medische hulp aanvaarden, meldt hulporganisatie Dokters van de Wereld.

“Er werd mij verteld door de stakers dat dit een wanhoopsdaad is door het grote gebrek aan communicatie tussen het kabinet Sammy Mahdi en het collectief. Sinds de hongerstaking startte weigert Mahdi alle rechtstreekse contacten met het collectief.”

Bemiddelaar gevraagd

Het ACV vraagt daarom niet alleen om een “structurele, beleidsmatige aanpak” van dat probleem, maar ook dat de beleidsdomeinen Asiel en Migratie, Werk en Justitie gezamenlijk “de strijd tegen de sociale fraude” aanbinden. Daarnaast moet er werk worden gemaakt van werknemersbescherming door overleg tussen werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties. Het ACV schuift een aantal eisen naar voren.

De vakbond vraagt de staatssecretaris van Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, en de verschillende regeringen van ons land onder andere om een bemiddelaar aan te stellen, om onmiddellijk een interministeriële conferentie samen te roepen, om economische uitbuiting te erkennen en om de coronapandemie te behandelen als een uitzonderlijke situatie bij het uitreiken van tijdelijke verblijfsvergunningen.

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) betreurt dat de hongerstakers laten uitschijnen dat overleg met de collectieven van mensen zonder papieren wordt geweigerd. “Iedereen wil een oplossing, en deze is dringend”, stelt hij. De deur voor overleg staat open en stond dat ook al in het verleden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen