Een coffeeshop in Amsterdam, waar het gedoogbeleid de misdaadwereld geholpen zou hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Een coffeeshop in Amsterdam, waar het gedoogbeleid de misdaadwereld geholpen zou hebben. © ANP

ANALYSE. Hoe het gedogen van een jointje heeft geleid tot niets ontziend geweld in Nederland

Met de aanslag op Pieter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, heeft de onderwereld van onze noorderburen een nieuwe mijlpaal van geweld bereikt. Twee criminologen analyseren de groeiende driestheid van het drugsmilieu in Nederland, van getolereerde hasj tot bloedrode cocaïne. “Twintig jaar geleden kostte een huurmoord nog 30.000 euro, nu amper een zesde.”

90 reacties

  • Jacques-Philippe Leclerc

    3 jaar geleden
    Johan Van Biesen: In een studie die in maart 2020 werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de anti-corruptieorgaan GRECO van de Raad van Europa, zeiden de onderzoekers dat monsters van marihuana in EU maar liefst 33+ % THC bevatten. Ter vergelijking: de niveaus van THC in marihuana waren 30 jaar geleden over het algemeen lager dan 6%. Marihuana wordt als een 'gateway drug' genoemd, wat betekent dat het gebruik ervan zal leiden tot het gebruik van andere zwaardere middelen, zoals cocaïne.
  • Johan Van Biesen

    3 jaar geleden
    Als je cannabis een harddrug noemt dan was je zeker niet de eerste van de klas...het is zelfs geen verslavend middel!
  • Ad Zoontjens

    3 jaar geleden
    Drugs zijn niet eens het probleem! Het probleem zit hem in het feit dat de politie jonge Marokkaanse straatschoffies geen strobreed in de weg legt. Na een tijdje wanen zij zich onaantastbaar. Zo was Taghi dus compleet onaantastbaar. Hij liet naar believen zijn tegenstanders opruimen (slapen). Pas met het in slaap brengen van die advocaat bleek hij zijn hand overspeeld te hebben. Dat trok de politiek wel even op haar fatsoen. Vandaar dat hij binnen de kortste keren uitgeleverd werd door Dubai.
  • Gerard Braeckmans

    3 jaar geleden
    Je kan ook stellen dat een glas bier aanleiding kan geven dat je je doodzuipt aan een fles whisky. Of dat de uitvinding van het wiel de oorzaak is van de verkeersongevallen.
  • dirk gommaerts

    3 jaar geleden
    Het moet Europees aangepakt worden. Wanneer je het gedoogd of legaliseert in 1 land, verschiift het probleem. The war on drugs moet Europees gevoerd worden.