Direct naar artikelinhoud

Politie Haïti: “26 Colombianen en 2 Amerikanen verantwoordelijk voor moord Haïtiaanse president”

Gewapende politieagenten aan het politiekantoor in Port-au-Prince waar de verdachten van de moord op president Jovenel Moïse worden vastgehouden.Beeld AFP

Het commando dat verantwoordelijk was voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse bestond uit 26 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. Dat heeft de politie donderdagavond (lokale tijd) meegedeeld. Daarnaast maakte het parket van Port-au-Prince ook bekend dat de verantwoordelijken voor de beveiliging van de vermoorde president Jovenel Moïse worden gedagvaard.

“Het was een commando van 28 aanvallers, onder wie 26 Colombianen, die de operatie uitvoerden om de president te vermoorden”, zegt Léon Charles, het hoofd van de Haïtiaanse politie. 

Charles zegt dat de twee Amerikanen en vijftien Colombianen werden gearresteerd. Drie Colombianen werden gedood en acht anderen zijn nog op de vlucht, zo klinkt het nog.

De Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano erkent dat minstens zes van de verdachten gewezen Colombiaanse militairen zijn. “De eerste informatie geeft aan dat het Colombiaanse burgers zijn, en voormalige leden van het leger”, zegt hij in een videoboodschap. “Wij hebben instructies gegeven aan de politie en het leger om onmiddellijk mee te werken aan het opzetten van een onderzoek om deze feiten op te helderen.” 

Dagvaarding beveilingsagenten

“Ik heb de gerechtelijke politie de bevoegdheid gegeven om alle veiligheidsagenten in de omgeving van president Jovenel Moïse te verhoren”, verklaarde Bed-Ford Claude, hoofd van het parket, donderdag. De twee hoogste veiligheidsfunctionarissen van de president moeten op 13 en 14 juli uitleg komen geven, zo werd nog meegedeeld.

“Ik heb een dag in de residentie van de president doorgebracht. Ik heb geen enkele agent gezien die slachtoffer was van het geweld. Enkel de president en zijn vrouw werden getroffen. Als jullie verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de president, waar waren jullie dan? Wat hebben jullie gedaan om de president dit lot te besparen?”, vroeg Bed-Ford Claude zich af.

De 53-jarige Haïtiaanse president Jovenel Moïse is woensdagochtend in zijn huis vermoord door een buitenlands commando. Martine Moïse, de vrouw van de president, raakte bij de aanval zwaargewond. Ze is voor verzorging overgebracht naar een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Florida. Het is onduidelijk waarom de daders schijnbaar zonder al te veel moeite hun slag konden slaan. Er worden daarom heel wat vragen gesteld bij de manier waarop de beveiligingsdienst reageerde.