Direct naar artikelinhoud
NieuwsHongaarse 'antihomowet'

Vlaams Belang stemt tegen EU-resolutie Hongaarse ‘anti-homowet’

Het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld BELGAIMAGE

Het Europees Parlement heeft gisteren de Hongaarse ‘anti-homowet’ fel veroordeeld. De resolutie van het parlement werd goedgekeurd met 459 stemmen. 147 parlementsleden, onder wie de leden van Vlaams Belang, stemden tegen en 58 onthielden zich.

, en

Over de wet werd woensdag al gedebatteerd in het parlement in Straatsburg. Het was toen al duidelijk dat de resolutie een ruime meerderheid zou halen. Volgens de parlementsleden zijn door de staat gesponsorde lgbtq+-fobie en desinformatiecampagnes instrumenten van politieke censuur geworden in Hongarije. Ze vinden dat de mensenrechtenschendingen deel uitmaken van een bredere politieke agenda om de democratie en de rechtsstaat af te breken. Het gaat volgens hen om een systematische schending van de Europese waarden.

Concreet vraagt het parlement dat alle instrumenten uit de kast worden gehaald om Hongarije tot de orde te roepen. Als de Europese Commissie niet optreedt, moeten de lidstaten zelf naar het Hof van Justitie en naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken, luidt het.

Alle Belgische Europarlementsleden stemden voor de resolutie. Enkel de drie leden van Vlaams Belang stemden tegen.