Malta weigert als enige EU-land niet-gevaccineerden: “Dit is discriminatie”

Vrijdagmiddag kondigde de Maltese regering aan dat vanaf woensdag alle reizigers die in Malta aankomen een bewijs van volledige vaccinatie (2 doses) moeten kunnen voorleggen. Ook sluit het eiland vanaf volgende week z’n Engelse taalscholen. Dit alles vanwege een piek in het aantal corona-infecties.  

Waarom is dit belangrijk?

Dat Malta zomaar deze stap onderneemt, roept vragen op over het coronabeleid van de EU. Volgens professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) bijvoorbeeld, doen de verschillende lidstaten al de hele coronacrisis lang hun eigen zin. Was er dan geen nood aan een eengemaakt beleid nu zowat overal de meest kwetsbaren volledig gevaccineerd zijn? Was dat Covid-certificaat daarom niet in leven geroepen? "Het is een beetje een soep en een rommeltje", aldus nog Vos op de website van de VRT.

In het nieuws: Maltees minister van Volksgezondheid Chris Fearne zei dat inkomende reizigers vanaf woensdag 14 juli een erkend vaccinatiebewijs moeten kunnen voorleggen om vaccinatiesucces Malta binnen te mogen.

De Times of Malta interviewde Robert Napier, die in ons land woont. Hij had alles voorbereid voor zijn terugkeer naar Malta – vluchten, accommodatie en een samenzijn met vrienden en familie om zijn 26e verjaardag te vieren. Maar vrijdagmiddag was er de aankondiging: enkel volledig gevaccineerden morgen het eiland binnen. 

Dezelfde dag zal Napier zijn tweede vaccinatie krijgen in Brussel, België, waar hij werkt voor de Raad van de Europese Unie. Zijn vlucht terug naar huis was gepland voor 22 juli.

“Hoewel ik volledig gevaccineerd zal zijn, zijn er nog geen 14 dagen verstreken en zal ik het vaccinpaspoort niet op tijd kunnen downloaden, zodat ik het land niet in kan, of als ik dat wel doe, zal ik twee weken in quarantaine moeten, wat geen zin heeft omdat ik de hele vakantie in quarantaine zal doorbrengen,” vertelde Napier aan Times of Malta

Niet eerlijk

“Het is niet eerlijk – als het aan mij had gelegen was ik eerder gevaccineerd, maar ik moest wachten om gevaccineerd te worden. Ik had geen andere optie.”

Hij zei dat hij woedend was over de laatste reisbeperkingen, en hij is niet de enige.

“Er zijn veel andere Maltese expats in mijn situatie, die hebben moeten wachten tot het land waar ze wonen zou beginnen met het vaccineren van hun leeftijdsgroep. De situatie in Brussel is niet dezelfde als in Malta, ik moest iets langer wachten om een aanvraag in te dienen om gevaccineerd te worden, maar zodra ik dat kon, heb ik onmiddellijk geboekt,” zei hij.

Discriminatie

Napier moet nu zijn vluchten en accommodatie omgooien. “Helaas weet ik niet of ik mijn vluchten terugkrijg en krijg ik ook geen geld terug van de boerderij die ik had geboekt.”

Hij zal nu op zoek gaan naar een andere bestemming om naartoe te vliegen of gewoon in Brussel blijven.

Ook zei hij niet te begrijpen waarom het niet langer volstaat een negatieve PCR-test voor te leggen, terwijl volgens hem volledig gevaccineerde mensen nog steeds COVID-19 bij zich kunnen dragen. 

“Ten tweede is dit discriminatie, het is niet eerlijk tegenover al die Maltezen die niet de kans hebben gehad om volledig gevaccineerd te worden. Ik weet niet hoe de Europese Unie dit zal toestaan, aangezien elke Europese burger recht heeft op vrij verkeer, of hij nu gevaccineerd is of niet.”

Niet-gevaccineerde plaatselijke bewoners

De wijziging van de regelgeving zal ook gevolgen hebben voor niet-gevaccineerde plaatselijke bewoners die misschien reisjes naar het buitenland hadden gepland.

Zo kan een Deense zakenman, die op Malta woont, het eiland niet verlaten. Hij had gepland om zijn zoon op 14 juli in Denemarken te bezoeken en samen terug te keren naar Malta, maar zijn zomervakantieplannen zijn in rook opgegaan omdat hij niet is ingeënt. 

“Ik heb besloten het vaccin niet te nemen omdat ik niet tot de risicogroep behoor en ik normaal gesproken geen medicijnen neem, tenzij ik gezondheidsproblemen heb. Ik zie ook geen noodzaak om het vaccin te nemen omdat de natuurlijke immuniteit mij beter zal beschermen,” zei hij. 

De 41-jarige zei ook dat de situatie rond vaccins voortdurend verandert. “Vanaf de eerste dag hebben ze gezegd dat vaccins ons nooit zullen worden opgedrongen en toch is dit wat ze doen. Het ene moment zeiden politici dat de vaccins alleen bedoeld zijn om het aantal ziekenhuisopnames laag te houden, en nu bevinden we ons in een situatie waarin het aantal ziekenhuisopnames is gedaald, maar de beperkingen zijn aangescherpt en vaccins zijn opgedrongen.”

Facebook

Ook verschillende reizigers uitten hun woede en frustratie op Facebook.

“Jullie hebben zojuist mijn vakantie verpest, heel erg bedankt Malta!!!!!” schreef Tomas Filk op de Facebook wall van Visit Malta. 

Louise Locke zei dat de maatregel “belachelijk en illegaal” was. “Niemand zou onze bewegingsvrijheid mogen beperken… niemand!” zei ze.

Intussen in het Verenigd Koninkrijk …

Bij de oude bezetter van Malta (de mediterrane eilandstaat werd in 1964 onafhankelijk van Groot-Brittannië) houden ze het hoofd koeler in pandemische tijden.

De Britse regering meent namelijk dat het aantal pandemiegevallen in augustus zal beginnen afnemen omdat het virus dan “geen mensen meer zal hebben om te besmetten”.

Datamodellen zullen – hopelijk – bevestigen dat het keerpunt in de Britse pandemie deze zomer zal komen. De ministers denken namelijk dat het hoogtepunt volgende maand kan worden bereikt als de ziekte zich verspreidt onder mensen die niet zijn ingeënt en mensen die slechts één vaccinatie hebben gehad.

Daarna zou het aantal nieuwe besmettingen moeten dalen, wat de hoop voedt dat de oorlog tegen Covid ten einde loopt.

Ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid hebben naar verluidt de term “hybride immuniteit” gemunt. Ze hebben het dan over bescherming tegen het virus door het vaccineren van oudere, meer kwetsbare mensen, gecombineerd met de mix van vaccinaties en natuurlijke immuniteit bij de jongeren.

Lees ook: Het “Europees coronacertificaat”, een fausse bonne idée

Meer