Direct naar artikelinhoud
NieuwsHaïti

Arts die in Florida woont, is vermoedelijk brein achter moord op Haïtiaanse president

Archieffoto van Jovenel Moïse en zijn vrouw Martine.Beeld AFP

De politie van Haïti heeft een Haïtiaan gearresteerd die wordt beschouwd als het brein achter de moord op president Jovenel Moïse (53) vorige week. Christian Emmanuel Sanon (63), die in de Amerikaanse staat Florida werkzaam zou zijn als arts en de Haïtiaanse nationaliteit bezit, zou onder meer betrokken zijn geweest bij het rekruteren van de verdachten van de moord.

en

Volgens Leon Charles, het hoofd van de nationale politie, lijkt het erop dat Sanon zich als de nieuwe president van Haïti naar voren had willen schuiven. “Dit is een individu die via een privévliegtuig in Haïti is gearriveerd met een politiek doel”, zei Charles zondag tijdens een persconferentie. Sanon kwam in juni aan in het Caribische land, samen met enkele Colombianen. 

In het huis van de gearresteerde man zijn onder meer twintig dozen met kogels en wapenonderdelen gevonden. Ook troffen agenten er vier nummerplaten aan uit de Dominicaanse Republiek en twee auto’s.

Arrestaties

De commando-eenheid die Moïse vermoordde, bestond uit 26 Colombianen en twee Haïtiaanse Amerikanen. Drie vermeende daders zijn gedood, terwijl vijf verdachten nog op de vlucht zijn. “Het zijn gevaarlijke individuen”, zei Charles. “Ik heb het over een commando, een gespecialiseerd commando.”

Achttien Colombianen zijn sinds woensdag opgepakt. Tijdens ondervragingen kwam de Haïtiaanse politie erachter dat Christian Emmanuel Sanon 26 teamleiders had geworven via een in Florida gevestigd, Venezolaans beveiligingsbedrijf. Sanon zou onder meer de twee mensen die vermoedelijk de moord hebben uitgevoerd, hebben gecontacteerd.

Politiechef Leon Charles gaf zondag meer details over het moordonderzoek tijdens een persconferentie.Beeld AFP

Opdracht

Volgens politiechef Charles zouden de verdachten oorspronkelijk de opdracht hebben gekregen om Sanon te beschermen, maar gaandeweg veranderden de plannen en kregen ze de opdracht om de president te arresteren. Het zou niet de bedoeling zijn geweest om Moïse te vermoorden.

De 53-jarige president van Haïti werd in de nacht van dinsdag op woensdag doodgeschoten in zijn huis in de hoofdstad Port-au-Prince. Zijn vrouw raakte zwaargewond en ligt in het ziekenhuis. Martine Moïse riep dit weekend de bevolking van het land in een audioboodschap op Twitter op om het “gevecht” van haar man verder te zetten.