Coronablog: Meer dan 1.000 nieuwe bevestigde besmettingen per dag, "63 procent van besmettingen door deltavariant"

Het aantal bevestigde besmettingen en de ziekenhuisopnames in ons land blijven stijgen. Voor het eerst sinds begin juni stijgt het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag tot boven de 1.000. 63 procent van de besmettingen wordt veroorzaakt door de deltavariant, zegt viroloog Steven Van Gucht. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: “Besmettingscijfers komende weken afwachten voor we nieuwe versoepelingen doorvoeren”

Viroloog Steven Van Gucht pleit in “Het journaal” dat we de komende vier weken nog wachten met het doorvoeren van nieuwe versoepelingen. Een op de twee besmettingen zitten momenteel bij jongeren onder de 25 jaar. “Meestal gaat het bij hen om heel milde besmettingen”, vertelt viroloog Steven Van Gucht. “Maar we zien ondertussen ook lichte stijgingen bij de oudere groepen van onze bevolking. Dat zijn mensen die vaak wel al gevaccineerd zijn, maar misschien nog niet volledig. Soms zitten daar ook kwetsbare mensen tussen bij wie het vaccin minder goed werkt. Dat kan dan gevolgen hebben.” 

In dit stadium van de pandemie moeten we de cijfers op een aanvaardbaar niveau houden, aldus Van Gucht. “Ik denk niet dat het nodig is om te verstrengen, zoals in Nederland waar de cijfers heel fel omhoog zijn gegaan. Bij ons valt het in vergelijking nog mee, maar je hebt toch een stijging die opvallend is. Het is afwachten waar de cijfers naartoe gaan. Ik pleit ervoor dat we de cijfers in de komende vier weken afwachten voor we grote, nieuwe versoepelingen doorvoeren.”

Bekijk hier het interview met viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Blik op de cijfers: Voor het eerst weer meer dan 1.000 besmettingen per dag

  • Gisteren, op dinsdag 13 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.641.647 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 81,6 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 66,3 procent. 5.074.057 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 7 tot en met 13 juli werden elke dag gemiddeld 18 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 11 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren - dinsdag 13 juli - meldden de ziekenhuizen 15 opnames (+10 in vergelijking met maandag). 26 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (+9). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op maandag.
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 239 covidpatiënten in het ziekenhuis (+5). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op maandag. Op weekbasis daalt de bezetting nog met 9 procent.
  • 90 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+1), 57 onder hen hebben beademing nodig (-2). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg nog met 11 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 23 procent.
  • In de week van 4 tot en met 10 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 35 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.207 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 4 en 10 juli werden per dag gemiddeld 1.006 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 83 procent meer dan de week ervoor. Het is de eerste keer dat het aantal besmettingen weer boven de 1.000 uit stijgt. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.098.332 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 4 en 10 juli werden dagelijks gemiddeld 60.500 tests afgenomen. Dat is 4 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 4 en 10 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,8 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat bijna 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,03. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Twee dosissen van vaccin onontbeerlijk voor bescherming tegen deltavariant

De toediening van twee dosissen van een vaccin is absoluut noodzakelijk voor een bescherming tegen de deltavariant van het coronavirus, zo heeft  het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gezegd. De Europese regulator riep de lidstaten van de Europese Unie op hun vaccinatieprogramma's te versnellen.

"Eerste data geven aan dat twee dosissen van een vaccin tegen COVID-19 nodig zijn om een adequate bescherming tegen de deltavariant te bieden", deelde EMA (European Medicines Agency) mee. Het bureau voegde eraan toe dat de "naleving van het aanbevolen vaccinatieprogramma onontbeerlijk is om tot het hoogste beschermingsniveau te komen".

Corona breekt uit tijdens eerste wereldreis van Britse vliegdekschip Queen Elizabeth

Op het nieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth en de begeleidende vloot is het coronavirus opgedoken. Volgens de Britse omroep BBC gaat het om een honderdtal gevallen. Nochtans waren alle bemanningsleden volledig gevaccineerd voor de vloot onlangs uitvoer. De besmettingen zouden zijn vastgesteld na een korte stop op Cyprus. De schepen zijn daarna door het Suezkanaal gevaren en bevinden zich nu in de Indische Oceaan.

Het gaat om de eerste grote reis van het nieuwe vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. De wereldreis moet 28 weken duren en het gaat om het belangrijkste machtsvertoon van de Royal Navy in decennia. De vloot zal onder meer doorheen de Zuid-Chinese Zee varen waar China veel claims laat gelden en zal stoppen in Oman, Singapore, Zuid-Korea en Japan. Aan boord van de Queen Elizabeth bevinden zich 18 moderne F-35 stealth-gevechtsvliegtuigen.

Volgens de Britse marine zal de uitbraak van het coronavirus geen gevolgen hebben voor de reis. Wel moet de bemanning opnieuw mondmaskers dragen en afstand houden. In totaal zijn er 3.700 militairen aan boord van de Queen Elizabeth en van de andere schepen en onderzeeërs.

Nooit eerder zoveel drugsdoden in de VS

In de Verenigde Staten zijn vorig jaar naar schatting 93.000 mensen overleden aan een overdosis, wat van 2020 een triest recordjaar maakt. Per dag zijn vorig zo’n 250 drugsdoden gevallen.

Ter vergelijking: het jaar voordien vielen er 72.000 drugsdoden, ook al een aanzienlijk aantal en goed voor ruim 200 drugsdoden per dag.

De scherpe stijging is te wijten aan de coronapandemie. Door de lockdown en andere beperkende maatregelen raakten drugsverslaafden geïsoleerd en vonden ze moeilijk de weg naar een behandeling.

2020 was hoe dan ook het dodelijkste jaar in de Amerikaanse geschiedenis. Er werden meer dan 3,3 miljoen overlijdens geteld, waarvan 378.000 te wijten aan Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Strenge lockdown in Spanje was "ongrondwettelijk"

In Spanje heeft het Grondwettelijk Hof de strikte alarmtoestand die de Spaanse regering vorig jaar aan het begin van de de coronacrisis heeft ingevoerd, ongrondwettelijk verklaard. Het ging om een strenge lockdown die de Spanjaarden de facto onder huisarrest plaatste. Niemand mocht toen nog op straat tenzij om voeding of medicijnen te gaan kopen. Ook wandelen was lange tijd verboden tijdens de eerste coronagolf.

Volgens het hof had de Spaanse premier Pedro Sanchez voorafgaand aan de maatregel de toestemming van het parlement moeten vragen en is dat niet gebeurd. Op die manier zouden de burgerlijke vrijheden van de Spanjaarden geschonden zijn.

Het hof heeft wel lang gediscussieerd over de kwestie en de stemming was niet unaniem. Zes opperrechters veroordeelden de alarmtoestand en vijf anderen zagen er geen graten in. Wel is de beslissende stem er gekomen door een rechter die benoemd was op voorstel van een socialistische regering. Dat maakt dat het niet helemaal om een links-rechtse tegenstelling gaat. Politiek zijn de rechtse oppositiepartijen altijd wel kritisch geweest tegenover de maatregel van de linkse regering.

Recordaantal besmettingen in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is gisteren een recordaantal van 1.615 besmettingen met het coronavirus opgetekend. Voor de achtste dag op rij liggen de dagcijfers boven de 1.000. De besmettingen doen zich vooral voor in en rond de hoofdstad Seoel en de havenstad Incheon. Daar woont ongeveer de helft van de Zuid-Koreaanse bevolking en het is dus een dicht bevolkt gebied. Die regio is nu in de hoogste fase van de coronabeperkingen geplaatst. Concreet zijn bijeenkomsten van meer dan twee mensen na 18 uur verboden. In andere delen van het land mogen mensen met maximaal acht personen samenkomen.

Zuid-Korea is net als Taiwan en Japan een van die landen in Oost-Azië die tot nu toe de crisis vrij goed doorstaan hadden. Mede daarom heeft men daar geen haast gemaakt met vaccinaties. Slechts 30 procent van de iets meer dan 51 miljoen Zuid-Koreanen zou een eerste vaccin gekregen hebben. Ook in Japan en Taiwan werd er weinig gevaccineerd en is het virus aan een nieuwe opmars kunnen beginnen. In die twee landen lijkt de situatie stilaan weer onder controle.

12 weken gewacht op je tweede AstraZeneca-prik en problemen met het aanvragen van je gratis PCR-test? Fout in het systeem wordt opgelost

De afgelopen dagen kregen we verschillende klachten van mensen die geen gratis PCR-test meer konden aanvragen. Het gaat om mensen die volledig gevaccineerd zijn, maar waarbij de laatste prik nog geen twee weken geleden gezet is. Onze redactie heeft altijd bericht dat iedereen recht heeft op twee gratis PCR-testen tot twee weken na de tweede vaccinatie, en dat is ook zo, maar er bleek een fout te zijn geslopen in het systeem.

Daardoor was het voor mensen die AstraZeneca kregen, met 12 weken tussen de eerste en tweede prik, niet mogelijk om een gratis test aan te vragen. De woordvoerder van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) laat nu weten dat de fout vandaag nog wordt aangepast zodat iedereen, ongeacht het vaccin of de termijn tussen de prikken, recht heeft op twee gratis PCR-testen tot twee weken na de tweede prik.

Minister van Jeugd Dalle: "Totnogtoe 52 besmettingen bij jeugdactiviteiten"

Bij 52 jeugdactiviteiten, zoals kampen van jeugdbewegingen of speelpleinwerkingen, zijn al coronabesmettingen vastgesteld. Dat zei Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) woensdag in het parlement na een vraag van Tinne Rombouts (CD&V).
In de periode van eind juni tot afgelopen maandag werden 2.539 jeugdactiviteiten georganiseerd in Vlaanderen. Bij 52 daarvan werden coronabesmettingen gesignaleerd. "Dat is ongeveer 2 procent en daar wordt veel aandacht aan besteed in de media", zei Dalle woensdag. "Dat is ook logisch, maar over die 98 procent waar er geen besmetting is, wordt niet gerapporteerd."

Dalle is zoals bekend geen voorstander van verplichte tests vooraleer er op kamp wordt vertrokken, zoals onder meer federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al suggereerde. "We hebben strenge keuzes gemaakt die een volledige zomer moeten meegaan", aldus de minister. "Daar moeten we nu niet op terugkomen, we wisten wat op ons ging afkomen, dit is ingecalculeerd."
   In een aantal gevallen kan testen dan weer wel zijn aangewezen, bijvoorbeeld als iemand van de leiding symptomen vertoont. Maar een algemene verplichting is niet aan de orde.

Stad Brussel schenkt 120.000 mondmaskers aan Tunesië

De stad Brussel schenkt 100.000 chirurgische en 20.000 stoffen mondmaskers aan Tunesië, om de verspreiding van corona in het Noord-Afrikaanse land te helpen tegengaan. Het aantal besmettingen haalt er de laatste weken recordhoogtes en de Tunesische regering heeft het zelfs over de ineenstorting van het gezondheidsstelsel.

"We moeten Tunesië steunen in zijn strijd tegen COVID", zegt Brussels burgemeester Philippe Close. "In het begin van de crisis, voor we in staat waren om mondmaskers in grote hoeveelheden aan te kopen voor de mensen in Brussel, hebben ook wij dit gebrek aan materiaal meegemaakt. We konden toen rekenen op de steun en solidariteit van bedrijven, grote ontwerpers en particulieren om letterlijk mondmaskers te maken en de eerste lijn te beschermen. Het is nu aan ons om onze solidariteit te betuigen met Tunesië."

"Tijdens de eerste versoepeling van de maatregelen zorgde de stad voor stoffen en chirurgische maskers voor haar inwoners", zegt eerste schepen Benoit Helling. "Dankzij dit initiatief hebben de Brusselaars toch bepaalde activiteiten kunnen hervatten. Uit voorzorg had Stad Brussel toen een reserve van mondmaskers aangelegd. Nu er geen maskers meer nodig zijn en de gewestelijke vaccinatiecampagne op volle toeren draait, wil Stad Brussel graag een deel van de reserve schenken aan een land dat zwaar te lijden heeft onder de pandemie, onder andere wegens een tekort aan beschermingsmiddelen."

De mondmaskers zijn woensdagochtend geleverd aan de Tunesische ambassade in Brussel, die voor het vervoer naar het militair ziekenhuis in Tunis zal zorgen.

Meest gelezen