Direct naar artikelinhoud
AchtergrondHongerstakers

115 academici en bekende namen nemen het op voor hongerstakers: ‘Zware politieke fout’

115 academici en bekende namen nemen het op voor hongerstakers: ‘Zware politieke fout’
Beeld Tim Dirven

De situatie van de hongerstakers in Brussel wordt internationaal opgepikt. 115 academici en bekende internationale koppen zoals Ken Loach, Noam Chomsky en Angela Davis nemen het in een open brief op voor de sans-papiers.

De Belgische regering reageert totaal verkeerd op de hongerstaking van zo’n 400 sans-papiers in Brussel en is medeverantwoordelijk voor de uitzichtloze situatie waarin deze mensen zitten. Dat is, kort door de bocht, de boodschap van academici en bekende koppen in een open brief die in De Morgen verschijnt. Onder hen zitten enkele bekende, internationale namen. Het zijn mensen als de Amerikaanse filosofe en politiek activiste Angela Davis, Amerikaans linguïst Noam Chomsky, Brits filmregisseur Ken Loach en de Griekse professor economie en oud-politicus Yannis Varoufakis.

De Brusselse sans-papiers zijn nu al meer dan vijftig dagen bezig met hun actie, met de nodige gevolgen voor hun gezondheid. Volgens de begeleidende artsen is dit de fase waarin de hongerstakers problemen ontwikkelen die nooit meer weg zullen gaan.

Mee verantwoordelijk

Volgens de open brief gaat de Belgische regering voorbij aan het feit dat ze mee verantwoordelijk is voor de 150.000 mensen zonder papieren in ons land. “Europese landen hebben de laatste 20 jaar op een drastische en collectieve manier legale migratiekanalen toegeknepen. Zij hebben grenscontroles uitbesteed aan staten die weinig begaan zijn met het welzijn van de migranten zoals Turkije en Libië”, klinkt het.

Ken Loach.Beeld Photo News

De brief spreekt van “een zware politieke fout”. “Ze (de Belgische regering, red.) is verlamd door de opkomst van extreemrechts. Zij probeert er zich van te distantiëren zich door zich te beroepen op een ‘streng maar humaan’ migratiebeleid. Dit wil zeggen dat zij een verwaterde versie van het migratieprogramma van extreemrechtse partijen toepassen en dit terwijl zij een retoriek gebruiken die mensenrechten en internationaal recht hoog in het vaandel dragen.”

Ook nemen de ondertekenaars de reactie van Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) op de korrel. Ze hebben het over “een bot tegenargument” en “juridisch formalisme”. “Iedereen is het eens dat migratie beter aangepakt kan worden”, reageert die. “Daarom is het belangrijk om in te zetten op legale migratiekanalen.”

Mahdi reageert net nu in een eigen opiniestuk op het verwijt dat hij kreeg in een eerdere open brief. Daarin werd hem onder meer kwalijk genomen dat zijn aanpak van de hongerstaking meer op electoraal succes gestoeld was dan dat ze ontspruit aan de christendemocratische leer.

“Voor mensen die nood hebben aan hulp zijn we barmhartig, maar de christendemocratie gelooft niet dat ongecontroleerde migratie aangemoedigd moet worden”, schrijft Mahdi. “Wie poneert dat dat standpunt voortkomt uit een kerk met kleine k waar migranten uitgespuwd worden, kent de ideologische wortels van de christendemocratie niet.”