Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

HET DEBAT. Is dit extreme weer teken dat we ons meer zorgen moeten maken om klimaatverandering?

De extreme regenval zorgt voor heel wat ellende in ons land. En zelfs zonder de extreme regenval in het oosten van ons land is er in de meer ‘gespaarde’ delen met zo’n 220 liter (per m²) al evenveel neerslag gevallen als in een ganse zomer samen. En dan is er nog de extreme hitte met temperaturen van meer dan 50 graden Celsius in delen van de VS en Canada. Wat denk jij? Is dit extreme weer een teken dat we ons meer zorgen moeten maken om de klimaatverandering? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.

68 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    3 jaar geleden
    Even resumeren: de eerste geschreven beschrijving van zware overstromingen in de Maasvallei was van 1643, De Pont des Arches in Luik en 500 huizen in Luik en Hoei verwoest met in totaal 280 doden. Dat was midden de Kleine IJstijd, toen het hier een heel pak kouder was en de oogsten mislukten door de slechte zomers. Heeft dus niets te maken met de opwarming en is dus enkel een zeer zeldzaam extreem weersfenomeen.
  • Willy Scholaart

    3 jaar geleden
    Hoe meer ze aan de rioleringen werken hoe erger het wordt, waar ik vroeger woonde nieuwe buizen gestoken voor gescheiden rioleringen, buizen van 1.2 m diameter vervangen door buizen van 35 CM diameter het is maar hoe je het bekijkt, hun uitleg was kleine buizen stroomt het water sneller en verstoppen ze niet zo vlug, ik heb toen toch maar terugslagkleppen gestoken op mijn aansluiting.
  • Hugo hofmans

    3 jaar geleden
    Jaja, dat moet zeker ! De tijd van een mooi leven, mooie dingen rondom ons is voorbij, daarvoor moest je eind jaren '60 en 70-er jaren zijn. Dat was echt genieten van alles, mooie auto's, mooie huizen, er werden toen nog nuttige uitvindingen gedaan, kortom het leven was goed. Dat is voorbij, dus ja, alle dagen is het nu met schrik en angst uit je bed komen en een somber leven leiden met computers en smartphones enzo ...
  • Hugo hofmans

    3 jaar geleden
    Natuurlijk moeten we ons zorgen maken in "the age of fear". Je mag aan iets meer echt plezier hebben, want er is altijd wel iets dat je plezier overschaduwt ! Ja, dat is nu zo. Kinderen die nu geboren worden gaan een héél bizar leven krijgen, maar iedere generatie het zijne zullen we maar zeggen.
  • Leo Mariën

    3 jaar geleden
    Deze zondvloed heeft zo goed als niets met klimaatverandering te maken, daar moet je echt geen wetenschapper voor zijn. Alles is tegenwoordig goed om paniek te scheppen en dat maakt het echte probleem net zo ongeloofwaardig. CO2 beïnvloed gegarandeerd ons klimaat maar is voor velen ook de manier om winstmarges veilig te stellen. Maw het gaat in eerste instantie om de centen, het klimaat is maar bijzaak.