Direct naar artikelinhoud
NieuwsAanslag Peter R. de Vries

Misdaadjournalist Peter R. de Vries is overleden

Peter R. de Vries.Beeld ANP

De Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) is donderdag overleden aan zijn verwondingen. Dat laat zijn zoon weten. De Vries werd ruim een week geleden neergeschoten in het centrum van Amsterdam.

Dinsdagavond 6 juli werd De Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij liep na de uitzending van RTL Boulevard, waar hij als deskundige aanwezig was, naar zijn auto en werd daar onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Vries is vandaag in het bijzijn van zijn geliefden overleden in het ziekenhuis. Dit is hun gezamenlijke verklaring:

De verklaring van de nabestaanden van De Vries

“Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.

“De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten.”

Lees ook: Peter R. de Vries (1956 - 2021): onverschrokken en vasthoudend op zoek naar de waarheid

Icoon

Peter R. de Vries gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek. Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. De Vries was vertrouwenspersoon de kroongetuige in de Marengo-zaak, een Nederlandse strafzaak tegen 17 leden van de zogeheten mocro-maffia.

De politie arresteerde drie verdachten van de schietpartij. Twee van hen werden aangehouden en worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.

Een derde verdachte werd aangehouden in Amsterdam-Oost. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben en kon beschikken.

De misdaadjournalistiek in Nederland was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten.