Inwoners van het Maasdorp Kotem, hier rechts in beeld, worden verplicht geëvacueerd. De Maas op de foto is drie keer breder dan normaal.
Volledig scherm
Inwoners van het Maasdorp Kotem, hier rechts in beeld, worden verplicht geëvacueerd. De Maas op de foto is drie keer breder dan normaal. © Frank Resseler

HERLEES. Dodentol door noodweer loopt op tot elf - Alle Maasgemeenten in Limburg gaan over tot evacuatie

De dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op elf. Vier mensen zijn nog vermist. In Luik hebben inwoners langs de Maas de raad gekregen hogere oorden op te zoeken. Ook in Limburg is de situatie penibel. Alle Maasgemeenten in de provincie gaan over tot evacuatie, bevestigt gouverneur Jos Lantmeeters. In Verviers voerde het stadsbestuur een avondklok in nadat winkels geplunderd werden. Herlees hier onze liveblog van donderdag 15 juli.

  1. Onderzoek naar dood van baby Omélie (8 maanden) plots opnieuw geopend: zelfs ouders weten niet wat er precies onderzocht zal worden
    PREMIUM

    Onderzoek naar dood van baby Omélie (8 maanden) plots opnieuw geopend: zelfs ouders weten niet wat er precies onderzocht zal worden

    Het onderzoek naar de dood van baby Omélie uit het West-Vlaamse Eernegem wordt opnieuw geopend. Het jongetje stierf in 2022 bij zijn onthaalmoeder nadat de bodem van zijn bedje het begaf. Opvallend: het onderzoek werd maanden geleden al afgerond. Maar het parket wil toch nog bijkomend onderzoek, na één jaar en acht maanden. “Wat kunnen ze na al die tijd nog bekijken?”, vragen de ouders van Omélie zich af.
    Eernegem
  2. Zal felbesproken Rwandawet aantal transmigranten voor onze kust terugdringen? “Het zal net erger worden nu Noord-Frankrijk de kampen ontruimt voor de Olympische Spelen”
    PREMIUM

    Zal felbespro­ken Rwandawet aantal transmi­gran­ten voor onze kust terugdrin­gen? “Het zal net erger worden nu Noord-Frank­rijk de kampen ontruimt voor de Olympische Spelen”

    “Het is dweilen met de kraan open. We zullen net versterking nodig hebben de komende maanden.” In West-Vlaanderen wordt er bijzonder lauw gereageerd op de in het Verenigd Koninkrijk goedgekeurde Rwandawet. Transmigranten zonder verblijfsrecht zullen er overgevlogen worden naar Rwanda en zo hoopt de Britse premier Sunak de mensensmokkel een halt toe te roepen. Mensenrechtenorganisaties staan op hun achterste poten, maar zullen er straks ook minder transmigranten door West-Vlaanderen trekken? Wij belden rond.
    Blankenberge, Middelkerke, Nieuwpoort, De Panne, Koksijde, Bredene, Oostende, Knokke-Heist, Brugge, De Haan