Direct naar artikelinhoud
LiveblogOverstromingen

Live - Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuien

In Knokke stonden plots ook heel wat straten blank.Beeld Vincent Opstal

Een week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.

Hoe is de situatie nu?

• Vandaag en morgen trekken opnieuw zware onweders over ons land. Vooral de provincie Namen kreeg zaterdagavond af te rekenen met ernstige overstromingen. In Dinant stonden straten blank en zijn verschillende auto’s aan het drijven geslagen, in de stad Namen verzoorzaakte een kleine aardverschuiving de instorting van een muur. In Ahnée kwam het water in sommige huizen tot een meter hoog. 

▶ Bekijk: ernstige overstromingen in provincie Namen

Video wordt geladen...

Live

  1. Kritiek op hulpverlening in provincie Luik

    In de provincie Luik, die zwaar getroffen werd door de hevige overstromingen intussen ruim tien dagen geleden, neemt de kritiek op de hulpverlening toe. Onder meer in de gemeente Pepinster blijft hulpverlening door het Croix Rouge voorlopig uit. Inwoners zijn er afhankelijk van voedselbedeling georganiseerd door losse vrijwilligers, zo stelde VTM Nieuws vast.

    “Ik heb nog geen hulpverleners of vrijwilligers van het Croix Rouge gezien”, zo klinkt het bij verschillende inwoners van Pepinster.

    Lees meer.

  2. Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuien

    Ons land kreeg vandaag opnieuw enkele intense buien met soms onweer, windstoten en hagel over zich heen. De afgelopen uren is er volgens weerman Frank Duboccage al enorm veel regen gevallen, vooral in het westen van het land. In de loop van de dag kregen verschillende plaatsen in West-Vlaanderen al af te rekenen met intense buien waarbij in korte tijd zelfs tot 50 liter of meer neerslag per vierkante meter viel. In de loop van de namiddag trekt de regenzone verder richting het oosten.

    Aan de kust viel vooral in Nieuwpoort het water met bakken uit de lucht. Volgens lokale metingen zou er in een half uur liefst 56 liter water per vierkante meter gevallen zijn. Verschillende straten kwamen blank te staan waardoor her en der enkele kelders en garages onder water liepen. De brandweer kreeg inmiddels al een vijftigtal oproepen voor wateroverlast. “Nog nooit meegemaakt in de 15 jaar ik hier woon”, getuigt bewoonster van een getroffen wijk.

    Ook in Knokke zette de hevige regenval enkele straten, zoals onder meer de Lippenslaan en de Kustlaan, onder water. “Er viel enorm veel water op korte tijd hier in Knokke. Onze rioolputjes konden het niet slikken dus bleef het water stijgen in de straten”, vertelt burgemeester Piet De Groote. De brandweer kreeg zo’n 160 oproepen over wateroverlast. “Hier en daar zijn wel wat kelders, garages of liftkokers ondergelopen, maar van echt grote schade of drama’s heb ik voorlopig geen weet. Er zijn ook wat handelszaken die water binnen kregen in hun kelders of opslagruimtes”, aldus De Groote. 

  3. Waalse meerderheid akkoord om na het reces te onderzoeken wat er gebeurd is

    De Waalse meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo zijn bereid om te onderzoeken wat goed en slecht werkte bij de overstromingen en het beheer ervan. Ze spreken zich evenwel niet uit over de vorm waarin dat moet gebeuren, klinkt het in een reactie op de vraag van de oppositiepartij cdH om een parlementaire onderzoekscommissie.

    De meerderheidspartijen willen nu nog niet beslissen over de te volgen procedure op een moment dat de prioriteit naar de slachtoffers en de getroffen zones moet gaan, klinkt het. 

    "De kern van de ramp zijn de mensen die onderdak en voedsel moeten krijgen", benadrukt Waals PS-fractieleider André Frédéric, die vandaag in het Luikse deelnam aan hulpacties voor de slachtoffers van de overstromingen. Hij vindt het wijs om zich pas over enkele weken, als het ergste achter de rug is, te buigen over wat de dysfuncties zijn. Voor de politieke rentree moet in het Waals Parlement "een adequaat werkmiddel" op poten gezet worden, klinkt het. Voor Frédéric is het niet de bedoeling om een heksenjacht op te starten, benadrukt hij nog.  

    Ecolo-parlementslid Manu Disabato reageert in dezelfde zin: "We willen volledige transparantie en lessen trekken voor de toekomst. Een bijzondere commisie is dus een goed idee, maar we moeten nog zien onder welke voorwaarden". 

    Voor MR-fractieleider Jean-Paul Wahl heeft een onmiddelijk opstart van een commissie geen zin omdat men volgens hem voldoende afstand van de gebeurtenissen moet kunnen nemen. Er moet een reflectie komen over wat er gebeurd is, meer bepaald inzake het beheer van stuwdammen en de hulpdiensten, zegt hij. Midden augustus moet voor Wahl gekeken worden of dat via een onderzoekscommissie moet gebeuren. 

  4. 'Enorm veel regen op korte tijd': ook wateroverlast in Knokke

    Net zoals in Nieuwpoort kreunde ook Knokke deze voormiddag onder hevige regenval. Heel wat straten, zoals onder meer de Lippenslaan en de Kustlaan, zagen er plots als een rivier uit. “Het heeft hier ongezien hard geregend. De riolen konden het gewoonweg niet slikken”, zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). 

    “Ik ben zelf naar de kritieke plaatsen gereden met de wagen maar het water was inmiddels alweer weggetrokken. Beelden die we zien op sociale media, zijn momentopnames. Met het openen van de riooldeksels was het waterprobleem meestal meteen opgelost. Dergelijke weersomstandigheden zijn moeilijk om op te anticiperen. We kunnen de riooldeksel natuurlijk niet op voorhand open zetten”, aldus De Groote.

    De brandweer kreeg zo’n 160 oproepen over wateroverlast. “Onder meer de brandweer van Brugge en Blankenberge zijn met versterking gekomen. Hier en daar zijn wel wat kelders, garages of liftkokers ondergelopen, maar van echt grote schade of drama’s heb ik voorlopig geen weet. Er zijn ook wat handelszaken die water binnen kregen in hun kelders of opslagruimtes. Op de omvang van de totale schade heb ik voorlopig geen zicht. Het water is alleszins al weggetrokken”, voegt de burgemeester nog toe. 

    Bekijk hieronder hoe de Lippenslaan blank kwam te staan:

  5. Namen: gemeenten inventariseren schade met oog op erkenning als ramp

    In verschillende steden en gemeenten in de provincie Namen (Gembloers, Couvin, Fosses-la-ville, Fernelmont, Jemeppe-sur-Sambre en Namen zelf) wordt de schade van de overstromingen van 15 en 16 juli opgemeten met het oog op de erkenning als natuurramp. Dat moet de inwoners van de getroffen gemeenten ook helpen bij het aanvragen van een schadevergoeding vragen bij het regionale rampenfonds (Service Régional des Calamités).

  6. CdH vraagt onderzoekscommissie in Waals Parlement

    CdH heeft een voorstel van resolutie ingediend in het Waals Parlement voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de recente overstromingen, die vooral in Wallonië veel slachtoffers heeft gemaakt. Het voorstel werd neergelegd door fractieleider François Desquesnes.

    De onderzoekscommissie zou lessen moeten treffen over de catastrofe en oplossingen vinden om te voorkomen dat een dergelijke ramp in de toekomst kan gebeuren. "De bevolking heeft het recht wat er gebeurd is, welke technische elementen de overstromingen kunnen uitleggen, de tijdslijn van de gebeurtenissen, de organisatie van het alarmsysteem en de hulpverlening... Indien er disfuncties vastgesteld worden, dient de wetgeving of de procedure aangepast te worden zodat dit niet meer kan gebeuren", stelt het cdH.

    Om de slachtoffers van de overstromingen beter te kunnen helpen, stelt de partij voor een uniek contactpunt in elke getroffen gemeente op te richten en een gewestelijk "schoonmaakcommissaris" die een planning opstelt en de verdeling van het afval organiseert. 

    Vrijdag kondigde N-VA aan in de Kamer een parlementaire onderzoekscommissie te vragen bij de rentree in september. 

  7. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  8. Wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank in Nieuwpoort: zeker 60 liter per vierkante meter

     In Nieuwpoort heeft een wolkbreuk vanmorgen wateroverlast veroorzaakt. Enkele straten kwamen blank te staan en verschillende kelders liepen onder. Dat bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). De brandweer had enkele uren nodig om het water weg te pompen.

    De brandweer van Nieuwpoort kreeg vanaf 6 uur zo'n 23 oproepen voor wateroverlast. Het ging daarbij vooral om ondergelopen straten en kelders. Ook de kamping Kompas in deelgemeente Sint-Joris stond blank. "Daar is de brandweer nog bezig om het water weg te krijgen. Tentjes liepen er onder water", vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Er is op korte tijd enorm veel regen gevallen, maar we konden snel ingrijpen. De problemen zijn intussen grotendeels opgelost. Zolang het niet meer te hard regent, verwachten we verder geen grote problemen." 

  9. PVDA vraagt recht op rampverlof voor slachtoffers watersnood

    PVDA stelt voor om met onmiddellijke ingang een rampverlof in te voeren voor slachtoffers van de watersnood en roept de regering op daartoe een dringend Koninklijk Besluit uit te vaardigen. Dat meldt de partij in een persbericht.

    "De getroffen mensen hebben tijd nodig", zegt woordvoerder Tom De Meester. "Helaas krijgen veel werkende mensen die tijd niet. Een aantal onder hen kan geen verlof nemen. Anderen doen het niet wegens het inkomensverlies. Sommigen kunnen niet gaan werken omdat hun auto weg is, het openbaar vervoer zwaar verstoord is of omdat hun kinderen geen opvang hebben. Zij moeten dan met minder geld rondkomen. Dit alles terwijl de kosten van de overstromingen al zeer hoog oplopen."

    De linkse partij vraagt daarom de onmiddellijke invoering van een rampverlof voor alle werknemers. Dat moet voorzien in het recht op tien verlofdagen, op te nemen binnen twee maanden na de ramp. Verder vraagt de partij het behoud van het volledige inkomen voor de eerste drie dagen, zoals bij andere verloven. Tot slot benadrukt PVDA dat de sociale rechten niet verloren mogen gaan.

    Beeld Photo News
  10. Nog code oranje in West-Vlaanderen, code geel in rest van het land

    Het KMI kondigt van deze ochtend tot de middag code oranje af voor West-Vlaanderen en de Kust. Voor alle andere Belgische provincies is tot vanavond code geel van kracht.

    Het KMI verwacht vanaf het westen opnieuw intense buien met soms onweer. Tijdens hevige buien kan er in korte tijd 10 tot 30 liter per vierkante meter neerslag vallen. In het westen kan er 40 liter per kubieke meter of iets meer vallen in de voormiddag. Er is ook kans op hagel en windstoten. 

    Het nummer 1722 is maandag ook nog steeds actief. Wie storm-en/of waterschade heeft en bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Het nummer 112 mag je enkel bellen voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn. 

    Beeld Marc Baert
  11. Provinciegouverneur laat alle tentenkampen in provincie Namen evacueren

    In de provincie Namen moeten alle tentenkampen van jeugdbewegingen verplicht geëvacueerd worden. Dat staat in een politiebesluit dat de provinciegouverneur Denis Mathen vandaag heeft uitgevaardigd. Dat besluit blijft van kracht tot 31 juli. Het is ook verboden om er nieuwe kampen op te zetten. 

    De beslissing geldt voor alle kampen op plaatsen die overstroomd zijn of die geëvacueerd werden in de loop van de voorbije nacht. Voor de andere kampen is een uitzondering mogelijk, maar enkel wanneer de burgemeester toestemming geeft, op basis van een positief advies van de brandweer.  

    "Deze maatregelen zijn genomen vanuit het oogpunt van preventie, maar ook om de capaciteit van de reddings- en interventiediensten, die aan het werk zijn op vele plaatsen in de provincie, niet te hypothekeren", zo concludeerde arrondissementscommissaris Marie Muselle. 

  12. Namen pompt, ruimt en maakt zich op voor nieuwe regen

    Beeld BELGA

    Na de hevige regenval van zaterdagavond is de stad Namen volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien.

    Lees meer. 

  13. Vanmiddag veel regen op korte tijd mogelijk

    Weerman Frank Duboccage waarschuwt in VTM NIEUWS voor felle regenbuien. “Vooral na de middag wordt het zeer onstabiel en kunnen felle buien tot ontwikkeling komen”, waarschuwt Duboccage. “Daar kan veel regen op korte tijd tussen zitten. De felste buien zijn voor de tweede helft van de namiddag en de eerste helft van de avond.”

  14. Leuvens Chirokamp in Namen geëvacueerd door noodweer

    Het kamp van Chiro Don Bosco Kessel-Lo in het Naamse Saint-Aubin is een van de Vlaamse kampen die gisteren geëvacueerd werd. De bivak werd stopgezet nog voor ze goed en wel begonnen was. Op bevel van de gemeente moest het kamp met de 93 leden ontruimd worden door het nakende noodweer.

    Het kamp werd eerder al uitgesteld omdat het terrein uitgeregend was en niet kon worden opgebouwd. Maar gisteren volgde opnieuw een koude douche. De leden die pas waren toegekomen, moesten ’s avonds opnieuw hun biezen pakken omdat het bivak dreigde te overstromen.

    Zonder er een nacht te hebben doorgebracht, ging het linea recta richting Kessel-Lo.

  15. Heel de nacht opruimen in Dinant na overstromingen

    In Dinant hebben de opruimwerkzaamheden om de wegen weer vrij te maken heel de nacht geduurd. Dat meldt eerste schepen Robert Closset. Ook vandaag gaan de werkzaamheden verder.

    "Het beschikbare gemeentepersoneel werd opgeroepen en we hebben de hulp gekregen van enkele zelfstandigen. Een twintigtal vrachtwagens heeft al puin weggevoerd en we hebben ook al de modder van het wegdek moeten schrapen", aldus Closset. "Er werd ook tijdelijk puin gebruikt daar waar het wegdek beschadigd is om toegang te krijgen tot de woningen van oudere mensen die zorgen nodig hebben." De stad kreeg ook hulp om de rioleringen op de gemeentelijke en regionale wegen te ontstoppen.

    De watertoevoer is afgesloten op de linkeroever van de Maas. Er is een kraan met drinkbaar water op de binnenplaats van het stadhuis. De gemeentediensten delen ook water uit aan mensen die zich niet kunnen verplaatsen.

    Nog in de provincie Namen blijft de route de la Vallée de la Molignée in Anhée afgesloten voor het verkeer, zegt burgemeester Luc Piette. "Er ligt overal 20 centimeter modder", zegt hij. De gemeente Yvoir en tien politieagenten van Rochefort hebben hun hulp aangeboden bij de opruimwerkzaamheden.

  16. Brandweer Namen overspoeld door oproepen gelinkt aan overstromingen

    De brandweer van de zones NAGE en NINAPHI heeft het erg druk door de overstromingen die de Maasvallei gisterenavond hebben getroffen. De brandweerlieden zijn nog steeds aan het werk.

    "Rond 07.00 uur tellen we al een honderdtal interventies, vooral voor het wegpompen van water", aldus de dispatching van de zone NAGE (Namen, Andenne, Gembloux, Éghezée). Vorige week kreeg de zone bijna 800 oproepen binnen, de zone DINAPHI (Dinant, Philippeville) meer dan 3.000. "We vrezen dat we er nu nog meer gaan hebben", aldus de brandweer.

    De brandweer van Namen is nog vooral aan het werk om water weg te pompen en zandzakken uit te delen, vooral op het grondgebied van de stad Namen. De ambulances van de hulpverleningszone moesten sinds gisterenavond dan weer amper uitrijden.

  17. Ook op deze plaatsen waren er overstromingen

    Opnieuw is ons land getroffen door overstromingen. Vooral de provincie Namen kreeg de volle lading. Het noodweer hield lelijk huis langs de Maas van Dinant tot de provinciehoofdstad Namen. Ook in Waals-Brabant en Antwerpen was er wateroverlast. Hier vindt u een overzicht.

  18. KMI waarschuwt met code geel voor nieuw onweer in het hele land

    Vandaag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Eerst is het overwegend droog met kans op lokale mistbanken, maar over het westen valt er in de ochtend soms regen. 

    In de loop van de dag en vooral na de middag wordt het opnieuw onstabiel en kunnen er overal buien ontstaan die vrij intens zijn met kans op onweer. Het KMI geeft dan code geel voor alle provincies en de hoofdstad Brussel van ongeveer 13 uur tot 21 uur. Er moet lokaal rekening gehouden worden met neerslag van 10 à 20 l/m2. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. De wind waait zwak tot meestal matig uit zuidelijke richtingen. Over het uiterste westen is hij soms zwak en veranderlijk. 

  19. Wegen vernield en vier mensen elders ondergebracht in Dinant

    In Dinant is de materiële schade na de overstromingen van zaterdag aanzienlijk. Dat meldt burgemeester Axel Tixhon. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Vier mensen hebben hun woning moeten verlaten en hebben elders onderdak gekregen.

    Wegen zijn vernield en wagens werden meegesleurd door de waterstromen. Het water drong ook een aantal woningen binnen.

    "Het was kort maar bijzonder gewelddadig", aldus Tixhon. De Civiele Bescherming is opgeroepen om puin en autowrakken te ruimen. 

  20. Hevige onweders in Zwitserland met 25.000 bliksemschichten

    Zwitserland heeft zaterdag opnieuw zware onweders te verduren gekregen. Die zorgden voor grote hagelstenen, zware regenval en duizenden bliksemschichten.

    Tussen zaterdagmiddag en zaterdagavond omstreeks 22.00 uur werden bijna 25.000 blikseminslagen geregistreerd, zo meldt SRF Meteo op Twitter.

    De onweders gingen ook gepaard met zware regenval. In het kanton Appenzell Innerrhoden viel 33,2 millimeter in slechts tien minuten tijd. Volgens de meteorologische dienst is dergelijke regenval in zo'n korte periode erg ongewoon voor Zwitserland.

    SRF Meteo waarschuwt dat er nog zware onweders kunnen voorkomen in de nacht van zaterdag op zondag. Die kunnen voor intense regenval zorgen, met mogelijk overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg, klinkt het. Ook de komende dagen zijn nog onweders mogelijk.

  21. Materiële schade in Namen is groter dan vorige week

    De brandweer van Namen wordt zaterdagavond omstreeks 23.00 uur overrompeld door oproepen voor interventies na de zware regenval van eerder op de avond. "Het is net zoals vorige week. Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is. We richten ons op het redden van mensen en de stabiliteit van woningen. Evacuaties zijn soms nodig uit veiligheidsoverwegingen", zo meldt de brandweer van Namen.

    Burgemeester Maxime Prévot laat weten dat de situatie in Namen "erger" is dan bij het noodweer van vorige week, met meerdere wijken die nu blank staan. "Er is ook waterschade aan het ziekenhuis en in rusthuizen, maar tot dusver hebben we geen weet van doden of gewonden."

    Heel wat woningen in Namen hebben waterschade opgelopen, maar de brandweerdiensten hebben onvoldoende pompen om iedereen te kunnen helpen. De kracht van het water was dusdanig, dat heel wat wagens meegesleurd werden, en kasseien en asfaltplaten wegspoelden. De overstromingen zorgden ook voor gaslekken, branden, lekkage van stookolie en voor grote schade aan de wegen. 

  22. Water weggetrokken, opruimwerken begonnen

    Het water is weggetrokken in Dinant. De mensen uit de buurt zijn begonnen met de opruimwerken. Dat meldt VTM Nieuws. Er zijn heel wat wagens, die hogerop de heuvel stonden, meegesleurd door het water.

  23. Grote modderstromen in deel van Waals-Brabant

    Ook delen van Waals-Brabant zijn zaterdagavond getroffen door grote modderstromen. Dat is vernomen bij de hulpdiensten. Vooral Chaumont-Gistoux, Walhain en Waver kregen te kampen met hevige regenval.

    In sommige straten van Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter. De brandweer is aan de slag om de modder weg te krijgen.

  24. Nog tot 23 uur code oranje

    Het KMI geeft in de provincies Antwerpen, Limburg, Luik en Luxemburg nog tot ongeveer 23 uur code oranje voor onweer, wat betekent dat er 31 tot 50 liter water per vierkante meter kan vallen in een uur tijd en dat er kans is op zware rukwinden en hagel. Elders is code geel al van kracht. Tijdens de nacht wordt het overal rustiger, blijkt uit een persbericht van het KMI rond 22 uur.

    Vanaf zondagmiddag worden er opnieuw hevige regenbuien voorspeld. Het KMI geeft dan code geel voor alle provincies en de hoofdstad Brussel van ongeveer 13 uur tot 21 uur. Ook begin volgende week kan het nog hevig gaan regenen. 

    Het KMI benadrukt wel dat de neerslagintensiteit niet te vergelijken is met wat ons land vorige week overspoelde, en dat de buien ook minder lang zullen aanhouden omdat het 's nachts telkens rustiger wordt. Toch blijft het oppassen. "Plaatselijke wateroverlast is te vrezen, mede door de lokaal nog steeds beschadigde infrastructuur en eventuele obstakels", klinkt het. 

  25. Ook provincie Antwerpen getroffen

    Ook in de provincie Antwerpen staan verschillende straten blank door het onweer. Dat is onder meer het geval in Pulle bij Zandhoven, Nijlen en Lier.

    "Er waren onder meer problemen in de Predikherenlaan, de Waterpoortstraat en de Lispersteenweg", zegt Magalie Derboven van de lokale politie Lier. "Het water stond op sommige plekken tot aan de voordeur. We vragen mensen om er niet te gaan rondrijden, want door de golfslag kan het water in de huizen lopen. De brandweer is volop aan het pompen en het water begint weg te trekken, maar waakzaamheid is de komende uren geboden."

    De brandweer van Antwerpen kreeg meer dan honderd oproepen, veelal uit het district Deurne. 

  26. Overstromingen in hele provincie Namen, Luik blijft voorlopig gespaard

    De brandweer krijgt van over de hele provincie Namen oproepen ten gevolge van de erg zware regenval van zaterdagavond. Ongeveer de hele vallei van de Maas tussen Dinant en provinciehooofdstad Namen is getroffen. "Het is een ramp, we weten niet waar we eerst moeten zijn", klinkt het bij de hulpzone NAGE (Namen-Andenne-Gembloers-Eghezée).

    De provincie Luik, die vorige week zwaar getroffen werd door het noodweer, blijft tot nog toe gespaard. Verschillende gemeenten hebben hun bewoners de afgelopen uren wel aangeraden te evacueren uit voorzorg. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Limbourg. 

  27. Scoutskampen ontruimd in Saint-Aubain

    In Saint-Aubain, een deelgemeente van Florennes in de provincie Namen, is het kamp van de scouts Sint-Lutgardis van Steenokkerzeel vanavond ontruimd. Dat meldt VRT Nieuws. Er waren zo'n 40 jongeren tussen 6 en 14 jaar op de kampplaats toen het terrein overspoeld werd door de regen. Ook het kamp van Chiro Don Bosco Kessel-Lo in dezelfde gemeente werd geëvacueerd door de wateroverlast, verneemt Het Laatste Nieuws. 

    Verschillende gemeenten in de provincie Namen hebben af te rekenen met wateroverlast na de hevige regen. Hevige stortregens hebben de vallei van de Molignée blank gezet, waardoor onder andere de omgeving van Anhée straten blank staan. Volgens schepen Martin Chiaradia staat het laagste deel van het dorpje Bioul volledig onder en staat het water in meerdere huizen een meter hoog.

    De gemeentediensten zijn opgeroepen om zandzakken te vullen om de kwetsbare gebieden te wapenen voor de regenval die ook nog voor de komende dagen wordt voorspeld, maar voorlopig kunnen zij niets doen, zegt het stadsbestuur nog. "De regen is gestopt, maar we moeten wachten tot de wegen vrij zijn."

  28. Verschillende woningen ontruimd in Namen

    Aan de Dinantsesteenweg in Namen zijn verschillende woningen ontruimd, nadat in de buurt van het casino een muur instortte als gevolg van een kleine aardverschuiving. Dat melden de lokale hulpdiensten. Het gaat om een muur van Villa Legrand, een verlaten pand. De stabiliteit zou er niet gegarandeerd zijn, waardoor enkele buren de vraag kregen om hun huizen te verlaten als voorzorgsmaatregel.

    Het verkeer op de Dinantsesteenweg is volledig onderbroken. De brandweer ruimt het puin. Volgens burgemeester Maxime Prévot, die ter plaatse is, moet dat erg voorzichtig gebeuren om grotere aardverschuivingen te voorkomen.

    Nog in Namen, in deelgemeente Vedrin, moest een woon-zorgcentrum ontruimd worden omdat geïnfiltreerd water daar voor problemen met de elektriciteit heeft gezorgd. De bewoners zijn ondergebracht bij familie of overgeplaatst naar andere woonzorgcentra in de buurt, aldus Prévot. 

    De brandweer krijgt intussen vanuit de hele provincie Namen oproepen ten gevolge van de zware regenval. 

  29. Onweer slaat toe: straten blank in provincie Namen

    Iets later dan verwacht trekt vanavond een onweer over ons land. Lokaal zijn er hevige onweersbuien boven de provincies Namen en Luxemburg, met felle rukwinden en soms hagel. 

    In de provincie Namen is er al wateroverlast. Onder andere in Dinant staan straten blank. Vooral in de buurt van het station en op de gewestweg richting Philippeville is de schade groot, zegt schepen Robert Closset. De Charles de Gaulle-brug is niet toegankelijk. 

    Volgens Closset staat er hier en daar een halve meter water en zijn zeker 25 wagens aan het drijven geslagen op de route de Philippeville, de toegangsweg tot de stad. Daarbij zijn sporen op de lijn Athus-Maas beschadigd, zegt hij. 

    "Dit heb ik nog nooit meegemaakt", stelt oud-burgemeester en huidig provincieraadslid Richard Fournaux, die al 57 jaar in Dinant in de buurt van de Maas woont. 

    De provincie Namen kampt met ernstige overstromingen.Beeld RV
    Het dorp Sosoye.Beeld RV
    Beeld RV
  30. ‘De mens moet zich terugtrekken uit de natuur’

    Ja, men had de slachtoffers van de watersnood sneller kunnen waarschuwen en evacueren, vindt geograaf Gerard Govers (61). Joël De Ceulaer interviewt hem over klimaat, koeien en kernenergie. ‘Het zal sowieso nog erger worden.’

    Lees het interview.

    Gerard Govers.Beeld ID/BART DEWAELE
  31. Nog 7 mensen vermist, 36 overleden

    Er zijn nog zeven mensen vermist na de watersnood van 14 en 15 juli in ons land. Dat meldt de cel vermiste personen van de federale politie.

    Momenteel is het aantal officieel overleden personen 36, al deze personen konden geïdentificeerd worden.

  32. Het trauma van Pepinster

    Nog altijd lijkt de streek van Pepinster op een oorlogsgebied. Er duiken kadavers van dieren op, er wordt geplunderd. Bewoners zijn in shock. Maar wie een week na de overstroming terugkeert, ontwaart tussen de bezems en kruiwagens toch ook hoop.

    Lees het artikel.

    Beeld Stefaan Temmerman
  33. Frank Deboosere: 'Demervallei zou vandaag volle laag kunnen krijgen'

    Alle ogen zijn vandaag gericht op de Demervallei, waar het waterpeil nog altijd erg hoog staat. "Vooral het oosten van het land kan vandaag de volle laag krijgen", zegt weerman Frank Deboosere bij Het journaal op Eén. "Ik denk dan vooral ook aan de Demervallei. We spreken hier over 30 liter water per vierkante meter op 1 uur tijd."

    Anders dan bij de watersnood van vorige week gaat het ditmaal om plaatselijke buien, aldus Deboosere. "Bij de grote overstromingen was er een regenzone die 48 uur boven het oosten van het land bleef hangen. Deze keer gaat het om onweders, die van het zuidwesten komen. Het is nu wel aan het regenen, maar voorlopig zijn het niet de hoosbuien die we toen hebben gehad. Maar dat kan natuurlijk nog wel komen."

    Nog tot en met woensdag is er geen beterschap in zicht. "In het tweede deel van volgende week zou het weer droog worden, maar van echt zomerweer is ook dan nog geen sprake", aldus nog Deboosere.

    Lees ook: ‘Een tweede Pepinster wordt dit niet. Maar toch’: in de Demervallei blijven ze alert

  34. Code oranje in grootste deel van het land: onweer, hagel en rukwinden op komst

    Deze namiddag ontwikkelen er zich buien die op meerdere plaatsen intens kunnen zijn en zelfs gepaard kunnen gaan met onweer. Dat zegt het KMI, dat van 14 uur tot zondag 23 uur code oranje heeft afgekondigd voor onweer in heel België behalve West-Vlaanderen, waar code geel van kracht is.

    Op sommige plaatsen kan er deze namiddag op korte tijd wel 30 millimeter of meer neerslag vallen. Ook is er kans op hagel. Ondertussen stijgt het kwik tot 20 à 28 graden. Tijdens de onweersbuien kunnen felle rukwinden optreden.

    In de loop van de nacht op zondag wordt het even wat kalmer: de opklaringen worden breder en er komt laaghangende bewolking. De minimumtemperaturen gaan van 10 tot 17 graden.

    Zondagochtend krijgen we opnieuw buien in het westen van het land en langs de Franse grens. In de loop van de dag wordt het weer onstabiel en kunnen er overal buien vallen, die opnieuw vrij intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met onweer. Het KMI waarschuwt voor 10 tot 20 millimeter neerslag op korte tijd. De maxima gaan van 18 tot 24 graden.

    In de nacht op maandag wordt het opnieuw wat rustiger, met aan zee nog (onweers)buien. De minima liggen rond 16 graden in het centrum.

    Maandag wordt het bewolkt, met in de voormiddag opnieuw kans op buien. In de namiddag worden die intenser en is op sommige plaatsen kans op onweer, hagel en windstoten. De maximumtemperaturen schommelen tussen 19 en 23 graden.

    Dinsdagochtend zijn er eerst opklaringen, maar daarna trekken opnieuw regen- en onweersbuien van west naar oost over België. 's Avonds droog met brede opklaringen. Maxima van 19 tot 22 graden.

    Ook woensdag wisselvallig, met regen- en onweersbuien en temperaturen tot 19 à 22 graden. Donderdag meer opklaringen, met nog enkele minder intense buien en maxima tot 22 graden. Vrijdag overwegend droog met maxima tot 21 graden. 

  35. ‘Een tweede Pepinster wordt dit niet. Maar toch’: in de Demervallei blijven ze alert

    Het gaat erom spannen, in de Demervallei tussen Diest en Aarschot. Het peil van de Demer staat nog altijd erg hoog. Als daar nog een hoop regen bijkomt, weet niemand wat het zal geven. ‘Die mensen in Luik hebben ook nooit gedacht dat ze twee meter water binnen zouden krijgen.’

    Lees meer.

    André Bynens,’ Ivo voor de vrienden’, schildert het hek. "Want als het onder water komt te staan, gaat dat hout anders rotten."Beeld Eric de Mildt
  36. Luikse gemeente Limburg evacueert uit voorzorg deel van inwoners

    De Luikse gemeente Limburg heeft beslist om inwoners die in getroffen gebieden wonen preventief te evacueren, met het oog op de voorspelde regen komend weekend. Dat meldt de gemeente op haar Facebookpagina.

    "Tussen zaterdag 24 juli 11 uur en zondag 25 juli 13 uur voorspelt het KMI onweersbuien met lokaal intense regen. Omdat er precieze informatie ontbreekt over de kans op overstromingen, vragen wij bewoners in de zones die getroffen zijn na vorige week preventief hun huizen te verlaten", klinkt het.

    Het gaat om bewoners uit ruim twintig straten of wijken. Over hoeveel gezinnen het in totaal gaat, is niet geweten. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de informatie die de gemeente ontvangt, kunnen de data van evacuatie alsnog veranderen.

    Lees ook: Weer felle regen op komst: ‘Niet panikeren, maar wel waakzaam zijn’

    De gouverneur van de provincie Luik en de gemeenten rond het Vesderbekken vragen de inwoners in de regio intussen om voorzichtig te zijn. "We vragen iedereen die de mogelijkheid heeft om in deze periode buiten het rampgebied te verblijven, dat ook effectief te doen", aldus gouverneur Hervé Jamar in een persbericht.

    Aan mensen die niet anders kunnen dan thuisblijven, wordt gevraagd de media nauwgezet in de gaten te houden en zich naar hogere verdiepingen te begeven als de situatie verslechtert. "Het is ook raadzaam om alle waardevolle voorwerpen naar boven te brengen en om geparkeerde voertuigen te beveiligen", voegt de gouverneur er nog aan toe. 

  37. Aantal doden na noodweer bijgesteld naar 36, nog 11 mensen vermist

    Het aantal dodelijke slachtoffers na de overstromingen van vorige week is bijgesteld van 37 naar 36. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. Alle slachtoffers zijn inmiddels ook geïdentificeerd. Het aantal vermisten gaat dan weer naar boven. Donderdag was er nog sprake van 6 vermisten, dat zijn er nu 11.

    Er worden nog steeds meldingen ontvangen van mogelijk vermiste personen bij het informatienummer 1771, de federale en lokale politie. Deze cijfers zullen dus nog licht fluctueren, aldus het Crisiscentrum.

    Wie praktische vragen heeft na de overstromingen of nood heeft aan psychosociale steun, kan tussen 9 en 18 uur nog steeds bellen naar het gratis informatienummer 1771.

  38. Nog 4.500 huishoudens zonder elektriciteit in omgeving van Verviers en Eupen

    Na het noodweer van vorige week zitten nog altijd 4.500 gezinnen zonder elektriciteit, vooral in de regio van Verviers en Eupen. Dat heeft de Waalse netwerkbeheerder Ores donderdagavond laten weten.

    "In de regio van Verviers hebben meer dan 10.500 huishouden de afgelopen dagen weer stroom gekregen", meldt Ores. "In Eupen heeft 85 procent van de getroffen klanten nu opnieuw toegang tot energie." De herstelwerkzaamheden in de Vesdervallei worden nog voortgezet.

    Beeld BELGA
  39. Dodentol loopt op tot 37

    Er zijn nu al zeker 37 doden gevallen bij het noodweer van afgelopen week in ons land. Dat meldt het Crisiscentrum in een nieuwe update. 32 slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd.

    Naar zes mensen wordt nog gezocht. Voor een aantal van hen is er een "vermoedelijk teken van leven", stelt het Crisiscentrum, maar voor anderen zijn er "zeer sterke indicaties dat ze jammer genoeg bij de dodelijke slachtoffers zullen behoren". De politiediensten zoeken in elk geval verder om vermiste of overleden personen terug te vinden en te identificeren, verzekert het Crisiscentrum. 

  40. Ruim 300 militairen actief in rampgebied

    Er zijn donderdag ruim 300 militairen actief in de provincies Luik en Luxemburg om de slachtoffers van de zware overstromingen van vorige week te helpen. Dat meldt Defensie.

    Sinds 14 juli zet Defensie massaal mankracht en materiaal in om slachtoffers van de overstromingen zo goed mogelijk te helpen. Dat gebeurde initieel in verschillende steden en gemeenten in Luik, Namen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Luxemburg en Limburg. Intussen is het leger enkel nog in Luik en Luxemburg actief.

    In Luik worden ook twee helikopters ingezet: een NH90 om voertuigen vanonder het puin te halen en een A109 om verkenningsvluchten uit te voeren voor dat eerste toestel. De helikopters zullen de wagens overbrengen naar een plaats waar ze eenvoudiger door takelvoertuigen weggehaald kunnen worden. De interventies zullen mogelijk enkele weken duren.

  41. Had men met deze stuwdam een deel van de ramp kunnen voorkomen?

    Kon een deel van de overstromingen voorkomen worden? In de vallei van de Vesder is steeds meer kritiek op hoe de stuwdam van Eupen is opengezet. Veel te laat namelijk. ‘Het was een tsunami.’ De burgemeester van Verviers vraagt een parlementaire onderzoekscommissie.

    Lees meer.

    Beeld © Clément Philippe
  42. Dodentol opgelopen tot 32, nog 18 personen vermist

    Er zijn op dit moment nog 18 personen die vermist blijven of onbereikbaar zijn na de overstromingsramp van vorige week. Dat meldt het Crisiscentrum. De balans van het aantal overleden personen ligt op 32. Al de slachtoffers werden geïdentificeerd door de federale politie. Gisteravond waren er nog 53 vermisten.

    De politiediensten zetten hun werkzaamheden op het terrein verder.

  43. Minister Demir: ‘Ten vroegste volgende week grootschalige zwerfvuil-opruimacties’

    Ten vroegste volgende week zullen er grootschalige zwerfvuil-opruimacties georganiseerd worden rond de Maas en andere waterlopen die de voorbije week gigantische hoeveelheden water te slikken kregen. Dat blijkt uit de gesprekken die in opdracht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gevoerd werden door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM en Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort.

    "De situatie in Vlaams-Brabant en Limburg is momenteel nog niet van die aard zijn dat er deze week opruimacties met enthousiaste vrijwilligers mogelijk zijn", aldus Demir. "Op sommige locaties staat het waterpeil nog te hoog en liggen de oevers er nog gevaarlijk glad bij."

    De getroffen besturen focussen zich nu op het opruimen en verwijderen van de grotere afvalstoffen en op het veilig toegankelijk maken van de gebieden. "Daarna kunnen we samen de handen uit de mouwen steken voor het kleinere zwerfvuil", zegt Demir.

    Beeld BELGA
  44. Nog 400 gezinnen zonder drinkbaar water in Wallonië

    Nog 400 gezinnen in Wallonië hebben na de zware overstromingen van vorige week geen drinkbaar water. In Pepinster en Dison is er ondertussen wel weer overal water, meldt de Société Wallonne des Eaux (SWDE).

    Waar het water vuil of troebel is, mag het kraanwater niet gebruikt worden om te eten of te drinken, zelfs niet wanneer het gekookt is. Als het water licht troebel is, kan het wel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden of persoonlijke hygiëne.

    In de provincie Namen is er nog geen drinkbaar water in Celles, het hoger gelegen gedeelte van Dave waar het water is afgesloten voor reinigingswerken. In Ham-sur-Sambre is de watertoevoer hersteld, net als in Rivière, in de lager gelegen zone van Lustin en in Floriffoux.

    SWDE meldt dat er mogelijk een forsere chloorgeur dan anders kan worden waargenomen bij het kraanwater als het water weer drinkbaar werd verklaard. Dat vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid, klinkt het.

    In sommige gemeenten zijn er gedeeltelijke tekorten aan water, maar is de kwaliteit van het leidingwater niet aangetast. In Luik is de situatie genormaliseerd in Pepinster en Dison, in Namen is dat het geval in heel Profondeville. 

    SWDE waarschuwt dat er de komende dagen ook nog incidenten mogelijk zijn op het distributienetwerk in de getroffen zones. Mogelijk zijn ook de ondergrondse leidingen beschadigd, wat kan leiden tot nog meer waterlekken.

    In Pepinster en Verviers moeten ongeveer 9.000 mensen op zoek gaan naar een ander onderkomen, zei de korpschef van de politiezoner Vesder gisteren in Terzake op VRT. Tal van inwoners hebben ook geen auto meer.

  45. Federale politie zet elke nacht 80 agenten in om plunderingen in Luik tegen te gaan

    De federale politie stelt elke nacht gemiddeld 80 politieagenten ter beschikking in de provincie Luik om plunderingen tegen te gaan. Dat laat ze vandaag weten in een communiqué. Tijdens de vorige nachten werden acht mensen aangehouden.

    Sinds de provincie Luik eind vorige week zwaar getroffen werd door watersnood zet de federale politie in de getroffen zones gemiddeld 80 politiemensen in per nacht. "Gezien de zeer moeilijke omstandigheden waarin de bewoners van de getroffen gebieden leven, is het gevoel van onveiligheid voelbaar", klinkt het. "De federale politie wenst de bevolking gerust te stellen door zichtbaar aanwezig te zijn op het terrein."

    Beeld EPA

    Afgelopen nacht heeft het informatie- en communicatiecentrum van de federale politie in Luik zes oproepen ontvangen met een melding van verdacht gedrag in de gemeente Esneux. Nog eens zes oproepen kwamen uit de stad Luik, uit de regio rond het Land van Herve kwam één oproep. In de loop van de voorbije nachten werden vijf mensen aangehouden voor diefstal, drie anderen omdat ze aan het verkennen waren, zegt de politie. 

    De federale politie benadrukt dat de inwoners op elk moment terechtkunnen bij het nummer 101 om verdacht gedrag te melden. Het parket van Luik herinnert er aan dat er een nultolerantie geldt voor wie zich schuldig maakt aan dergelijke misdrijven in de rampgebieden.

  46. Zwaar vervuild slib in buitengebied Valkenburg na watersnood: ‘Groot gezondheidsrisico’

    Mensen mogen voorlopig niet in het buitengebied rond de Nederlandse stad Valkenburg komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en "dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico", meldt burgemeester Daan Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

    Prevoo zegt dat Valkenburg is overstroomd door een "soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD (gemeentelijke gezondheidsdienst, red.) een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen."

    Beeld ANP

    De wateroverlast heeft in Valkenburg aan de Geul, een stadje in de provincie Limburg, voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt, zo meldde Prevoo. Het gaat naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio nabij de Belgische grens moeten missen.

  47. Rode Kruis zet gigantische operatie op poten voor 10.000 gezinnen in rampgebied

    Het Rode Kruis is een gigantische operatie aan het voorbereiden om naar schatting tienduizend gezinnen in het rampgebied twee warme maaltijden per dag te bezorgen. De hulporganisatie is al op kleinere schaal gestart in de gemeente Trooz.

    Lees meer.

  48. Rampgebied Duitsland krijgt tot 400 miljoen euro aan noodhulp

    De door overstromingen getroffen gebieden in Duitsland krijgen tot 400 miljoen euro aan noodhulp. De deelstaten stellen tot 200 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag wordt door de federale regering verdubbeld. Berlijn zal klaarstaan om meer hulp te leveren als dat nodig blijkt, aldus minister Olaf Scholz van Financiën.

    Het geld is voor het herstel van de ergste structurele schade aan gebouwen en gemeentelijke infrastructuur. Ook mag het worden gebruikt voor speciale noodsituaties, waarbij per geval wordt gekeken of het in aanmerking komt voor noodhulp.

    Er wordt nog gewerkt aan een aanvullend pakket van vermoedelijk miljarden euro's voor het herstel van de getroffen gebieden. Hoe hoog dat bedrag zal zijn, is nog niet bekend. Dat komt doordat de totale schade nog niet is vastgesteld. De overstromingen hebben op meerdere plekken enorme vernielingen aangericht. Er overleden zeker 170 mensen, onder wie vijf brandweerlieden. 

    Beeld AP
  49. Scheepvaart op de Maas in Luik kan deels hervatten

    De twee boten die afgelopen vrijdag in de Maas nabij Luik zijn gezonken als gevolg van het noodweer zijn gelokaliseerd. Dat zegt een woordvoerder van het Waalse agentschap voor Mobiliteit en Infrastructuur.

    De scheepvaart op de rivier tussen de Albert I-brug en de Kennedybrug kan daardoor hervatten, zij het onder voorwaarden. Zo kan het enkel aan de kant van de rechteroever, op minstens dertig meter van de linkeroever, en aan een beperkte snelheid. Inhalen is niet toegestaan.

    De scheepswrakken worden in een volgende fase geborgen, maar dat neemt wellicht nog enige tijd in beslag. Een concrete timing is er op dit moment nog niet.

  50. Gegevens van eigenaars van honden en katten tijdelijk opengesteld voor hulpdiensten

    De drie gewestelijke ministers van Dierenwelzijn stellen de gegevens van de eigenaars van honden en katten op DogID en CatID drie weken lang open voor de hulpdiensten. Dat moet het voor hen makkelijker maken om dieren die verloren raakten tijdens het noodweer van vorige week te herenigen met hun baasjes.

    Beeld BELGA

    Door de overstromingen van eind vorige week in grote delen van het land zijn heel wat honden en katten verloren gelopen. De hulpdiensten kunnen via de online databanken DogID en CatID op zoek gaan naar de eigenaren van die dieren, als ze tenminste gechipt zijn, maar die procedure loopt sinds 1 mei wat moeilijker omdat alle gegevens geanonimiseerd werden. Dat is het gevolg van de Europese GDPR-regelgeving.

    Om alles nu toch wat vlotter te laten verlopen stelt Zetes, de beheerder van de platformen van Dog- en CatID, de contactgegevens op vraag van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) nu drie weken lang open. Daarnaast wordt aan de helpdesks van de databanken in kwestie ook gevraagd om extra soepel om te springen met de vele vragen die binnenkomen als gevolg van de overstromingen.

    Beeld BELGA