Amerikaanse mariniers testen exploderende drones

Gevechtsdrones blijven evolueren, ook al zijn ze al lang niet meer weg te denken uit het militaire arsenaal. Zo testen Amerikaanse mariniers nu een nieuw type drone dat granaten kan dragen om vijanden vanop afstand op te blazen.

Op foto’s die het Amerikaanse Marine Corps deze week vrijgaf, is te zien hoe mariniers trainingsoefeningen uitvoeren met de zogenoemde Drone 40 op een legerbasis in de staat North Carolina. De kleine, goedkope quadcopter (vier rotoren) is ontwikkeld door het Australische defensiebedrijf Defendtex en kan manueel worden ingezet of vanuit een granaatwerper worden afgevuurd.

Vliegende granaten

Met de drone kunnen soldaten makkelijk en snel bommen laten vallen op doelwitten die normaal gezien buiten schot zouden zijn. Met andere woorden: ze besturen vliegende granaten om vijanden uit te schakelen. Het is de eerste keer dat Amerikaanse soldaten gespot worden met het toestel. 

De Drone 40 is een antwoord op een probleem waarmee Australische troepen in Irak en Afghanistan geconfronteerd werden. Volgens DefendTex waren de soldaten uitgerust met vuurwapens die nauwkeurig zijn tot bijna 500 meter. Maar in gevechtssituaties bevond de vijand zich vaak op meer dan 700 meter afstand. Zo ontstond de idee voor een vervangbare granaatdrone.

Andere toepassingen

Naast een explosieve lading kan de drone ook uitgerust worden met camera’s die beelden doorsturen naar een tablet. Een piloot heeft dan controle over het toestel en vliegt zo naar voor soldaten onbereikbare plekken om informatie te vergaren over het slagveld. Eens de vijand gelokaliseerd is, kan de drone gewoon terugvliegen en uitgerust worden met een granaat. 

De Drone 40 kan tussen 30 en 60 minuten in de lucht blijven zweven, haalt snelheden tot 72 kilometer per uur, en kan tot 19 kilometer ver reizen alvorens te ontploffen. Het toestel weegt bovendien slechts 190 gram en kan op automatische piloot vliegen. (mah)

Meer