Hulpaanbieders kreunen onder de grote belangstelling

Een collecte aan de Louizalaan voor slachtoffers van de overstromingen. ©  Dieter Telemans

Het platform voor crisisvrijwilligers van het Rode Kruis heeft sinds vrijdagmiddag al zo'n 4.600 aanmeldingen ontvangen. De vele mensen die klaarstaan om te helpen, zullen nog even moeten wachten tot het water gezakt is en de noden meer in kaart gebracht. De initiatiefnemers van het platform Aidehulp14-7 krijgen ook haast te veel aanbiedingen.

bbd, mdm
Bron: BELGA

Rode Kruis Vlaanderen en Rode Kruis België slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Giften kunnen vanaf nu gestort worden op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525.

Maar het Rode Kruis activeerde ook het platform 'Helpen Helpt' waar vrijwilligers zich kunnen melden als die de handen uit de mouwen willen steken. De respons bij de bevolking is groot: zaterdagochtend hadden zich al 4.580 mensen aangemeld.

De vrijwilligers kunnen nog niet meteen aan de slag, zegt woordvoerder Jan Poté. ‘We zijn samen met het Crisiscentrum bezig om de noden in kaart te brengen. Wanneer dat gebeurd is, kunnen we een inschatting maken van het aantal mensen dat we nodig hebben. Vrijwilligers krijgen dan een bericht en een tijdslot om te komen helpen.’

Het Rode Kruis roept intussen op om voorlopig geen spullen te doneren, omdat er nog geen systeem is om die te verwerken. ‘Een systeem met depots wordt onderzocht als één van de mogelijke pistes’, zegt Poté.

‘De solidariteit tussen mensen is op dit moment goud waard’, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteren.

Aidehulp14-7

Een ander platform is Aidehulp14-7. Initiatiefneemsters Lien De Leenheer en Ilse Van Dyck zijn blij met de vele reacties: ’350.000 mensen bezochten reeds ons platform, 2.400 hulpitems werden al aangemaakt’, zeggen ze.

Toch brengt die golf aan solidariteit ook logistieke problemen met zich mee. ‘Duizenden mensen zijn van plan om in de volgende dagen goederen af te leveren in getroffen dorpen. In dorpen die moeilijk bereikbaar zijn, waar de hulpdiensten nog volop actief zijn, waar gas- en elektriciteitsleidingen blootliggen, waar er nog steeds instortingsgevaar bestaat. Deze solidariteit gaat een onnodige ballast zijn voor de gemeentebesturen die al meer dan genoeg aan hun hoofd hebben.’

Daarom stellen de initiatiefnemers aan de federale overheid voor om gouverneurs en burgemeesters in te schakelen. ‘Bij deze doen wij een warme oproep aan burgemeesters en gouverneurs van niet getroffen regio's om centrale depots te organiseren waar de gedoneerde goederen gestockeerd worden.’

In de provincie Luik is ondertussen een coördinatiecel opgericht. Die moet de verschillende hulpaanbiedingen linken met de specifieke noden van de getroffenen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Solidariteitscampagne

De VRT, DPG Media en SBS zetten hun schouders onder de solidariteitscampagne van het Rode Kruis voor de slachtoffers van de watersnood in België. In een spot van 30 seconden roepen de drie mediabedrijven op om te storten voor het Rode Kruis. De spot is vrijdagavond te horen en te zien op radio en televisie. Dat melden de drie mediagroepen vrijdag.

‘De ongeziene watersnood van de voorbije dagen treft ons land hard. De ramp laat de mensen in de getroffen gebieden verweesd en soms zelfs dakloos achter’, benadrukken de mediagroepen in een gezamenlijk persbericht.

Jeugdbewegingen die door de wateroverlast op zoek moeten naar een nieuwe kampplaats kunnen mailen naar buitengewoon.kamperen@vlaanderen.be. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het Agentschap Natuur en Bos zal de jeugdbewegingen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe geschikte kampplaats.

Mensen die zelf een geschikt terrein hebben, kunnen dat registeren op opkamp.be. De jeugdbewegingen kunnen ook via die website zoeken naar een geschikte plek, zo zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).