27 dodelijke slachtoffers, nog meer dan honderd mensen vermist

 ©  Raymond Lemmens

Op de meeste plaatsen daalt het waterpeil en omdat er veel droog weer wordt voorspeld, lijkt het ergste achter de rug. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen, de teller staat officieel op 27. In Halen, nabij de grens tussen Limburg en Vlaams-Brabant, is er nog reden tot ongerustheid.

bbd, nba, ast

De balans van het zware noodweer van de afgelopen dagen blijft stijgen. Momenteel is het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers opgelopen tot 27. Maar dat cijfer kan de komende uren en dagen nog oplopen: er zijn immers nog meer dan 100 mensen vermist.

Op de site waterinfo.be kunt u online volgen of de situatie bij u in de gemeente nog kritiek is of niet. Overal blijven de waterpeilen uitzonderlijk hoog staan, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘In veertig jaar dat we op sommige punten al meten, hebben we nog nooit zo’n hoge waterstanden gemeten.’

Langs de Maas lijkt het ergste achter de rug en daalt het waterpeil.

De gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, maakt zich nog zorgen om de gemeente Halen, waar de wateroverlast nog niet voorbij is. ‘De situatie is nog niet onder controle’, vertelt hij. ‘De Gete gaat er nog een hele dag blijven stijgen.’

Halen ligt in een gebied waar drie rivieren dicht in elkaars buurt liggen: de Velp, de Gete en de Herk. In het centrum van Halen blijft de Gete stijgen, zo meldt burgemeester Eric Van Roelen zaterdagavond. ‘Waarschijnlijk is het nog kwestie van de nacht doorkomen en stopt de stijging de komende nacht. Maar zeker kunnen we daar echt nog niet van zijn.’ De Velpe is wel al stilaan beginnen dalen. ‘Het gaat om een centimeter in de afgelopen vier uur. Dat klinkt als niet veel, maar op dit moment zijn we daar al blij mee.’

‘Op dit moment stijgt de Gete nog met zo’n centimeter per uur, vanmiddag was dat nog twee centimeter per uur. De afvlakking is dus wel degelijk ingezet’, legt Van Roelen uit.

Ook in Herk-De-Stad is er nog sprake van wateroverlast. ‘Vannacht was de Demer nog tien centimeter gestegen. Ook de dijkbreuk zorgt daar voor problemen’, weet de gouverneur. Iets na twaalf uur zaterdagmiddag werd er wel alweer een daling van zo'n twintig centimeter gemeten.

Het waterpeil in Rotselaar zal in de loop van zaterdag ook nog traag blijven stijgen waardoor woningen onder water komen in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek. Daar werden om 11 uur zaterdagmorgen nog een tiental huizen bedreigd door de Winge en de Grote Losting; het Demerbekken is op een kritiek punt. Verder zijn Boortmeerbeek en Kampenhout aandachtspunten. Het peil van de Kleine Gete zakt in Orsmaal en Linter, maar er is nog steeds kritieke wateroverlast.

In Vlaams-Brabant heeft de Dijle in Sint-Joris-Weert dan weer het alarmpeil bereikt, kritieke overstromingen zijn mogelijk. Het wachtbekken van Egenhoven moet wateroverlast in Leuven te vermijden.

In Londerzeel worden in de loop van vandaag omvangrijke maar niet-kritieke overstromingen verwacht. Het is niet uitgesloten dat de Maldersesteenweg in de loop van vandaag onder water komt waarbij ook enkele woningen bedreigd worden.

Medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij zijn al dagen aan het werk om het water te sturen. ‘Sluizen openen of sluiten, bermen afgraven om weilanden onder water te zetten. We proberen het water te sturen en om te leiden waar mogelijk’, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘Het is duidelijk dat deze situatie nog een aantal dagen zal duren voor het normaliseert. Er moet nog heel veel water weggewerkt worden en door de rivieren stromen. En dan moeten we de wacht bekkens leeg zien te krijgen voor de volgende regenbui.’

Wallonië

De situatie aan de andere kant van de taalgrens dan. Er zijn nog steeds problemen met het elektriciteitsnetwerk en het drinkwater in de provincie Luxemburg. De gemeenten helpen bij het verspreiden van drinkwater.

Ook in de provincie Luik zijn hulpverleners druk in de weer. Op sommige plaatsen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar vermisten. In de gemeente Esneux zijn nog drie lichamen gevonden, en ook in Hamoir viel zaterdagmiddag nog een dodelijk slachtoffer te betreuren.

In Namen stabiliseert de situatie, het water daalt. De gemeenten zoeken onderdak voor de getroffen inwoners en delen drinkwater uit. Er zijn nog steeds problemen op het elektriciteits- en telefoonnetwerk. Ook in Henegouwen is nog veel water maar wordt het niet erger.

In Waals-Brabant dan: de situatie in Waver en Tubize blijft kritiek, maar het water is aan het dalen.