©  EPA-EFE

Wout van Aert wint na een bergrit nu ook een tijdrit: “Dit was een van de grootste doelen in mijn carrière”

Wout van Aert blijft maar imponeren in deze Tour. Na een bergrit die twee keer over de mythische Mont Ventoux ging, wint de alleskunner nu ook een tijdrit. Van Aert bewijst zo meer dan ooit klaar te zijn voor de weg- en tijdrit van volgende week op de Olympische Spelen.

Maarten Vanhoof

LEES OOK. Helemaal klaar voor Tokio: indrukwekkende Wout van Aert vliegt naar tijdritzege en wint tweede Touretappe

“Het winnen van een tijdrit in de Tour was een van de grootste doelen in mijn carrière”, aldus Wout van Aert in het flashinterview. “Ik was de laatste dagen al heel gefocust op deze tijdrit. Ik ben nu dan ook heel tevreden dat ik hem win.” Na een vierde plaats in de eerste tijdrit van deze Tour, is het nu dus wel prijs voor Van Aert. “De tijdrit van vandaag was veel sneller en ook beter voor mijn gewicht. Ze was meer in mijn voordeel dan de eerste tijdrit, die meer iets voor punchers was. Het was de perfecte dag.”

Het was een spannend half uur in de hotseat voor Van Aert. “De eerste minuten was ik helemaal oververhit door de inspanning. Daarna was ik natuurlijk gestrest, maar ik had een geruststellende voorsprong op specialisten als Asgreen en Küng. Wanneer ik de gemiddeldes van de klassementsrenners zag, steeg mijn hoop alleen maar meer.”

 ©  Pool via REUTERS

Ooit voor geel?

Van Aert gaf aan dat ondanks alle tegenslagen hij heel fier was met de resultaten die de ploeg bijeen reed: drie ritzeges en de tweede plaats van Jonas Vingegaard in de eindstand. En dat met slechts vier coureurs in koers. “Het was een harde Tour voor onze ploeg. We hadden een heel moeilijke eerste week. Maar we bleven altijd doorgaan en uiteindelijk winnen we drie etappes en zijn we met Jonas (Vingegaard, red.) ook tweede in het eindklassement. Dit is een fantastisch resultaat voor een ploeg die de Tour met vier renners eindigt.”

Thomas Voeckler vroeg hem op France Télévisions nog of hij op een dag zelf voor het klassement gaat. “Ik ben zeker dat dit heel ingewikkeld zou worden. Wie weet, als ik al mijn andere doelen in de klassiekers al op zak heb. Misschien is het de moeite om het op een dag te proberen. Maar laat me me maar eerst concentreren op al die specialiteiten die ik nu al kan: de Vlaamse klassiekers en de eendagskoersen. Misschien is het op een dag mogelijk om mijn lichaam wat te laten veranderen en wat beter te worden als klimmer.”

Weerzien met gezin

Van Aert blikte ook al even vooruit richting Tokio. “Ik hoor van Primoz Roglic dat hij goed gerecupereerd is van zijn val en in Tokio herneemt. Ik ken hem voldoende om te weten dat hij daar in grote conditie zal steken. Elke tegenslag doet mentaal iets met hem hoor. Dat maakt hem sterker. Het wordt wel speciaal omdat we opnieuw tegen elkaar rijden. In Tokio zullen de benen het verschil maken. Tadej Pogacar is voor mij dé topfavoriet voor de olympische wegrit, zelfs na zo’n Tour de France. Hij was zo sterk op de Tourcols hier. Wie hem in Tokio kan volgen, zal dicht bij het goud zitten.”

 ©  BELGA

Van Aert hoopt zondagavond nog snel zijn vrouw te zien. “En mijn zoontje Georges. Hij is zes maanden. Zondagavond al neem ik het vliegtuig naar Tokio. Het valt me heel zwaar om opnieuw te vertrekken, maar dat is nu eenmaal het leven van een profwielrenner. Ik hoop dat ik mijn familie na de Champs-Elysées nog snel even zie. Maar eerst ga ik nog proberen die massaspurt te winnen. Het is een speciale rit. Op de Champs-Elysées winnen, dat wil iedere spurter. Ik wil die kans niet zomaar laten voorbijgaan. Ik probeer het. Maar we hebben ondertussen gezien dat Mark Cavendish heel sterk is en vooral ook zijn ploeg die rondom hem is gebouwd. Het wordt een heel moeilijke opgave, maar ik ga er alles aan doen”, aldus Van Aert die zaterdagavond in Futuroscope overnachtte. “We slapen halfweg. Door de coronapandemie doen we alle verplaatsingen met de autocar, maar na deze tijdritzege vind ik dat helemaal niet erg”, besloot Wout van Aert.

LEES OOK. Sportief manager Merijn Zeeman (Jumbo-Visma): “Wellicht probeert Wout ooit eens voor het klassement te gaan”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer