Onderzoekers vinden 14 afstammelingen van Leonardo da Vinci’s familie

Op dit moment zijn er veertien afstammelingen van de familie van Leonardo da Vinci, het Italiaanse genie van de renaissancekunst, in leven. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in het vaktijdschrift Human Evolution, na een tien jaar durende studie.

Kunsthistoricus Alessandro Vezzosi en Agnese Sabato, voorzitter van de Leonardo Da Vinci Heritage Association, corrigeerden een decennium lang fouten in eerder genealogisch onderzoek naar Leonardo’s familie en komen nu met nieuwe ontdekkingen. Ze verzamelden gegevens uit historische documenten uit openbare en privéarchieven, en baseerden zich ook op rechtstreekse getuigenissen van nakomelingen van de familie da Vinci.

Hun werk documenteert de ononderbroken mannelijke lijn van de familie da Vinci, van stamvader Michele (geboren in 1331) tot kleinzoon Leonardo (6de generatie, geboren in 1452) tot op heden. Het gaat om 21 generaties in totaal, waaronder vijf familietakken en veertien levende afstammelingen. Leonardo zelf had minstens 22 halfbroers, maar geen kinderen. 

In het kader van het Leonardo Da Vinci DNA Project proberen de onderzoekers te bevestigen dat de overblijfselen waarvan gedacht wordt dat ze van da Vinci zijn, effectief van hem zijn “door DNA-profielen te vergelijken met die van bekende verwanten”. Deze biologische gegevens zouden ook kunnen helpen om de echtheid van bepaalde kunstwerken te achterhalen.

Het genie van da Vinci

De onderzoekers menen dat deze resultaten “vanuit historisch oogpunt met spanning worden verwacht” omdat ze wetenschappers zullen helpen om “op een wetenschappelijke manier de wortels van zijn genialiteit te onderzoeken, informatie te vinden over zijn fysieke bekwaamheid en over zijn mogelijk vroegtijdige veroudering, over zijn linkshandigheid, zijn gezondheid en mogelijke erfelijke ziekten”.

Leonardo da Vinci (1452 – 1519) is beroemd om zowel zijn kunst als zijn uitvindingen. Hij was gefascineerd door de natuurlijke wereld en maakte heel wat dierenschetsen tijdens zijn leven. Zo werd zijn ‘Kop van een Beer’, een schets ter grootte van een post-it, begin deze maand verkocht voor een recordbedrag van 8,8 miljoen pond (10,2 miljoen euro) tijdens een veiling in Londen. Volgens het Britse veilinghuis Christie’s is de berenschets een van de slechts acht tekeningen van da Vinci die nog in privéhanden zijn.

Meer