Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Brusselse hongerstaking zorgt voor crisis binnen Vivaldi: ‘Mocht de regering hierover vallen, zou dat een historische fout zijn’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.Beeld Photo News

Het stormt in de federale regering. De PS krijgt stevig tegenwind nadat de partij gedreigd heeft op te stappen uit de regering zodra er een Brusselse hongerstaker overlijdt. Dat zou het einde betekenen van de Vivaldi-coalitie. Liberalen vragen op Twitter om het hoofd koel te houden, terwijl Vooruit-voorzitter Conner Rousseau spreekt van een ‘historische fout’.

De situatie van de ongeveer 400 mensen zonder papieren die in hongerstaking zijn in de Begijnhofkerk en de lokalen van de VUB en ULB is bijzonder precair. Dat leidt tot hoogspanning binnen de Vivaldi-coalitie.

Als er een hongerstaker overlijdt, zullen alle PS-ministers “binnen het uur” uit de coalitie stappen. Dat heeft PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne laten weten aan premier Alexander De Croo (Open Vld).

Vooruit: ‘Historische fout’

“Met alle respect, maar mocht de regering hierover vallen, dan zou dat een historische fout zijn”, reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bij Het Laatste Nieuws. “Zij kiezen ervoor om in de schijnwerpers een pleidooi te houden en wij kiezen ervoor om achter de schermen te werken aan oplossingen.”

Open Vld en MR: ‘Hoofd koel houden’

De liberale partijen vragen intussen op Twitter om “het hoofd koel te houden”. “De menselijke situatie is schrijnend, maar een hongerstaking is geen onderhandelingsmethode”, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Aan politieke dreigementen hebben burgers niets”, treedt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert hem bij. Deze ochtend deelde Lachaert op Radio 1 nog een sneer uit naar PS en de groene partijen, zonder hen bij naam te noemen. “Door bepaalde partijen kan dit blijven doorgaan. Zo blijven die mensen hoop koesteren en kunnen de organisaties errond de hongerstaking blijven stimuleren.”

Twitter bericht wordt geladen...

CD&V: ‘Desnoods gedwongen opname’

Volgens Joachim Coens, voorzitter van CD&V, telt er maar één ding: “Doden vermijden door de groepsdruk te doorbreken en door dringende medische interventie met desnoods gedwongen opname van wie in levensgevaar is.”

CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem hamert er ook op dat het Rode Kruis toegang moet krijgen tot de hongerstakers in de Begijnhofkerk. “Het feit dat het Rode Kruis geen toegang krijgt tot de mensen in de Begijnhofkerk vind ik onbegrijpelijk en dat verontrust mij”, zegt hij. Verder doet Mahdi er volgens Van Peteghem alles aan om “binnen de wet” duurzame oplossingen te vinden. “Deze mensen verdienen duidelijkheid. Geen tijdelijke of valse hoop. Dat kunnen we enkel bieden wanneer we hun persoonlijk dossier kennen.”

Groen: ‘Tevreden met bemiddelaar’

Groen vroeg afgelopen weekend aan premier De Croo om het dossier naar zich toe te trekken. Maar De Croo liet maandag verstaan dat hij het “volste vertrouwen” behoudt in bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Die laatste stelde maandag een speciaal gezant aan om de situatie te helpen ontmijnen.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is daar tevreden mee. “We hebben steeds gepleit voor het aanduiden van een bemiddelaar en hopen dat dit tot een doorbraak kan leiden. We roepen de hongerstakers dan ook op om mee te stappen in deze bemiddeling”, zegt Almaci.

Net als Mahdi vindt ook Groen dat er geen sprake kan zijn van een collectieve regularisatie. De dossiers moeten individueel beooreeld worden. De hongerstakers moeten daarbij ook de nodige bijstand krijgen. “Dit betekent informatie krijgen over de verschillende verblijfsprocedures, de mogelijkheid krijgen om ter plaatse een verblijfsaanvraag in te dienen en een versnelde behandeling van de aanvraag”, aldus Almaci. Voor Groen blijft het hoofdzaak om mogelijke slachtoffers te vermijden. “Al de rest is vandaag niet aan de orde”, besluit de Groen-voorzitter. 

N-VA en Vlaams Belang vragen uitleg

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vroegen maandag dat premier Alexander De Croo in de plenaire van de Kamer tekst en uitleg zou komen geven over het dossier. De plenaire Kamer heeft beide moties echter weggestemd.

Dat de PS ermee dreigt uit de regering te stappen als er een dode valt, noemt Vlaams Belang-Kamerfractievoorzitter Barbara Pas “ronduit immoreel gedrag”. De partij roept Mahdi op niet toe te geven aan de “chantagepolitiek” van de hongerstakers. Voor fractieleider Barbara Pas moet de politie ingrijpen en moeten de hongerstakers “gecolloqueerd en verzorgd worden”. “Na hun herstel moet er werk gemaakt worden van hun uitzetting”, aldus Pas.

Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover vindt het “in deze omstandigheden noodzakelijk dat de premier in de Kamer uitleg verschaft bij de publieke onenigheid in zijn regering”.