Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Staatssecretaris Mahdi na dreigement PS: ‘Er komt geen collectieve regularisatie voor hongerstakers’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).Beeld Photo News

Het rommelt binnen de federale regering. Terwijl regeringspartijen PS en Ecolo dreigen uit de regering te stappen mocht een van de Brusselse hongerstakers overlijden, pleit staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) voor oplossingen op individueel niveau: ‘Er komt geen collectieve regularisatie.’ 

In de Begijnhofkerk en aan de VUB en ULB zijn meer dan 400 mensen zonder papieren al meer dan twee maanden in hongerstaking om een collectieve regularisatie te bekomen. Sommigen zijn intussen ook in dorststaking gegaan. De medische  situatie van sommigen is acuut. 

Als één van de hongerstakers komt te overlijden, dan zullen alle PS-excellenties uit de federale regering hun ontslag aanbieden. Dat zei PS-vicepremier en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne op het partijbureau van de PS vanmorgen. Ook Ecolo zou naar verluidt hetzelfde dreigement geuit hebben.

Dat de regering zou vallen over het dossier, zou staatssecretaris Mahdi “minder erg vinden dan dat er iemand komt te sterven”, zo zei hij bij Het Laatste Nieuws. Er komt geen collectieve regularisatie maar individuele dossiers zullen “prioritair behandeld worden” met alle mogelijke humanitaire redenen voor eventuele regularisatie, aldus Mahdi.

‘Neutrale zone’

Mahdi: “Er is sinds vorige week een neutrale zone waar iedereen terecht kan voor zijn dossier. Sinds vandaag is er een speciale gezant die beetje bij beetje het vertrouwen moet winnen. We zullen individuele dossiers van mensen prioritair behandelen, rekening houden met alle mogelijke humanitaire aspecten, om zo snel mogelijk met een beslissing te komen. Vroeger moesten mensen tot een jaar en meer wachten, dat is niet menselijk.”

“Met grote uitspraken komen we geen stap dichter”, aldus Mahdi nog over het dreigement van zijn PS-collega’s in de regering. “Een collectieve regularisatie kan niet, die lijn kan niet veranderen op basis van een hongerstaking. Dat principe houden we aan vanuit de regering. Maar dat betekent niet dat er geen mensen tussen zitten die om humanitaire redenen geregulariseerd kunnen worden. Dat is nu de rol van de speciale gezant.”

Premier staat acher Mahdi

Premier Alexander De Croo (Open Vld) behoudt ondertussen het vertrouwen in Mahdi. “Op een moment dat 31 mensen het leven verloren, dat honderden huizen verdwenen en duizenden mensen geen dak boven het hoofd hebben, is het laatste waar de mensen nood aan hebben, een nieuwe politieke crisis”, reageerde De Croo na afloop van het Overlegcomité. “Wat men van ons verwacht, is dat we problemen oplossen en er geen creëren. Ik denk dat het gezond verstand hopelijk bij iedereen zal terugkeren.”

De premier onderstreepte dat hij het volste vertrouwen behoudt in staatssecretaris Mahdi, “die het moeilijke dossier van bij het begin heeft bestuurd en dat ook verder zal blijven doen. Ik heb honderd procent vertrouwen in hem”, luidde het.

Gedwongen opname

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft erbij dat de hongerstaking beëindigd moet worden. “Op korte termijn telt maar één ding: doden vermijden door groepsdruk te doorbreken en door dringende medische interventie met desnoods gedwongen opname van wie in levensgevaar is. Medische hulp geven, ook aan zij die tot op heden weigerden.”

Voor Mahdi moeten medische teams kunnen ingrijpen “in het belang van de gezondheid van die persoon, als er bijvoorbeeld iemand buiten bewustzijn is. Medisch personeel is vaak ter plaatse en monitort de situatie dagelijks. Als het nodig is, zal er worden ingegrepen.”

Twitter bericht wordt geladen...

“Onbegrijpelijk”

CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem hamert er ook op dat het Rode Kruis toegang moet krijgen tot de hongerstakers in de Begijnhofkerk. “Het feit dat het Rode Kruis geen toegang krijgt tot de mensen in de Begijnhofkerk vind ik onbegrijpelijk en dat verontrust mij”, zegt hij. Verder doet Mahdi er volgens Van Peteghem alles aan om “binnen de wet” duurzame oplossingen te vinden. “Deze mensen verdienen duidelijkheid. Geen tijdelijke of valse hoop. Dat kunnen we enkel bieden wanneer we hun persoonlijk dossier kennen.”

Open Vld en MR vragen de PS het hoofd koel te houden, zeker “op een ogenblik dat Covid nog lang niet weg is en we net de grootste natuurramp meemaakten in 50 jaar tijd”, tweet Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. "Aan politieke dreigementen hebben burgers niets.” Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez “is een hongerstaking geen onderhandelingsmethode”. “Mensen verwachten verantwoordelijkheid van ons, geen opbod. We moeten ook aan oplossingen werken in de strijd tegen covid en voor de slachtoffers van de overstromingen.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Mahdi: ‘Uitgestoken hand’

Mahdi stelde vanmiddag Dirk Van den Bulck aan als speciaal gezant om de asielzoekers naar bestaande procedures te leiden. Het hoofd van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen moet dienen als een soort brugfiguur. Hij zal ter plaatse gaan en ook de neutrale zone bezoeken.

Met de aanstelling van Van den Bulck hoopt Mahdi de situatie te ontmijnen. Hongerstakers kunnen individueel hun dossier bespreken met medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken in de neutrale zone. Er is ruimte om een vertrouwenspersoon mee te brengen en ook daar ter plaatse te overleggen. Dit is een uitgestoken hand om zicht te krijgen op hun specifieke situatie”, klinkt het.

Volgens de CD&V-staatssecretaris circuleren er veel onjuiste verhalen over de regularisatieprocedure. “Dit geldt slechts voor bepaalde nationaliteiten. In de neutrale zone zal correcte info gegeven worden. De overheid discrimineert niet en neemt elk dossier dat ingediend wordt ter harte. Wie een dossier tot regularisatie wil indienen kan dat ter plaatse doen. Normaal gezien moeten mensen daarvoor naar de diensten van de stad of de gemeente gaan”, legt Mahdi uit. 

Mahdi: ‘Uitgestoken hand’
Beeld Marc Baert