Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Ex-topman van militaire inlichtingendienst ADIV ontkent dat hij zelf of in onderling overleg is opgestapt

Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, ontkent dat hij zelf wilde opstappen. Vorige week vrijdag liet Defensieminister Dedonder (PS) weten dat Boucké uit zijn functie werd gezet, na de zaak-Conings. Dedonder zei dat het ontslag van Boucké in onderling overleg was gebeurd, maar Boucké schrijft op Twitter dat hij wilde verderdoen, "op voorwaarde dat ADIV versterkt werd met personeel".

Vorige week vrijdag: minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) stuurt een persbericht uit met de mededeling dat generaal-majoor Philippe Boucké zijn post als diensthoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV verlaat. "In onderling overleg tussen de minister van Defensie, de Chef Defensie en het hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), is beslist Generaal-Majoor Philippe Boucké als hoofd van de ADIV te vervangen", stond daar te lezen. 

Ontslagen uit zijn functie, maar wel in overleg met hemzelf en de stafchef van Defensie, aldus het persbericht. Maar of dat ook zo is, blijft maar de vraag. De afgelopen dagen lieten heel wat hooggeplaatste generaals zich al kritisch uit tegenover het vertrek van Boucké. 

Niemand binnen Defensie zou om zijn ontslag hebben gevraagd, en velen zouden het niet eens zijn met het vertrek van Boucké. Kamerlid Theo Francken (N-VA) stelde dat als Boucké moest opstappen, ook Dedonder ontslag moest nemen.

"Meesten hebben mij gesteund"

Dat het vertrek van Boucké in onderling overleg gebeurde, spreekt de generaal nu ook zelf tegen op Twitter. Zijn Twitter-account is niet publiek, maar hij reageerde met twee Tweets op een publieke post van een artikel. In dat artikel werd gesteld dat Boucké zelf had aangegeven te willen vertrekken, wat Boucké ontkent.

In zijn tweets valt ook op te merken dat hij zelf al een week eerder op de hoogte was van zijn mogelijk vertrek, en dat niemand om zijn ontslag vroeg. "De meesten hebben mij gesteund", aldus Boucké op Twitter:

Het ontslag van Boucké als diensthoofd van ADIV volgde na het vernietigende rapport van het Comité I, het controleorgaan van de inlichtingendiensten, na de zaak-Jürgen Conings. In dat rapport stond dat ADIV ernstige fouten had gemaakt in de opvolging van de extreemrechtse militair. Conings was 5 weken spoorloos nadat hij wapens had kunnen stelen uit een kazerne. Hij werd eind juni dood teruggevonden.

Boucké geeft aan dat hij wilde blijven, op voorwaarde dat ADIV "versterkt werd met personeel". De andere optie was volgens Boucké om hem te vervangen. "De keuze is gekend", sluit hij zijn tweede Tweet af. 

Vrijdag komt de Kamercommissie Defensie bij elkaar. Dedonder zal daar uitleg moeten geven over het ontslag van Boucké, al heel wat parlementsleden dienden daarover vragen in. Bekijk hieronder nog de oorspronkelijke post op Twitter, waarop Boucké reageerde:

Meest gelezen