Direct naar artikelinhoud
NieuwsHongerstakers

Opnieuw ambulance voor hongerstakers in Brussel: situatie wordt zorgwekkend

Er kwam opnieuw een ambulance ter plaatse.Beeld Eric de Mildt

Ook dinsdagmiddag is de situatie aan de Brusselse Begijnhofkerk zorgwekkend, zo stelt De Morgen ter plekke vast. Verschillende hongerstakers hadden medische hulp nodig.

In de ochtend waren er al verschillende honger- en dorststakers opgehaald voor verzorging. Dinsdagmiddag rond 12.45 uur kwamen er aan de Begijnhofkerk opnieuw ambulances aangereden. Een hongerstakende jongeman werd opgeladen en afgevoerd. 

Ook een vrouw werd onwel en verkeerde in ademnood en paniek. Ze weigerde in eerste instantie om mee te gaan met de toegesnelde dokters. De vrouw vroeg zich hardop af hoe ze een ziekenwagen zou betalen en deelde mee dat ze geen ziekteverzekering heeft. Na hulp van enkele MUG-artsen ter plaatse en de geruststelling dat ze niet moest betalen, begaf ze zich terug naar de kerk.

Lees ook

Hongerstakers brengen Vivaldi op rand van implosie: gezant moet regeringsval afwenden

Gezondheid hongerstakers gaat zienderogen achteruit: ‘Waarom ik dit doe? Ik heb hier een bachelor in de biologie gehaald, op de UCL’

Weken na de start van een hongerstaking door mensen zonder papieren gaat de situatie dagelijks van kwaad naar erger. Sinds afgelopen vrijdag zijn er ook enkele mensen die weigeren om te drinken.

De circa 400 Brusselse sans-papiers die zowel aan de VUB als aan de Begijnhofkerk actie voeren, begonnen hun actie in de hoop op een collectieve regularisatie. Maar daar kan volgens de regering geen sprake van zijn. 

De voorbije dagen leidde de situatie tot hoogspanning binnen de regering, waarbij PS en Ecolo dreigden op te stappen wanneer een van de hongerstakers zou overlijden. Uiteindelijk werd afgesproken dat collectieve regularisatie niet aan de orde is. Er is wel een bemiddelaar aangesteld, die individueel de dossiers wil bekijken. 

Lees ook
Beeld Eric de Mildt