Nicolas Maeterlinck

Rode Kruis: "Nog steeds in acute noodfase, nood aan warme maaltijden in getroffen regio"

In de gebieden die zwaar getroffen zijn door het noodweer hebben slachtoffers nood aan warme maaltijden. Dat zeggen de politie en het Rode Kruis, dat bekijkt hoe ze die op grote schaal kunnen verdelen. "We zitten nog steeds in de acute noodfase", aldus Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

De slachtoffers die ervoor gekozen hebben om ter plaatse te blijven, hebben in de eerste plaats eten en drinken nodig. Dat zei Alain Barbier, korpschef van de politie van Verviers en Pepinster, vanmiddag in "De wereld vandaag" over de huidige situatie op het terrein. Hij had het over een enorme verwoesting -"de tsunami en de oorlog zijn daar gebeurd"- maar ook over een ongelofelijke golf van solidariteit.

Beluister het gesprek met korpschef Alain Barbier in "De wereld vandaag":

Een tekort aan voedsel is er voor alle duidelijkheid niet, klinkt het bij het Rode Kruis. Maar door de verwoesting is het voor de slachtoffers vaak onmogelijk om zelf maaltijden te bereiden. Het Rode Kruis probeert zoveel mogelijk mensen op te vangen en eten te geven.

"Momenteel is een test aan de gang in Trooz, een gemeente bij Luik, waar we vrijwilligers warme maaltijden laten uitdelen aan slachtoffers. We zijn aan het kijken hoe we dat, als het goed loopt, kunnen uitrollen op grote schaal. Want er is echt nood aan warme maaltijden daar in de regio", zegt woordvoerder Jan Poté.

Het is een marathon die we gaan lopen

Rode Kruis-woordvoerder Jan Poté

"We zitten nog steeds in de acute noodfase", verduidelijkt de woordvoerder. "Men probeert de watervoorziening weer aan de praat te krijgen. Men bekijkt of huizen stabiel genoeg zijn om terug te keren. Men is nog altijd op zoek naar lichamen. De streek rond Luik en de gebieden daaronder zijn echt heel zwaar geraakt."

"Waar het Waalse Rode Kruis nu mee bezig is, is vooral mensen op te vangen en bijstand te verlenen, zowel psychisch als fysiek. We proberen ook eten te bezorgen en te bekijken hoe we op langere termijn die gebieden weer op orde krijgen. Sommige regio's waren al hard getroffen door werkloosheid en de coronacrisis. Mensen staan nu gewoon op straat. Vaak was hun huis hun enige bezit."

In de afgelopen dagen heeft het Rode Kruis al 700.000 euro geïnvesteerd in voorzieningen voor de opvang van slachtoffers. De inzamelactie heeft intussen al meer dan 4 miljoen euro opgeleverd. "Dat bedrag loopt mooi op", zegt Poté. Maar hij wijst er wel op dat de inspanningen weken, maanden en zelfs jaren zullen duren. "Het is een marathon die we gaan lopen, we zullen iedereen nodig hebben." 

Beluister het gesprek met Jan Poté in "De wereld vandaag":

Meest gelezen