Sans-papiers in Begijnhofkerk en ULB schorten honger- en dorststaking op

In de Brusselse Begijnhofkerk op 14 juli 2021. © Getty Images

De mensen zonder papieren die al wekenlang een honger- en dorststaking houden in de Begijnhofkerk de ULB, houden in elk geval voorlopig op met hun actie. Dat melden hun woordvoerders. Het is nog niet duidelijk of ook de actievoerders in de VUB hun honger- en dorststaking beëindigen.

Sinds 23 mei houden meer dan vierhonderd mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm op een collectieve regularisatie. Vrijdag zijn enkele van hen ook begonnen met een dorststaking en weigeren ze nog iets te drinken. Sinds het begin van de actie worden regelmatig hongerstakers overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. Alleen al tussen zondag en dinsdagavond ging het om een zestigtal mensen.

Maandag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), aan als ‘speciaal gezant’. Van den Bulck moest dienen als een soort brugfiguur die de taak krijgt de hongerstakers toe te leiden naar de bestaande procedures. Eerder had de staatssecretaris ook al een neutrale zone ingericht vlakbij de Begijnhofkerk, waar de hongerstakers informatie konden krijgen over hun individueel dossier.

‘Tot akkoorden gekomen’

‘Gisteren en vandaag zijn er bijeenkomsten geweest met de regering en met mensen die ons steunen’, hebben de woordvoerders van de actievoerders aangekondigd in een video op Twitter. ‘We zijn tot akkoorden gekomen, die weliswaar nog niet gevalideerd zijn. We hopen dat dat wel gebeurt. Om verdere stress en angst in de kerk te vermijden, hebben we besloten de dorststaking te beëindigen en de hongerstaking voorlopig op te schorten.’

Staatssecretaris Sammy Mahdi reageert op Twitter opgelucht. ‘Dit was voor mij geen strijd tegen mensen, maar wel voor een correct beleid. Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over’, zegt hij.

‘Er is in ons land maar één weg en dat is de weg van de wettelijkheid. Alleen zo vermijden we willekeur.’ Zo reageert premier Alexander De Croo woensdag op het nieuws.

De Croo benadrukt dat een overheid nooit kan ingaan op chantage. ‘Dat zou oneerlijk zijn tegenover al die mensen die wel correct de regels volgen’, klinkt het.

De beëindiging van de hongerstaking is de enige juiste beslissing. De neutrale zone is nu bijna een week geopend door staatsscretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en staat ter beschikking voor het verkrijgen van objectieve informatie over de procedures in ons land, stelt De Croo. Er kunnen vragen worden gesteld over algemene situaties en individuele aspecten, waarbij de Dienst Vreemdelingenzaken zoveel als mogelijk transparantie biedt over de aanpak. De premier hoopt dat blijvende letsels vermeden kunnen worden. ‘Indien er toch lichamelijke schade zou overblijven, draagt iedereen die de voorbije weken de hongerstakers heeft aangemoedigd, valse hoop heeft gegeven of niet-objectieve informatie verstrekt, hiervoor een verpletterende verantwoordelijkheid’, besluit De Croo.

Vivaldi-partijen opgelucht

Ook de meerderheidspartijen reageren woensdag opgelucht op het nieuws dat de sans-papiers in Brussel hun honger- en dorststaking hebben opgeschort.

‘Opgelucht. Met deze doorbraak, die ons een stap dichter brengt bij een menselijke oplossing, is de impasse doorbroken en een tragedie vermeden’ schreef Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter. Ook haar Franstalige collega Jean-Marc Nollet (Ecolo) drukt zijn opluchting uit. ‘Bedankt aan iedereen die er aan beide kanten, publiek of vanop de achtergrond, mee voor heeft gezorgd dat de situatie rond de hongerstakers opgehelderd kon worden.’

‘Gelukkig dat de sans-papiers de onderbreking van hun hongerstaking aankondigen en een dialoog starten met de autoriteiten’, aldus PS-voorzitter Paul Magnette. ‘Bedankt aan Pierre-Yves Dermagne (de PS-vicepremier, nvdr.) om dit punt met klem te verdedigen bij de regering en aan Philippe Close (de burgemeester van Brussel) voor de beslissende steun van de stad Brussel.’

Voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert spreekt van ‘goed nieuws’. ‘Tevreden dat men eindelijk de neutrale zone kan laten werken en individueel de dossiers correct kan behandelen, zonder groepsdruk en zonder met mensenlevens te spelen. Bedankt voor correcte aanpak Sammy Mahdi en Alexander De Croo.’

‘De stopzetting van de hongerstaking is voor iedereen een opluchting’, tweet ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. ‘Blij dat de oplossingen die Sammy Mahdi al dagen voorstelde eindelijk zijn aanvaard. Menselijkheid is niet valse hoop geven maar wel duidelijk en respectvol voor iedereen zijn.’ In een antwoord op DéFI-voorzitter François De Smet zegt Bouchez nog dat de opschorting van de hongerstaking niet het gevolg is van nieuwe criteria rond de regularisering.

Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens is tevreden. ‘Gelukkig zonder dat er slachtoffers vielen. Dankzij neutrale zone, speciaal gezant en dialoog met organisaties ter plaatse werd grootste drama vermeden’, schreef hij op Twitter.

Voor Vooruit reageerde Kamerlid Ben Segers op het nieuws. ‘Oef zeg. Oef oef oef. Proficiat aan al diegenen die achter schermen hard gewerkt hebben aan einde van deze crisis. Zodra regering met één stem sprak bleek veel mogelijk. Vanaf morgen gaan hongerstakers naar neutrale locatie. Laat ons daar nu succes van maken.’

De hongerstaking had voor spanningen gezorgd binnen de Vivaldi-coalitie. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) had premier Alexander De Croo maandag laten weten dat de regeringsleden van de PS uit de regering zouden stappen van zodra er een dode zou vallen. Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet had hetzelfde gesuggereerd.

Actievoerders blijven in UFO-gebouw ‘zolang er geen regularisatie is’

De actievoerders die het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezetten uit solidariteit met ruim 400 Brusselse sans-papiers, stoppen voorlopig nog niet met hun acties. Sinds 5 juli bezetten een dertigtal sympathisanten het Gentse universiteitsgebouw UFO om te pleiten voor een regularisatie. ‘Omdat het nog niet duidelijk is of de opschorting van de hongerstaking een daadwerkelijke oplossing betekent, blijven wij hier’, zegt woordvoerder Jip Van Gool. ‘Zolang er geen regularisatie is voor de hongerstakers blijven wij acties voeren.’

In Gent vond woensdag onder de stadshal een burgeractie van zo’n 150 mensen plaats uit solidariteit met de mensen zonder papieren die in Brussel in hongerstaking waren en uit protest tegen hoe de regering omgaat met hun eisen. ‘Het protest is opgeschort, maar wij willen ijveren voor een blijvend legaal werk’, klinkt het.

‘Mensen zonder papieren willen toegang tot de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg’, zeggen Jeroen Robbe en Thomas Weyts. In die zin zien ze ook weinig verschil in de aanpak van de regering. ‘De stijl van Sammy Mahdi is geen breuk met zijn voorgangers Theo Francken en Maggie De Block.’

De actievoerders in Gent zijn onvoorwaardelijk solidair met de mensen zonder papieren in hongerstaking en hun eisen: een regularisatie van de mensen zonder papieren, op basis van duidelijke criteria en een onafhankelijke commissie die de aanvragen beoordeelt. Daarnaast willen ze toegang tot werk en volwaardige gezondheidszorg.

In verschillende Vlaamse steden lieten burgers en organisaties hun solidariteit en verontwaardiging blijken. In Gent werden onder meer flyers uitgedeeld waarop stond ‘Sammy Mahdi, M’entends-tu’. Om 19.00 uur gingen de manifestanten een kwartier liggen.

Partner Content