ArcelorMittal kan in negen Europese vestigingen ‘duurzaam’ staal produceren

ArcelorMittal heeft voor negen Europese productievestigingen een ResponsibleSteel-certificaat behaald. De staalreus heeft daarvoor als eerste een audit doorlopen die de vervuiling tijdens het zware productieproces doorlicht en de vestigingen ook toetst aan sociale en integriteitsnormen. Ook in ons land kunnen de vestigingen van Gent, Luik, Geel en Genk voortaan ‘duurzaam staal’ produceren.

De staalindustrie behoort tot de meest energie-intensieve industrieën, met hoogovens die verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. De investeringen die nodig zijn om het productieproces te verduurzamen, lopen op tot in de miljarden. Maar met het certificaat krijgt het eindproduct wel een bijkomende troef op een markt waar het maatschappelijk bewustzijn toeneemt.

“De ResponsibleSteel-certificering stelt onze klanten gerust dat we voldoen aan de verwachtingen voor het vaststellen van koolstofreductiedoelstellingen”, zegt CEO Geert Van Poelvoorde van ArcelorMittal Europa, “en aan de verwachtingen op het vlak van milieu- en sociale normen in elke fase van de productie.”

Drie clusters

Drie clusters van ArcelorMittal Europe mogen vanaf dinsdag de certificering toeschrijven aan hun producten. Naast de Belgische komen ook de Duitse en Luxemburgse tak van het bedrijf in aanmerking. In Luxemburg gaat het om de sites in Belval, Differdange en Rodange, en in Duitsland de vestigingen in Bremen en Eisenhüttenstadt. Het zijn de eerste negen staalfabrieken wereldwijd die voldoen aan de normen voor ResponsibleSteel. Om een ResponsibleSteel-certificering te ontvangen moet elke vestiging een onafhankelijke audit ondergaan. ArcelorMittal werkte samen met de internationale auditor AFNOR en zijn Duitse dochteronderneming GUTcert. Daarbij worden twaalf principes getoetst aan enkele vereisten.

Naast een reeks normen met het oog op klimaatverandering en uitstoot van broeikasgassen, wordt ook rekening gehouden met respect voor waterbeheer en biodiversiteit. Bedrijven die een certificering willen halen, moeten ook mensenrechten en arbeidsrechten respecteren, goede relaties hebben met de lokale gemeenschap en zakelijke integriteit tonen.

Koolstofneutraal tegen 2050

De organisatie achter het ResponsibleSteel-certificaat omschrijft de toetreding van haar eerste negen leden als een “baanbrekend moment voor de staalsector”, aldus CEO Anne-Claire Howard. “Ik heb er alle vertrouwen in dat er de komende maanden steeds meer staalvestigingen aan de certificering zullen werken.”

ArcelorMittal drukt dinsdag alvast de ambitie uit om ook andere vestigingen te laten certificeren. De multinational wil de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30 procent verminderen en tegen 2050 koolstofneutraal zijn. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we onze doelstelling zullen bereiken om begin 2022 in elk van onze vestigingen binnen Vlakke Producten Europa de certificering te behalen”, aldus nog Van Poelvoorde.

Lees ook:

Meer