Waarom werd chef van ADIV ontslagen, en wie besliste erover? Dedonder (PS) in commissie: "Druk was hem te veel"

Philippe Boucké, de topman van de militaire inlichtingendienst, is ontslagen omdat de "voortdurende druk om ADIV op korte termijn te verbeteren hem te zwaar was". Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd in de Kamercommissie Defensie. Volgens Dedonder is de beslissing om Boucké te ontslaan, gebeurd in onderling overleg, maar de topgeneraals gaven eerder aan dat dat niet zo is. Boucké werd vorige week ontslagen in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings.

Defensieminister Dedonder (PS) nam zelf als eerste het woord in de commissie. Daarin gaf ze aan dat de uitdagingen voor ADIV en Boucké (die maar kort voor Dedonder zelf aantrad) groot zijn. Volgens Dedonder heeft Boucké niet goed gecommuniceerd, en had hij gezegd dat de opvolging van extreemrechts binnen het leger onder controle was. "De gebeurtenissen met Conings tonen toch een andere situatie", aldus Dedonder in de commissie. "Ik heb moeten vaststellen dat hij niet op de hoogte was van Conings. (...) Ik heb geen genoegen in dit ontslag, ik begrijp dat dit op menselijk vlak pijnlijk is voor hem", aldus Dedonder.

Dedonder benadrukte dat Boucké voor een moeilijke taak stond, en dat het komen en gaan van mensen bij ADIV de zaak niet makkelijk maakte. Maar, zo redeneerde de minister, niet alles kan worden afgeschoven op een gebrek aan personeel en middelen, zoals bijvoorbeeld de gebrekkige interne informatiedoorstroming. 

Er is geen botte hakbijl gebruikt

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)

Boucké? ADIV?

Het ontslag van Philippe Boucké, de topman van militaire inlichtingendienst ADIV, kwam er na de vernietigende rapporten over de zaak-Jürgen Conings. De extreemrechtse militair was vijf weken lang spoorloos en kon wapens meenemen uit een kazerne. Een rapport van Defensie zelf en dat van het Comité I - dat de inlichtingendiensten controleert - kwamen tot de conclusie dat ADIV "ernstige fouten" had gemaakt. ADIV had te weinig gedaan om gepaste maatregelen te nemen tegen Conings. 

Maar het Comité I schreef ook dat die fouten te wijten kunnen zijn aan de jarenlange onderfinanciering van de dienst, het grote personeelstekort en -verloop, waardoor er een gebrek aan visie en expertise is. Het Comité I wees daarvoor naar de politiek: de regering en het parlement waren namelijk al tien jaar lang op de hoogte van de slechte werking bij ADIV. In de zaak-Conings kwamen die structurele problemen nog eens pijnlijk aan de oppervlakte. 

Boucké zat zelf nog maar net in het zadel als chef van ADIV toen Ludivine Dedonder (PS) defensieminister werd, en hij was als chef ook niet op de hoogte van het mogelijke gevaar dat van Conings zou kunnen uitgaan. 

De legerleiding keert zich openlijk tegen u. Ik weet niet wie ik moet geloven

Theo Francken (N-VA)

Wie besliste over ontslag?

"De voortdurende druk en de noodzaak de werking van ADIV op korte termijn te verbeteren, waren zwaar om te dragen en maakten het moeilijk voor de generaal om de nodige veranderingen aan te brengen", aldus Dedonder nog over het ontslag van Boucké. Volgens Dedonder waren de stress en de druk dus te groot voor Boucké. 

Dedonder gaf in de commissie toe dat ze aanstuurde op het ontslag, maar herhaalde dat het in overleg gebeurde en ook op aangeven van de legerleiding. "Het is genuanceerder dan wat in de pers kwam. Hij was gefrustreerd dat hij de uitdaging niet kon aangaan, maar er is geen botte hakbijl gebruikt. Er was duidelijkheid dat er tussen de drie partijen geen basis meer was voor verdere samenwerking", alus Dedonder, verwijzend naar zichzelf, de legertop en Boucké. 

En die uitspraak over "gezamenlijke beslissing" is opmerkelijk, want op Twitter uitte de afgelopen dagen diezelfde legertop net zijn ongenoegen over het ontslag van Boucké. "Nog nooit meegemaakt dat de twee topgeneraals van het leger het tegenovergestelde zeggen van de minister van Defensie", aldus oppositielid Theo Francken (N-VA): "Ik weet niet wie ik moet geloven. (...) De legerleiding keert zich tegen u, openlijk, ik heb woorden als "laf" gehoord. U heeft de problemen niet onder controle (...) U kan niet zeggen "ik ben pas hier, het is niet mijn fout", maar wel zeggen dat het de fout is van een generaal die er ook pas is, dat gaat niet." Francken wil dan ook dat Boucké eerherstel krijgt.

Meest gelezen