Brussel rood, Nederland donkerrood op Europese kaart

©  ecdc

Brussel kleurt weer rood op de Europese kaart, de rest van België blijft oranje. In Nederland en Spanje wordt de situatie slechter, en veranderen grote delen in donkerrood. Vakantieland Frankrijk kleurt grotendeels oranje.

evg

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kleurt opnieuw rood op de Europese coronakaart van het Europese centrum voor Ziektebestrijding ECDC. De verandering komt er door het stijgend aantal besmettingen, vooral in en rond Brussel. Vlaanderen en Wallonië behouden de oranje kleur.

Brussel heeft volgens de meest recente cijfers van Sciensano momenteel een incidentie van 213 besmettingen per 100.000 inwoners, 2,5 procent van het aantal testen heeft een positief resultaat.

Naast het Brussels Gewest hebben ook Corsica, Ierland, de Griekse regio Thessalië en de Ionische en Egëische eilanden de rode kleur gekregen. De Italiaanse regio’s Lazio, Sardinië en Sicilië, net een groot deel van Frankrijk, kleuren oranje.

In Spanje en Nederland kleuren meer regio’s donkerrood. In Nederland gaat het om de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overrijssel. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. In Spanje kleuren de regio’s Valencia, Mallorca en Ibiza donkerrood.

Een kleurwijziging kan concrete gevolgen hebben voor wie reist in Europa, maar dat is afhankelijk van de regels die het land zelf hanteert. De kleuren kunnen de verplichting van quarantaine of het voorleggen van negatieve tests bepalen. Wie bijvoorbeeld uit een (donker)rode zone binnen de Europese Unie terugkeert naar België en geen negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud kan voorleggen, zal zich in België moeten laten testen en in quarantaine gaan.

De kleurcodes die donderdag worden aangekondigd, zijn pas geldig vanaf maandag. Als een regio kleurcode rood krijgt, dan gelden de kleurcode en bijhorende maatregelen pas vanaf woensdag.

Kama beweegt: reizen in tijden van corona

Kleurcodes verklaard

Een land kleurt groen als er in de afgelopen twee weken minder dan 75 besmettingen per 100.000 inwoners waren en het testpositiviteitspercentage lager is dan 1 procent. Is tot 4 procent van de testen positief, maar is de incidentie lager dan 50, dan kleurt het land ook groen.

De kleurcode oranje geeft aan dat er een incidentie is tussen de 75 en de 200 besmettingen en dat minder dan 4 procent van de testen positief is, of dat er tussen de 50 en 75 besmetting zijn per 100.000 inwoners maar de positiviteitsratio hoger is dan 1 procent.

Het ECDC kleurt een land rood als de incidentie 75 tot 200 gevallen bedraagt en het testpositiviteitspercentage 4 procent of meer is, of een land een incidentie doorgeeft tussen de 200 en 500 besmettingen. Ook de kleurcode donkerrood bestaat. Die wordt gebruikt bij een incidentie van meer dan 500.