Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer

▶ Leger zet helikopter in om auto’s op te ruimen na overstromingen: ‘Werken zullen nog weken duren’

▶ Leger zet helikopter in om auto’s op te ruimen na overstromingen: ‘Werken zullen nog weken duren’
Beeld VTM Nieuws

Nu het water gezakt is, komt de schade van de overstromingen in Wallonië echt naar boven. Door de overstromingen zijn naar schatting 50.000 voertuigen klaar voor de sloop. Alleen al op de as Luik-Eupen liggen ongeveer 90 wagens langs of in de rivier. Onder meer in Trooz zet het leger helikopters in om de auto’s op moeilijk bereikbare plekken op te ruimen. 

Video wordt geladen...

De opruimwerken na het noodweer van vorige week kunnen beginnen. Daarbij wordt ook meteen duidelijk hoe groot de schade is. Met duizenden voertuigen is niets meer aan te vangen. In Trooz liggen tientallen wagens in of langs de kant van de rivier. Die zijn niet bereikbaar voor een kraan, waardoor het leger een helikopter moet inzetten. De wagen hangt met een kabel vast aan de helikopter en wordt dan naar een toegankelijkere plek gebracht. 

Het water maakt de werken er niet makkelijker op. “We moeten zelf in het water gaan, voor de voorbereidingen en voor het aanhaken”, zegt het leger. “Een leeg voertuig zal ongeveer 1500 kilogram wegen. Met stenen en slijk, dan gaat het snel om misschien 1000 kilogram meer.”

Lees ook
Beeld VTM Nieuws