AFP

Zware moessonregens zetten Indiase deelstaat Maharashtra onder water: al 125 doden geteld

In India wordt de westelijke deelstaat Maharashtra getroffen door de zwaarste moessonregens van de afgelopen vier decennia. Minstens 125 mensen zijn al om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit de getroffen gebieden.

Het is al dagenlang enorm zwaar aan het regenen in het westen van India. De moessonregens komen elk jaar voor op het Indiase subcontinent, maar dit jaar zijn ze wel erg zwaar. Op sommige plaatsen aan de westkust is de afgelopen dagen tot 594 millimeter regen gevallen. In het bergstadje Mahabaleshwar, een kleine 300 kilometer ten zuiden van de grootstad Mumbai, is op 24 uur tijd 60 centimeter gevallen, een recordhoeveelheid.

Volgens de deelstaatregering van Maharashtra zijn al 90.000 mensen geëvacueerd uit de ergst getroffen zones. "De toestand in Maharashtra wordt nauw opgevolgd en er wordt hulp verleend aan al wie door de overstromingen wordt getroffen", twittert de Indiase premier Narendra Modi.  

Lees voort onder de tweet.

Videospeler inladen...

Op de snelweg tussen Mumbai en de zuidelijke grootstad Bengaluru (het vroegere Bangalore) staan duizenden vrachtwagens geblokkeerd omdat de weg op verschillende plaatsen onder water is gelopen. De snelweg is belangrijk voor de Indiase economie omdat die twee economische groeipolen met elkaar verbindt: technologiehoofdstad Bengaluru en havenstad Mumbai.

Indiase wetenschappers waarschuwen dat de zware regenval een waarschuwing is om het kwetsbare ecosysteem in Maharshtra niet verder in gevaar te brengen. Hoe dan ook is het noodweer in India het zoveelste extreme weerfenomeen dit jaar, na de extreme hitte in het westen van de VS en Canada, en de overstromingen in China, Duitsland en ons eigen land.

Meest gelezen