Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer

▶ Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al wateroverlast in Nieuwpoort en Knokke

▶ Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al wateroverlast in Nieuwpoort en Knokke
Beeld Marc Baert

De waterellende lijkt nog niet voorbij. Het KMI voorspelt vandaag vanaf het westen weer intense buien met soms onweer, windstoten en hagel. Tijdens hevige buien kan er in korte tijd 10 tot 30 liter neerslag per vierkante meter vallen en in het westen zelfs tot 40 liter of meer. Voor het hele land geldt code geel. In Nieuwpoort en Knokke is al wateroverlast gesignaleerd. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.

Naar 1722 kan je bellen voor niet-levensbedreigende interventies van de brandweer. Voor noodgevallen waar mogelijk een leven in gevaar is, kan je naar het bekende noodnummer 112 bellen.

Vanochtend kreeg vooral West-Vlaanderen de volle laag. “De afgelopen uren heeft het daar enorm geregend”, aldus weerman Frank Duboccage. “Lokaal was er fel onweer en op sommige plaatsen is er meer dan 50 liter per vierkante meter gevallen.”

Over het centrum en het oosten waren er aanvankelijk nog enkele opklaringen, maar in de loop van de dag bereikt de storing ook deze regio’s, waarbij onweer, veel regen, hagel en rukwinden niet uitgesloten zijn. Ook daar bestaat volgens Duboccage kans op wateroverlast.

“Als je pech hebt en er is een heel felle regen- of onweersbui, kan dat een half uur tot een uur tot heel wat regen leiden”, zegt hij. “Dan verwacht ik zeker dat er hier en daar straten onder water komen te staan. Ik hoop dat het niet weer iets wordt zoals in Dinant, maar dat kan je nooit helemaal uitsluiten. De kans is wel relatief klein. De grootste intensiteit zou deze middag wel voorbij moeten zijn.”

Over het westen verschijnen er in de loop van de namiddag enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 18 en 23 graden. De zuidwestenwind waait matig.

In West-Vlaanderen was vanmorgen code oranje van kracht, tot 13 uur. In de rest van het land geldt code geel; tot de namiddag in West-Vlaanderen en tot ‘s avonds in de rest van het land. 

▶ Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al wateroverlast in Nieuwpoort en Knokke
Beeld KMI

Vanavond vallen er in het centrum en het oosten van het land nog lokale regen- of onweersbuien. In de loop van volgende nacht wordt het overwegend droog vanaf het westen, met tijdelijk breder wordende opklaringen. Naar dinsdagochtend toe neemt de bewolking en de kans op buien opnieuw toe vanuit het zuidwesten. De minima liggen tussen 13 en 16 graden.

Wateroverlast in West-Vlaanderen

De kustgemeente Nieuwpoort kreeg vanmorgen al af te rekenen met een zware wolkbreuk. Verschillende straten kwamen blank te staan, terwijl kelders, garages en enkele woningen onder water liepen.

Video wordt geladen...

Ook Knokke kwam deze voormiddag onder hevige regenval. Heel wat straten, zoals onder meer de Lippenslaan, zagen er plots als een rivier uit. “Het heeft in een kwartier tijd ongezien hard geregend. De riolen konden het gewoonweg niet slikken”, zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen).

Het zou om 72 liter per vierkante meter gegaan hebben, volgens VTM NIEUWS. “Dat is wat er normaal in een hele maand valt”, aldus reporter Klaas Danneel. “Er waren zo’n 150 oproepen voor de brandweer. Het water is echter even snel weer verdwenen als het gekomen is.”

Video wordt geladen...

Lees ook

Federale regering maakt noodbudget van 20 miljoen vrij voor slachtoffers van overstroming

Dit weekend al was er ernstige wateroverlast als een gevolg van overvloedige neerslag. De provincie Namen werd zwaar getroffen. Onder andere in Dinant stonden straten helemaal blank: auto’s werden er meegesleurd door de hevige stroming. Ook elders in het land was er sprake van wateroverlast, onder meer in Antwerpen, Temse en Sint-Gillis-Waas. Aan de kust traden maandagmorgen geen beken en rivieren buiten hun oevers.

Video wordt geladen...

Ook later in de week wisselvallig

Dinsdag blijft het wisselend tot zwaarbewolkt met opnieuw buien vanaf het zuidwesten. De buien kunnen opnieuw intens zijn met lokaal onweer. Zeer plaatselijk is hagel of zijn er felle windstoten mogelijk, vooral tijdens de namiddag. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Hoge Venen en 22 graden over het noordoosten van het land. Er staat een matige wind uit zuid- tot zuidwest met windstoten tussen 40 en 55 kilometer per uur.

Woensdag is de atmosfeer nog licht onstabiel. Het wordt wisselend bewolkt met verspreid over het land nog enkele buien. Tegen de avond wordt het overal droog met opklaringen vanaf het westen. De maxima blijven aan de koele kant en liggen tussen 17 of 18 graden in de Hoge Ardennen en 20 tot 22 graden in Vlaanderen. Er staat een goed voelbare zuidwestenwind.

Donderdag valt er lokaal nog wat lichte regen of een bui, maar er zijn ook vaak droge momenten met enkele opklaringen. De maxima schommelen tussen 17 en 21 graden. De wind waait matig, aan zee vaak vrij krachtig, uit het zuidwesten.