Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer

Tijdelijke werkloosheid voor werknemers getroffen door overstromingen

Een slachtoffer van de watersnood in Rochefort praat met premier Alexander De Croo (m.) en Pierre-Yves Dermagne (PS, r.), ruim een week geleden. Beeld BELGA

Werknemers getroffen door de zware overstromingen kunnen een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). ‘De slachtoffers van deze historische overstromingen mogen niet dubbel getroffen worden’, benadrukt de Franstalige vicepremier.

De materiële impact van de waterschade is bij sommige mensen gigantisch. “Niet iedereen is in staat om de volgende dag weer aan het werk te gaan, nadat zijn of haar leven volledig op zijn kop is gezet. Soms moet je alles volledig opnieuw opbouwen”, aldus minister Dermagne.

Daarom hebben getroffen werknemers recht op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Wie een beroep doet op dat systeem, behoudt 70 procent van het loon en een supplement van 5,63 euro per dag. Elke getroffen werknemer kan een aanvraag indienen bij zijn of haar werkgever. Het gaat om wie ernstige schade heeft geleden en de facto niet in staat is te werken omdat ze voorrang moeten geven aan het vinden van een nieuwe woning, het schoonmaken of herstellen van hun woning, het regelen van hun schade of het vinden van alternatieve vervoermiddelen, legt Dermagne uit. (BELGA)