Dodentol na watersnood loopt op tot 41, Wallonië krijgt bijzonder commissariaat voor heropbouw

Elio Di Rupo © Belga Image

Wallonië krijgt een bijzonder commissariaat voor de heropbouw na de watersnood. Dat kondigde minister-president Elio Di Rupo aan.

Liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten werden getroffen door de ramp, en maken dus aanspraak op steun uit het rampenfonds, en er zijn 41 doden te betreuren. ‘Daarmee ziet u de omvang van het drama’, zei Di Rupo.

Het bijzonder commissariaat, met Catherine Delcourt en Syvlie Marique aan het hoofd, zal minstens een jaar aan de slag zijn. Die termijn kan nog worden verlengd.

Het commissariaat moet de relaties met de gemeenten onderhouden en de regering voorstellen doen over de herstelling en de heropbouw.

Eerste minister Alexander De Croo voegde eraan toe dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Zo zijn er nog 250 militairen aanwezig op het terrein. ‘De limiet op giften van bedrijven wordt opgeheven’, zei hij. ‘Momenteel bedraagt dat plafond nog 500.000 euro per jaar.’

Rode Kruis-Vlaanderen schaalt aantal crisisvrijwilligers op naar 200 per dag

Vanaf woensdag zal Rode Kruis-Vlaanderen dagelijks 200 crisisvrijwilligers inzetten in het door noodweer getroffen gebied. Dat laat de organisatie dinsdag weten. De vrijwilligers zullen helpen met de schoonmaak maar ook noodzakelijke producten zoals hygiënekits en schoonmaakproducten uitdelen aan de getroffenen. Croix Rouge de Belgique (CRB) neemt de coördinatie van de noodhulp in het rampgebied op zich.

De statuten bepalen duidelijk dat de bevoegdheid van RKV en CRB zich beperken tot hun eigen grondgebied.

Rode Kruis-Vlaanderen

‘We beseffen zeer goed dat de (crisis)vrijwilligers staan te popelen om te helpen en begrijpen dat heel wat mensen gefrustreerd zijn dat ze nog niet zijn ingezet’, zegt Ann Jansen, directeur Marketing & Communicatie van Rode Kruis-Vlaanderen.

‘Maar de werking van Rode Kruis-Vlaanderen (RKV) en Croix Rouge de Belgique (CRB) is vastgelegd in de statuten. Deze bepalen duidelijk dat de bevoegdheid van RKV en CRB zich beperken tot hun eigen grondgebied. Het rampgebied situeert zich in Wallonië, dus CRB heeft daar de leiding en bepaalt wanneer ze externe hulp inroepen. Wij mogen zelf niet zomaar hulp uitrollen of taken opnemen, net zoals we dat ook niet mogen in eender welk ander land.’

Partner Content