Foto stad Deinze

ELZ Schelde-Leie bezorgd over lage vaccinatiegraad bij jongeren: "Geen weigeraars, maar beetje nonchalant"

De eerstelijnszone Schelde-Leie maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad bij jongeren. Daarom hebben ze nu kampleiders ingeschakeld, zij moeten de jongeren proberen overtuigen via sociale media. "Ze zijn moeilijk te bereiken via de klassieke kanalen", coördinerend arts Johan Matthijs.

In de eerstelijnszone Schelde-Leie willen ze een versnelling hoger schakelen bij de vaccinatiecampagne bij de jongeren. In de hele zone is er een vaccinatiegraad van ongeveer 94 procent bij volwassenen, maar weinig jongeren reageren op hun uitnodiging om zich te laten vaccineren. Volgens coördinerend arts Johan Matthijs is dat niet omdat ze hun vaccin weigeren, maar vooral uit nalatigheid of nonchalance: "Dat komt een beetje omdat ze in vakantiesfeer zijn."

Overtuigen via sociale media

Bijna een derde van de uitnodigingen die vorige week werden verstuurd, zijn onbeantwoord. En daarom heeft de ELZ begin deze week kampleiders ingeschakeld om met de jongeren via hun eigen sociale mediakanalen te communiceren. "Met de klassieke kanalen kunnen we ze niet goed bereiken", zegt Matthijs.

Klaar voor begin van schooljaar

De zone wil volgende week zo'n 250 jongeren die met de KSA op kamp vertrekken vervroegd laten vaccineren. Zo hoopt de regio om vanaf 1 september klaar te zijn met de vaccinaties. "Dat is de beste strategie om de jeugd te kunnen wapenen en om een succesvolle start te kunnen maken in het begin van het schooljaar", verduidelijkt Matthijs. "We willen geen quarantaines meer voor bepaalde klassen en we willen ook vermijden dat scholen zouden moeten sluiten in de toekomst." 

Meest gelezen