3 redenen waarom de prijs van hout deze zomer opnieuw kan stijgen

De houtprijzen zakten na een stevige rally de afgelopen twee maanden met 65 procent. Bosbranden en het orkaanseizoen kunnen de prijs van hout opnieuw omhoog duwen, denkt de Bank of America.

Waarom is dit belangrijk?

In mei stond de prijs van hout nog op een historisch piekpunt van meer dan 1.600 dollar per duizend bordvoet. Sinds zagerijen terug open gingen is de prijs met bijna 70 procent gedaald. Maar woelige weersomstandigheden kunnen de houtprijzen weldra opnieuw omhoog drijven.

Er staat de houtmarkt in de zomer mogelijk een nieuwe rally te wachten, na prijsdalingen van meer dan 70 procent sinds mei. Dat schrijven de analisten van de Bank of America donderdag in een persbericht.

De prijs van het essentiële bouwingrediënt onderging tijdens de pandemie een volatiele periode dankzij verschillende aanbod- en vraagschokken. Tijdens de coronacrisis gingen verschillende houtzagerijen en -werven op slot. De sector kon onmogelijk bijbenen met de enorme vraag, wat leidde tot een prijsexplosie. Na mei koelde de markt opnieuw af en stabiliseerde de prijs schijnbaar tussen de 500 en 600 dollar per bordvoet.

Waarom denkt de Amerikaanse bank dan dat de prijs opnieuw gevoelig kan stijgen? “De vraag is nog steeds groter dan verwacht, waardoor de inventaris (van houtwerven) opnieuw kan vollopen, wat een grote prijsbeweging kan teweegbrengen”, zei Bank of America-analist George Staphos.

Maar er zijn nog drie belangrijke redenen die het team van de bank aanhaalt:

1. De prijzen moeten boven de productiekost klimmen

Op dit moment schommelen de houtprijzen rond de productiekosten van houtwerven en zagerijen.

“Het hoge einde van deze kostencurve bevindt zich ergens rond de 500 tot 600 per bordvoet, waar de prijs zich nu dus bevindt”, staat te lezen in het bericht van de bank. “We verwachten niet dat de prijzen onder dit niveau zullen zakken.”

De bank verwacht dat een nieuwe groei van de vraag naar hout zal vertrekken vanuit de vastgoedsector.

“Onze contacten binnen die sector en ons onderzoek suggereert dat het budget voor hout binnen de vastgoedmarkt weldra zal stijgen.”

2. Bosbranden zullen zorgen voor aanbodperkingen

Het is binnenkort opnieuw zover in Noord-Amerika: bosbranden zullen weldra onvermijdelijk toeslaan in het westen van de Verenigde Staten en Canada. “Deze soms langdurige branden zullen zorgen dat kopers zich bezorgd zullen maken over een slinkend aanbod.”

De Canadese autoriteiten beloofden hun best te doen om de impact van bosbranden op de toeleveringsketen van hout te beperken, maar er is altijd een risico dat het aanbod ook echt zal worden aangetast door de vlammen. Dat zal de prijzen ook doen opwarmen, weet de Bank of America.

3. Het orkaanseizoen loert om de hoek

Volgens Amerikaanse weerstations is er een heftig orkaanseizoen op til deze zomer. Er zullen zeker 13 tot 20 stormen zo hevig zijn dat ze benoemd zullen worden. Zeker 6 tot 10 orkanen zullen ook oprukken over de oceaan.

“Deze stormen zetten druk op het aanbod en zullen de prijzen omhoog drukken. In het zuiden van de VS zullen de weersomstandigheden een impact hebben op de werking van houtzagerijen”, meent de bank.

Uiteraard kunnen hevige orkanen ook een direct gevolg hebben op de vraag naar hout. Mensen timmeren hun ramen en deuren dicht tijdens zo’n storm. En natuurlijk kunnen huizen ook beschadigd of vernietigd worden door de macht van een orkaan.

(evb)

Lees ook: De prijs van hout is sinds het begin van de pandemie met 200 procent gestegen. Toch blijft de vraag toenemen

Meer