Neutrale zone gaat ook voor hongerstakers definitief dicht

Sans-papiers bij neutrale zone die dicht is ©  Kristof Vadino

Bron: BELGA

De neutrale zone in de buurt van het Sint-Katelijneplein gaat definitief dicht. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) sluit de zone definitief, ook voor de hongerstakers. Zij zouden genoeg geïnformeerd zijn over mogelijke regularisatiedossiers. Ondanks de sluiting stond er donderdag toch nog een dertigtal mensen aan te schuiven.

De neutrale zone werd opgericht om de hongerstakers naar de bestaande procedures toe te leiden. Nadat ze de nodige informatie kregen, konden de sans-papiers daar meteen individueel hun aanvraag indienen. “Dit heeft zijn nut bewezen, de hongerstaking is gestopt. Na overleg deze week tussen de vertegenwoordigers van de hongerstakers en de Dienst Vreemdelingenzaken is aangegeven door hen dat de neutrale zone niet open hoeft te blijven”, klinkt het bij kabinet Mahdi.

LEES OOK. Mahdi moet ingrijpen in neutrale zone na overrompeling, maar blijft erbij dat hongerstakers “geen voorkeursbehandeling” krijgen (+)

Toch nog aanschuiven

De bekendmaking van de neutrale zone zorgde in de eerste dagen voor een toestroom van sans-papiers uit het hele land. Vaak dachten zij dat ze rechtstreeks papieren konden verkrijgen in de neutrale zone. Die geruchten heeft staatssecretaris Mahdi eerder meteen de kop in gedrukt.

Ondanks de volledige sluiting stond er donderdag toch nog een dertigtal mensen aan te schuiven in de hoop op meer informatie over hun regularisatiedossier. Wie een regularisatie-aanvraag wil indienen moet dat via de eigen gemeente doen, benadrukt het kabinet Mahdi nogmaals.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen