Omstreden beleggersapp Robinhood dondert 10 procent lager bij beursdebuut

Robinhood heeft zijn start gemist op Wall Street. Het aandeel nam een duik van maar liefst 10 procent. De intekenprijs was 38 dollar.

Waarom is dit belangrijk?

De beursintroductie van Robinhood zal misschien wel één van de meest opvallende IPO's van dit jaar zijn. De beleggersapp wordt onder meer gebruikt door het legertje Reddit-beleggers, genaamd WallStreetBets, dat eerder dit jaar onder meer verantwoordelijk was voor de short squueze van GameStop.

Robinhood breekt dus geen potten bij zijn beursdebuut. Eerder was er nog optimisme en zag het er nog naar uit dat de koers afstevende op een beginniveau van 42 dollar. Het aandeel noteert op de beurs onder de ticker HOOD en wordt verhandeld op Nasdaq.

Het bedrijf zelf mikte op een introductieprijs tussen 38 en 42 dollar. Met een startprijs van 38 dollar is het dus de onderkant van die prijsvork geworden. Als je 38 dollar als prijs hanteert, komt de beurswaarde van de beleggersapp uit op 31,8 miljard dollar. Dat is ruim 3 miljard dollar onder de doelstelling van Robinhood. Eerder deze maand liet het bedrijf weten dat het streeft naar een een totale waardering van 35 miljard dollar.

Verschillen met een gewone beursgang

Robinhood behield een derde van de nieuwe aandelen voor de retailbeleggers. Doorgaans wordt amper 10 tot 20 procent van de nieuwe aandelen voorbehouden voor particuliere beleggers. De rest wordt verkocht aan institutionele beleggers.

Voorts mogen investeerders en werknemers bij de introductie meteen 15 procent van de aandelen verkopen. Ze hoeven daarbij geen rekening te houden met een zogenaamde lock-up periode. Na drie maanden mogen ze opnieuw 15 procent van de aandelen van de hand doen. Bij veel andere bedrijven wordt een lock-up periode gehanteerd van 180 dagen.

De beleggersapp van stichters Vlad Tenev en Baiju Bhatt vergaarde dit jaar al veel roem door de zogenaamde meme-aandelen. Sinds begin dit jaar maken beleggers dankbaar gebruik van Robinhood om massaal aandelen te kopen die meestal door experts ten dode zijn opgeschreven.

Robinhood en WallStreetBets

Meermaals was er sprake van een short squeeze waarbij beleggers de prijs van een aandeel de hoogte injagen door zich te verenigen in bijvoorbeeld een Reddit-groep. Ze spreken af om op een bepaald moment met z’n allen een aandeel te kopen met als doel de shorters te dwingen hun posities van de hand te doen.

Een shorter leent aandelen om die onmiddellijk te verkopen met als doel de effecten terug te kopen bij een koersdaling. Het verschil tussen de terugkoopprijs en verkoopprijs is winst voor de shorter. Een shorter speculeert dus op een koersdaling. Eenmaal de prijzen stijgen, door bijvoorbeeld een short squeeze, wordt de shorter gedwongen zijn posities van de hand te doen om zo grotere verliezen te vermijden. Dat heeft als gevolg dat de prijs van het aandeel verder stijgt, want de shorter moet de aandelen terugkopen.

Recente voorbeelden zijn de gamewinkelketen GameStop en de cinemaketen AMC Entertainment. Die aandelen zijn tot op vandaag een veelvoud waard in vergelijking met begin dit jaar. De groep verantwoordelijk voor die forse koersstijgingen was de Reddit-groep WallStreetBets. Die groep blijft tot op vandaag meme-aandelen in het vizier nemen.

Boetes Robinhood

Robinhood mag dan nu wel bekend zijn bij de beleggers, het bedrijf is zeker niet zonder zijn fouten. Zo moest het beleggersplatform recent nog een recordboete betalen van 70 miljoen dollar aan de toezichthouder FINRA. Die had Robinhood ervan beschuldigd zijn beleggingsklanten significante schade te berokkenen door technische pannes op zijn platform en door handel toe te laten in risicovolle opties die niet geschikt waren voor niet-gesofisticeerde beleggers.

In december moest Robinhood ook al een schikking ten belope van 65 miljoen dollar betalen aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de toezichthouder had Robinhood zijn gebruikers misleid over zijn verdienmodel. “Tussen 2015 en 2018 heeft Robinhood slecht gecommuniceerd over zijn grootste inkomstenbron naar zijn klanten”, klonk de beschuldiging.

De app verkoopt de beursorders namelijk aan marktmakers, zoals Citadel Securities. Die praktijk wordt ook wel payment for order flow genoemd. Volgens de SEC wordt daarbij niet altijd rekening gehouden met de belangen van de klant. Zo krijgen de beleggers niet de garantie dat ze de beste prijs krijgen.

Het bedrijf kwam ook onder vuur te liggen nadat een jonge belegger zelfmoord had gepleegd.

Robinhood in cijfers

Enkele interessante cijfers voor wie wenst te beleggen in Robinhood (gebaseerd op resultaten gepubliceerd op 31 maart):

  • 18 miljoen actieve gebruikers
  • 522 miljoen dollar omzet in het eerste kwartaal. Dat is verviervoudiging in vergelijking met een jaar eerder.
  • 1,4 miljard dollar verlies in het eerste kwartaal

(evb)

Lees ook: Oprichters Robinhood zijn op papier miljardairs, maar verdienen slechts enkele tienduizenden dollars per jaar

Meer