Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Israël biedt 60-plussers derde vaccinatie aan

Israël biedt 60-plussers derde vaccinatie aan
Beeld Getty Images

Israël zal 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat die leeftijdscategorie zo’n derde prik geeft.

en

Mensen krijgen normaliter twee prikken met het coronavaccin.

Premier Naftali Bennett bevestigde de komst van de “aanvullende vaccinatiecampagne” op televisie.

De officiële aftrap vindt vrijdag plaats. President Isaac Herzog laat zich dan voor de derde keer prikken. Hij komt in de campagne als eerste aan de beurt, maar zal niet de eerste Israëliër zijn. Sinds enkele weken worden de zogenaamde ‘booster shots’ al toegediend aan inwoners met een zwak immuunsysteem.

De derde dosis volgt minstens vijf maanden na de tweede prik, in de hoop dat 60-plussers goed beschermd blijven tegen COVID-19. Commissieleden konden het naar verluidt niet eens worden over de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor de extra dosis: 60, 65 of 70. Daarom kreeg een topman van het ministerie van Volksgezondheid daarover het laatste woord.

Israël zal vanaf volgende maand ook kwetsbare kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot en met 11 jaar vaccineren tegen het coronavirus. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan de standaardvaccinatie.

Deltavariant

Het land behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de deltavariant. Er raken vooral veel ongevaccineerde jongeren besmet, maar besmettingen komen volgens de krant The Jerusalem Post ook steeds vaker voor bij ouderen die vijf tot zes maanden geleden zijn ingeënt.

De autoriteiten hebben ook het zogeheten ‘Groene Pas’-programma heringevoerd. Mensen van 12 jaar of ouder moeten als ze naar locaties met meer dan honderd mensen gaan kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, zijn hersteld van het virus of in de afgelopen 72 uur negatief hebben getest. Zo’n bewijs kan bijvoorbeeld nodig zijn bij sportevenementen, in restaurants of in gebedshuizen.