Hoe lang blijven coronavirussen leven op bankbiljetten en munten?

Hoe lang blijven coronavirussen leven op bankbiljetten en munten? Is het mogelijk besmet te raken door contact met contant geld? Deskundigen van de Europese Centrale Bank wilden deze vraag ophelderen. De afdeling Medische en Moleculaire Virologie van de Ruhruniversiteit Bochum (RUB) ging op onderzoek uit. Het blijkt dat onder realistische omstandigheden het risico om zo corona op te lopen, zeer gering is, aldus de RUB in een persbericht.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende sectorfederaties roepen de uitbaters op om de voorkeur te geven aan digitale betaaloplossingen, en als het kan contactloos. Dat moet betalingen en wisselgeld in cash vermijden én ook mogelijke klantenrijen aan de kassa tegengaan.

De onderzoekers onder leiding van prof. dr. Eike Steinmann en dr. Daniel Todt ontwikkelden een methode speciaal om te testen hoeveel besmettelijke virusdeeltjes van geld op de huid kunnen worden overgebracht.

Virussen op biljetten en muntstukken

Om na te gaan hoe lang het coronavirus op munten en bankbiljetten blijft zitten, behandelden de onderzoekers verschillende munten en biljetten met virusoplossingen van verschillende concentraties. Zij observeerden gedurende een aantal dagen hoe

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer