Van het witte huis links tot het lagere huis met bruine bakstenen helemaal rechts: allemaal moeten ze worden afgebroken.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

50-tal woningen in Pepinster moeten helemaal afgebroken worden na zware overstromingen

Het gemeentebestuur van Pepinster in de provincie Luik heeft de afbraak bevolen van een 50-tal zwaar beschadigde woningen in zijn gemeente. Dat is een aanzienlijk deel van het centrum langs de Vesder. Alles samen zijn zowat 350 inwoners getroffen. De meeste gebouwen waren eerder al onbewoonbaar verklaard na de zware overstromingen.

De afgelopen dagen hebben bouwkundige ingenieurs de stabiliteit van tientallen gebouwen in Pepinster en omgeving onderzocht. Een 50-tal woningen doorstond de test niet en moet worden afgebroken omdat ze niet meer te redden vallen of een risico voor de veiligheid vormen. Het gaat soms ook om gebouwen met daarin meerdere wooneenheden (red. vandaar dat er minder dan 50 stippen op de kaart staan).

Elke oranje stip op deze kaart is een gebouw dat moet worden afgebroken. Het gaat niet alleen om woningen, maar bijvoorbeeld ook om garageboxen:

Deze huizen bijvoorbeeld in de Rue Hubert Halet langs de Vesder staan allemaal op de lijst om te worden afgebroken. Niet alleen de drie huizen met de ingestorte muur, ook de huizen ernaast:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

In sommige andere gevallen staan de huizen niet op de lijst (red. en dus niet op de kaart), omdat ze al zo goed als volledig ingestort zijn bij de overstromingen zelf. Al neemt dat niet weg dat de bewoners, als ze het overleefd hebben, nog elders moeten worden opgevangen.

Huisnummers 41, 43 en 45 in de Rue Hubert Halet (links op de foto) bijvoorbeeld staan niet op de lijst, want die zijn al ingestort: van 41, 43 en 45 blijft niets meer over; van nummer 39 staat er enkel nog een halve muur (met bruine bakstenen) recht. De vier huizen ernaast die er wel nog staan, moeten ook worden afgebroken.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Doordat de meeste woningen hoe dan ook onbewoonbaar verklaard waren en de bewoners elders onderdak hebben moeten vinden, is het gemeentebestuur er niet in geslaagd om alle bewoners te contacteren in verband met de afbraak van hun woning.

Hen wordt gevraagd om met de gemeente contact op te nemen. Getroffen burgers kunnen daarvoor vandaag, morgenvoormiddag en maandag tijdens de kantooruren terecht in een infopunt in de Rue Prévochamps 44. Of op de telefoonnummers: 0472/11.09.30 of 0472/11.04.46.

Wie betaalt afbraak?

"In theorie moet de huiseigenaar de kosten op zich nemen voor de afbraak, maar in de praktijk -als het gebouw correct verzekerd is- gaan de verzekeringsmaatschappijen die kosten op zich nemen. Als het niet verzekerd is, kan je eventueel terecht bij het Rampenfonds", laat de burgemeester Philippe Godin optekenen bij de RTBF.

De lijst met het 50-tal gebouwen is voor alle duidelijkheid niet definitief. "Als nog andere gebouwen dreigen in te storten of een gevaar vormen, kunnen ook die nog afgebroken worden", aldus Godin. 

De schade in sommige gebouwen is enorm, afbraak is vaak de enige optie:

Videospeler inladen...

"De afbraak is dringend, maar zal niet voor morgen zijn", zegt onze reporter Jan Gerits in Pepinster.

Videospeler inladen...

Meest gelezen