Donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat.
AFP or licensors

Mogelijk opzettelijk aangestoken bosbranden teisteren Turkije: al 4 doden, toeristen geëvacueerd

In Turkije zijn zeker vier doden gevallen door een reeks bosbranden in het zuiden van het land. 180 mensen raakten gewond. Vooral de provincie Antalya is zwaar getroffen. Toeristen in de populaire badplaatsen Marmaris en Bodrum zijn geëvacueerd. Autoriteiten sluiten niet uit dat "sabotage" de oorzaak is van de brand.

Feloranje lucht en donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat. De regio is erg getroffen door de bosbranden die het zuiden van Turkije sinds woensdag teisteren. Het vuur brak toen uit in het oosten van de zuidelijke provincie Antalya. 

Donkere rook waait over een hotel in de buurt van de stad Manavgat.
AFP or licensors

In totaal braken er zo'n zeventig bosbranden uit in Turkije. Een vijftigtal is op dit moment onder controle. Volgens de Turkse minister van Agricultuur en Bos Bekir Pakdemirli is de brandweer op twintig plaatsen nog volop bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Wij toeristen hebben nog geluk gehad, maar de bewoners zijn het meeste kwijt: hun huizen, hun dieren

Angela Ozerke, Vlaamse op reis in Antalya

Naast de regio Manavgat is ook de regio Akseki, in de provincie Antalya, erg getroffen. Een sterke wind blies het vuur richting bewoonde gebieden. In totaal zijn tientallen dorpen in de provincie Antalya geëvacueerd. De huizen in het gebied zijn vaak volledig verwoest door het vuur. Een 82-jarige man en een echtpaar kwamen om het leven. 

Bewoners en brandweer bij het dorp Kirli, vlakbij de stad Manavgat, in de provincie Antalya.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Het vuur kwam ook erg dichtbij de toeristische badplaatsen Bodrum en Marmaris. Een 25-jarige vrijwilliger kwam om het leven in de buurt van Marmaris. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu bracht de man drinkwater naar de brandweermannen, maar kreeg hij onderweg een ongeval en stierf hij in de brand. Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op vier. Meer dan 180 mensen raakten gewond.

We zagen heel donkere wolken, het was verschrikkelijk om te zien

Angela Ozerke, Vlaamse op reis in Antalya

Toen het vuur in Marmaris en Bodrum erg dichtbij hotels en toeristenverblijven kwam, besloot de Turkse overheid om ook een aantal toeristische verblijven te evacueren. Die evacuaties gebeurden soms met bootjes, zo is te zien op sociale media.

Bekijk hier onze reportage over de bosbranden in Turkije uit uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Door de reisbeperkingen omwille van het coronavirus zijn er op dit moment minder Europese toeristen in Turkije dan normaal. De Vlaamse Angela Ozerke is één van de Belgen die toch naar Turkije trok. De brand naderde haar hotel en dus werd ze geëvacueerd. Ozerke verblijft nu in een ander hotel zo’n 120 kilometer verderop.

“We zagen heel donkere wolken, het was verschrikkelijk om te zien", getuigt ze. Als toerist beseft Ozerke dat de situatie voor de bewoners nog veel ernstiger is. "Wij hebben nog geluk gehad dat we geëvacueerd zijn, maar de bewoners zijn het meeste kwijt: hun huizen, hun dieren." Bijna alle inwoners konden hun huizen op tijd verlaten, maar veel dieren op de boerderijen in de regio overleefden de brand niet. 

Beluister hier de getuigenis van de Vlaamse Angela Ozerke, die in Antalya op vakantie is en haar hotel moest verlaten:

Veel dieren overleefden de brand niet.
AFP or licensors

"Sabotage"

De precieze oorzaak van de bosbranden is voorlopig nog onduidelijk, maar het is niet uitgesloten dat er kwaad opzet in het spel is. Mogelijk zijn de branden aangestoken. "De verantwoordelijken zullen zich moeten verantwoorden voor deze aanval tegen natuur en bos", zo sprak de Turkse president Erdogan. De burgemeester van Marmaris zei dat hij "sabotage" niet kon uitsluiten als oorzaak van de brand.

Tijdens de droge zomermaanden zijn bosbranden niet ongewoon in het zuiden van Turkije. Het is er momenteel ook erg warm, met temperaturen van rond de 40 graden Celsius. Een harde wind wakkert het vuur verder aan. Bij voorgaande branden werd vaak gekeken naar Koerdische militanten als brandstichters.

Ook de Vlaamse Ozerke hoorde dat de branden geen ongeluk zijn. "We dachten eerst ook dat het door de hitte kwam, maar er zijn video’s opgedoken waarop je ziet dat ze bewust aangestoken worden door terreurgroepen."

Rook vlakbij een hotel in de stad Marmaris.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen