©  ISOPIX

De hoogtepunten van dag 7: wereldrecord in het zwemmen, Nederlander pakt goud met gebroken knieschijf

De Olympische Spelen zijn een week onderweg, de zevende dag was pittig. In de galafinale van Fanny Lecluyse sneuvelde een wereldrecord, in het tennis zag Novak Djokovic zijn sprookje verrassend ten einde komen. Hieronder herbeleeft u de vijf beste momenten van de dag.

Jonas Withouck

1. Wereldrecord op 200 meter schoolslag

Tatjana Schoenmaker kon het zelf haast niet geloven, maar de Zuid-Afrikaanse zwom op de 200 meter schoolslag naar een nieuw wereldrecord. ©  ISOPIX

Na het olympisch record in de reeksen heeft Tatjana Schoenmaker in de finale het wereldrecord op de 200 meter schoolslag verbroken. De 24-jarige Zuid-Afrikaanse zwom naar het goud in 2:18.95 en is daarmee de eerste vrouwelijke zwemster die onder de 2 minuten en 19 seconden duikt op het nummer. Een straffe prestatie van Schoenmaker, die begin deze week ook al zilver pakte op de 100 meter schoolslag.

Onze landgenote Fanny Lecluyse kon niet stunten in de finale. De 29-jarige West-Vlaamse tikte aan in 2:24.57 en eindigde daarmee achtste en laatste. Ze begon nochtans goed aan de race, maar haar pijp doofde uit in de laatste 50 meter. Stiekem hoopte Lecluyse nog op een Belgisch record, maar met het behalen van de finale waren haar laatste Olympische Spelen sowieso geslaagd.

LEES OOK: Fanny Lecluyse wordt 8e in 200m schoolslag: “BR was kers op de taart geweest”

2. Goud al op zak nog voor medaillerace

De Australiër Matthew Wearn blies de tegenstand weg in de Laser-klasse, het goud is al binnen. ©  REUTERS

De Australische zeiler Matthew Wearn (25), de verloofde van Emma Plasschaert, heeft de concurrentie in de eerste tien regatta’s op een hoopje gezeild. Hij is nu al zeker van een goud, terwijl de medaillerace pas op zondag plaatsvindt. Zijn voorsprong op de voorlopige nummer twee bedraagt 22 punten, wat onoverbrugbaar is in de medaillerace. Straffe kost!

In dezelfde Laser-klasse is onze landgenoot Wannes Van Laer 27ste geëindigd. Daarmee plaatst hij zich dus niet voor de medaillerace. Wie wel nog meedoet voor de medailles, is Emma Plasschaert. De West-Vlaamse begint als vijfde aan de medaillerace in de Laser Radial-klasse.

LEES OOK: Straf! Verloofde van zeilster Emma Plasschaert is al voor medaillerace zeker van goud

3. Geen Golden Slam voor Djokovic, verrassende finale in het tennistoernooi

De wedstrijd te veel voor Djokovic, die volledig uitgeput was op het einde van de halve finale tegen Zverev. ©  REUTERS

Levende tennislegende Novak Djokovic werd vrijdag in de halve finale verrassend uitgeschakeld door Alexander Zverev. De 34-jarige Serviër raasde door het toernooi en verloor in de eerste vier wedstrijden geen enkele set, maar op het einde van het duel met Zverev zakte hij volledig door het ijs. Een Golden Slam - winst van de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, Olympisch toernooi en de US Open in hetzelfde seizoen - mag Djokovic dus vergeten. Spijtig, maar Djokovic is ook maar een mens die af en toe rust nodig heeft. De 24-jarige Duitser Alexander Zverev mag het in de finale verrassend opnemen tegen de 25-jarige Rus Karen Khachanov.

LEES OOK: Verrassing in tennis op Olympische Spelen: Geen Golden Slam voor Novak Djokovic, Zverev speelt finale tegen Khachanov

4. Olympisch goud met gebroken knieschijf

Heel bewust steunde Niek Kimmann (midden) op zijn rechterknie toen hij zijn gouden medaille aan de pers showde. In zijn andere knieschijf zit er een scheur. ©  ISOPIX

De Nederlandse BMX’er Niek Kimmann (25) heeft olympisch goud veroverd. Een straffe stoot, want Kimmann deed dat met een scheur in zijn knieschijf die hij begin deze week op een knullige manier opliep. Tijdens een training in Tokio botste hij op een onoplettende overstekende official. De Nederlander verbaasde vriend en vijand door alsnog naar goud te snellen, ook zichzelf: “Tsjonge, ik snap er nog steeds geen fluit van hoe dit allemaal kan”, reageerde Kimmann.

5. Ook Belgisch succes met 4x400 meter gemengd

De stokwissel verliep bij de Belgische estafetteploeg steeds prima, bij de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten was dat niet het geval. ©  BELGA

Gelukkig was er op deze zevende dag ook nog succes voor de Belgische atleten. De 4x400 meter gemengde estafetteploeg plaatste zich voor de finale met 3:12.75, een Belgisch record. De Belgen, met Alexander Doom, Imke Vervaet, Camille Laus en Jonathan Borlée, zetten de vijfde tijd van alle deelnemers neer. Te weinig voor een medaille zou je denken, maar slotloper Jonathan Borlée hield zich op het einde van zijn 400 meter wel nog in. Nummer één en twee van de reeks, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek, werden gediskwalificeerd door een foute stokwissel. Zaterdag strijdt de gemengde estafetteploeg voor een medaille.

LEES OOK: Belgische 4x400m gemengd wint reeks en plaatst zich met nationaal record voor finale

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Olympische Spelen