De stadswandeling van Neos in Hasselt trekt minder  ©  Marcel Mallet

Volledig gevaccineerd, maar toch aarzelen senioren om buiten te komen uit angst voor corona

Meer dan 92 procent van de zestigers is volledig gevaccineerd, en van de zeventigers is dat zelfs bijna 95 procent. En toch voelen Okra en andere seniorenverenigingen nog terughoudendheid bij hun leden om terug te keren naar de activiteiten.

Paul Demeyer en Thomas Jansen

Het is moeilijk om nog senioren samen te krijgen in een zaal voor een activiteit. Dat zegt Pol Devaere, voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de Vlaams Actieve Senioren (Vlas). “Daar waar vroeger bijvoorbeeld 100 man opdaagde voor een lezing, mogen we nu soms maar 25 stoelen zetten om aan de afstandsregels te beantwoorden. Maar zelfs dan is het moeilijk om die plaatsen gevuld te krijgen. Mensen zeggen dat ze liever nog niet komen, uit angst voor corona. Die schrik is er minder voor buitenactiviteiten zoals fietsen, wandelen en petanque. Veel afdelingen zetten daar nu liever op in. Dat is ook financieel minder risicovol. Een spreker moet worden betaald. Als er dan amper volk komt, scheur je daar je broek aan.”

LEES OOK: KAART. Welke leeftijdsgroepen nodigt jouw vaccinatiecentrum nu uit? Op de meeste plaatsen in onze regio zijn 12-jarigen al aan de beurt

Arthur Van Remoortere, voorzitter van de Oost-Vlaamse afdeling van Vlas voelt vooral terughoudendheid tegen een buitenlandse trip. “Bij de Lokerse afdeling kunnen mensen zich nu al een paar weken inschrijven voor een uitstap naar Duitsland en dat gaat niet zo vlot als voor de coronacrisis. We zitten nog maar aan 25 inschrijvingen, terwijl we anders makkelijk aan 50 raken. Dat heeft niets met Duitsland zelf te maken. Ook voor een reis naar Nederland zouden we weinig kandidaten vinden. Het is vooral het buitenland dat senioren nu nog wat afschrikt.”

Astra-Zeneca

Vlas Oost-Vlaanderen ziet ondertussen wel de deelnemers voor de buitenactiviteiten - barbecue, wandelen, fietsen, petanque - gestaag stijgen. “Onze leden, vooral zeventigers, snakken naar samenzijn. Zeker nu ze bijna allemaal gevaccineerd zijn. Alleen de groep die AstraZeneca krijgt en wacht op zijn tweede prik, zien we nog niet terug.”

Ook Theresia Teugels van Okra Sint-Gumarus (Lier) zegt dat leden rekening houden met hun vaccinatiegraad. “Wij zijn een beetje een atypische afdeling: de gemiddelde leeftijd van onze groep is 90. Eigenlijk doen we maar één activiteit per maand: samen op restaurant. Sinds juni kan dat weer. Ik heb meteen gereserveerd. Uiteindelijk zijn er 19 mensen gekomen, terwijl we voor corona toch makkelijk aan 35 man kwamen. Een man belde kort voordien nog af: hij had nog maar pas zijn tweede coronaspuitje gekregen en kwam liever nog niet met een grote groep samen.”

Het is afwachten of de kaarters terugkeren. ©  Belga

Volgens Lionel Beheydt, voorzitter van Okra Waregem, zou het handig kunnen zijn als ze aan hun leden mochten vragen of ze gevaccineerd zijn, zeker nu ze weer willen beginnen te kaarten. Maar dat kan niet. “Voor het kaarten kregen we net de protocollen binnen, en die zijn streng: handgel voor iedere kaarter, mondmasker op wanneer je je verplaatst, tafels ontsmetten,... We zijn nu al onze leden aan het opbellen en vragen of ze met die strengen protocollen wel willen kaarten.”

Bij Neos Hasselt - het Netwerk van Ondernemende Senioren - probeert het bestuur al een tijdje te anticiperen op de terugval. “Tijdens de coronacrisis hebben we zo veel mogelijk contact gehouden met de leden”, zegt voorzitter Marcel Mallet. “We bezorgden hen een bloemetje met Pasen en stuurden een maandelijkse nieuwsbrief, per e-mail of aan huis bezorgd. Ook belden we heel wat mensen op om te horen hoe het ging. Onlangs organiseerden we een stadswandeling, gevolgd door een stukje taart en een tas koffie. Daar waren zo’n 40 à 45 leden, terwijl we in totaal met 220 zijn. Het wordt nu de grote uitdaging om dat aantal weer op te trekken.”