Stadsbestuur over drugsoverlast Sint-Jansplein: “We bespreken dit graag met de buurt, maar niet via de pers”

Buurtbewoners van het Sint-Jansplein gaan gebukt onder de drugsoverlast, de vuiligheid en de dagelijkse vechtpartijen. Ze vragen zich af waarom de stad Antwerpen op hun plein niet strenger optreedt, zoals ook gebeurt op het De Coninckplein of het Astridplein. “We gaan hierover graag in overleg met de buurt”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

jas

LEES OOK: Het verdriet van het Sint-Jansplein: hoe de buurt wacht op redding van de drugsoverlast

Op het Koningin Astridplein en het De Coninckplein geldt al sinds 2010 een alcoholverbod op de openbare weg. Die maatregel van het Antwerpse stadsbestuur om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren werpt ook zijn vruchten af. Vandaar dat de zones ook stelselmatig zijn uitgebreid naar verschillende straten, het merendeel van Antwerpen-Noord (2060).

Maar op het Sint-Jansplein, waar de overlast fel is toegenomen en volgens de buurtbewoners de leefbaarheid onder druk staat, blijft zo’n alcoholverbod uit. De buurt is vragende partij, maar de maatregel staat voorlopig niet op de agenda van het stadsbestuur.

“Eind 2018 werd nog een alcoholverbod ingevoerd in de omgeving van de Trapstraat, zo’n 600 meter van het Sint-Jansplein”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Wij zijn daar zeker niet tegen waar dit nuttig kan zijn als sluitstuk tegen overlast, maar dit moet goed bekeken worden, in functie van een coherent overlastbeleid. We willen graag in gesprek gaan met de buurt, om samen met de stedelijke diensten en de lokale politie concrete bezorgdheden te bekijken.”

LEES OOK: Sint-Jansplein vooral bekend van incidenten, waaronder zuurgooier aan bushalte

Saneringen

Volgens omwonenden van het plein komt er geen alcoholverbod omdat het stadsbestuur niet wil dat de overlast verschuift naar andere wijken. Voor hen voelt het aan alsof de stad hen bewust vergeet. “Dat is uiteraard niet zo”, zegt Vermant. “Vandaar het aanbod om met de buurt aan tafel te gaan zitten. We bespreken dat graag met hen, en niet via de pers.”

Dat de pleincoördinator en de straathoekwerkers zijn weggesaneerd, zoals buurtbewoners beweren, ontkent Vermant. “De functie van pleinconsulent is in 2004 overgeheveld van de dienst sociale zaken naar de dienst veiligheid. De dienst werd omgedoopt tot buurtregie, en die bestaat nog. Er is dus nog steeds een buurtregisseur voor het Sint-Jansplein.”

Geen gebruikersruimten

De stad Brussel opende vorige week een eerste gebruikersruimte voor drugsverslaafden. Die kunnen daar op een veilige manier en onder toezicht van hulpverleners gebruiken. Dat zou de eerste stap kunnen zijn in het onder controle houden van de problematiek. Het kan verslaafden ook helpen om op termijn af te kicken. Ook in Nederland zijn er al verschillende voorbeelden van dergelijke gebruikersruimtes. De overlast in de betrokken buurten blijkt sterk verminderd.

Voor de stad Antwerpen is het idee onbespreekbaar. “De drugswet is duidelijk”, zegt Vermant. “Het faciliteren van drugsgebruik, zoals het aanbieden van een lokaal, is niet toegestaan. Dat is ook altijd de mening geweest van het Antwerpse parket. In Antwerpen handhaven we zoals altijd de wet, dus zullen we geen gebruikersruimten toestaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER