Politie over drugsoverlast Sint-Jansplein: “Telkens nieuwe gezichten, dat maakt het extra moeilijk”

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft begrip voor de frustraties op het Sint-Jansplein. “De buurt blijft een populaire bestemming voor onguur volk. Het is voor ons ook elke keer opnieuw beginnen.”

Sam Reyntjens

De problemen op en onder het Sint-Jansplein zijn bij de politiezone Antwerpen uiteraard gekend. “En we hebben alle begrip voor de frustraties van de buurtbewoners”, zegt woordvoerder Willem Migom. Dat sommigen zich door de politie in de steek gelaten voelen, vindt Migom spijtig. “Zeker gezien het harde werk dat we daar doen”, zegt hij.

Door de coronacrisis werden de ‘zittingsdagen’ waarop wijkteams met buurtbewoners spreken tijdelijk afgelast. “Die zittingsdagen komen terug”, belooft Migom. “En volgende week komt er een overleg tussen het wijkteam en de ‘woordvoerder’ van de buurtbewoners (Jiri De Laet, die eerder in uw krant getuigde, red.). We hechten veel belang aan dialoog met de buren.”

LEES OOK: Hoe de buurt wacht op redding van de drugsoverlast

VIP-aanpak

Een sluitende oplossing voor de problematiek heeft de politie niet klaar zitten. “We doen wat we kunnen, we organiseren er acties en zijn zowel overdag als ’s nachts aanwezig, niet alleen reactief”, legt Migom uit.

De politie hanteert een soort van VIP-aanpak, wat staat voor Very Irritating Police. Door volop te controleren en boetes – die veelal onbetaald blijven – uit te schrijven, hoopt ze de overlast de kop in te drukken.

De kans is groot dat de problemen daarna elders opduiken. “Dan pakken we ze daar aan”, luidt het. Verschillende van de drugsgebruikers zitten al in trajecten van hulpverlening. “We werken nauw samen met de hulpverlening en maatschappelijke veiligheid, maar het gaat om hardnekkige problemen.”

Anders dan in andere wijken komen er rond het Sint-Jansplein ook veel nieuwe probleemgevallen bij. “Het blijft een plaats van eerste bestemming voor onguur volk”, vertelt Migom. “Ons wijkteam moet er elke keer opnieuw beginnen om zijn pappenheimers te leren kennen.” De drie mannen die twee weken geleden bij een steekpartij betrokken waren, bleken allemaal nieuwe gezichten voor de politie.

LEES OOK: Sint-Jansplein vooral bekend van incidenten

Nachtlawaai en fietsdiefstallen

Buren kaarten aan dat sommige dealers kort na hun arrestatie alweer op het plein staan. “Dat is niet onze schuld”, zegt Migom. Bij het parket zegt woordvoerder Kristof Aerts dat er af en toe wel eens iemand vrijgelaten zal worden.

“Ze gaan niet allemaal recht naar de Begijnenstraat, maar ze zullen zeker niet allemaal onmiddellijk terug op straat staan. Als wij een onderzoeksrechter vorderen, dan vragen we ook altijd de aanhouding. Het is dan aan de rechter om te beslissen.”

Problemen als nachtlawaai en fietsdiefstallen zijn bekend bij de politie. “Fietsdiefstallen zijn helaas een plaag. Het is een typisch symptoom van die gehele verslavingsproblematiek.”

LEES OOK: Stadsbestuur: “We bespreken dit graag met de buurt, maar niet via de pers”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER