De Oud-scouts Sint-Rombouts beklommen de kathedraal met hun vlag.  © Leo De Nijn

Oud-scouts Sint-Rombouts brengen hulde aan 82-jarige Bob den danser: “De scouts zijn bepalend geweest in mijn leven”

Mechelen -

Een 16-tal oud-scouts van Sint-Rombouts beklommen samen met enkele sympathisanten vrijdagavond de Mechelse Sint-Romboutskathedraal om er de groengele vlag op het dak te laten wapperen. Ze brachten ook hulde aan ‘IJverige Bever’, Bob Engels, bij vele Mechelaars bekend als ‘Bob den danser’, voor zijn inzet bij tal van jeugdorganisaties.

Leo De Nijn

De scouts van Sint-Rombouts vind je nog alleen terug in de geschiedenisboeken. De vereniging ging destijds op in Sint-Katrom. In de jaren 1950 was het een bloeiende scoutsgroep. Ondertussen stroomde er al heel wat water door de sluizen van de Dijle. De jongeren van toen zijn een dagje ouder geworden. Maar de hechte kameraadschap is altijd gebleven.

IJverige Bever, Bob Engels, bij vele Mechelaars bekend als Bob den danser. © Leo De Nijn

Hijsen van de vlag

“Het hijsen van de scoutsvlag op de Sint-Romboutstoren, daar willen we niet vanaf”, zegt organisator Francis Jannes, ‘Fiere kwikstaart’ van de oud-scouts Sint-Rombouts. “Voor het vijftiende jaar op rij gaan we vandaag met 16 oud-scouts de 538 treden van de Mechelse trots beklimmen en de vlag hijsen. Dat is een eerbetoon om de overleden makkers te herdenken, onze scoutsbelofte te hernieuwen en hulde te brengen aan een verdienstelijke collega Bob Engels”, aldus Jannes.

Op de skywalk bracht IJverige Bever de scoutsgroet. Dat gebeurt door het opsteken van de drie middelste vingers van de rechterhand. “De drie gestrekte vingers verwijzen naar het motto van dienstbaarheid, kameraadschap en verdraagzaamheid waar de scouts altijd, en ook vandaag nog, voor staan”, geeft de verdienstelijke oud-scoutsman Bob Engels mee.

Bob en zijn Roos. © Leo De Nijn

Bob den danser

Bij de Mechelaars is Bob beter bekend als ‘Bob den danser’. “In de darts kent Vlaanderen Dancing Dimi, in Mechelen hebben wij onze Bob de danser.” Bij heel wat festiviteiten in de binnenstad nemen Bob en zijn echtgenote Roos altijd het voortouw om de eerste dans in te zetten. “Ik ben een ijsbreker. Mijn bijnaam is zelfs bij de postbode bekend want ooit kreeg ik een bedankbrief in mijn brievenbus via de post met uitsluitend als bestemmingsadres: Bob den danser. Dat zegt genoeg”, vertelt Engels, die zijn totemnaam IJverige Bever niet heeft gestolen.

Zelf is Bob in zijn jeugdjaren maar anderhalf jaar bij de scouts geweest. “Maar de scouts zijn in mijn leven bepalend geweest om in de richting van het onderwijs te stappen. Ik moest van mijn ouders gaan studeren bij de toenmalige Normaalschool in Lier, waardoor ik meer in Lier dan in Mechelen verbleef, want toen was op internaat gaan een maand van thuis weg zijn. In opdracht van het ministerie van Onderwijs maakte ik tijdens de schoolvakanties met kinderen uitstappen, tot zelfs in Frankrijk. Maar ben ook leider geweest bij meerdere jeugdorganisaties, zoals De Toekomst in Mechelen. Dat leidinggevende kwam ook van pas als regent Plastische Kunsten en toen ik reserveofficier werd bij het Belgisch leger. Stilzitten is niet aan mij besteed. Maar mijn spieren worden op 82 wel wat strammer, dat voelt een mens wel”, geeft Bob nog mee.

 © Leo De Nijn

Tot na het weekend blijft de scoutsvlag op de Sint-Romboutstoren wapperen. Daarna wordt ze weer opgeborgen tot volgend jaar.

Hoe lang ze nog de toren blijven bestijgen om de scoutsvlag er een weekend te laten wapperen? “De gemiddelde leeftijd van onze groep is nu 80 jaar. Zo lang de laatste van ons nog te voet boven geraakt én als het plezant blijft natuurlijk, gaan we deze traditie toch wel in ere houden hoor”, klonk het bij de oud-scouts toen ze met hun vlag de fameuze Sint-Romboutstoren binnenstapten.

Bon Engels is klaar voor de beklimming van de Mechelse trots. © Leo De Nijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER