Dit verandert op 1 augustus: consumptiecheques in meer winkels en aangetekende zendingen in de brievenbus 

Vanaf morgen betaal je in alle kleinhandelszaken met consumptiecheques. Als je een vennootschap wil oprichten, hoef je niet langer fysiek langs te gaan bij een notaris. Niet thuis voor een aangetekende zending? Niet langer een probleem. Ontdek hier wat er allemaal verandert op 1 augustus.

Consumptiecheques aanvaard in alle kleinhandelszaken

Consumptiecheques kon je tot nu enkel uitgeven in kleinere winkels (met bijvoorbeeld minder dan 10 werknemers) die langer dan een maand gesloten waren door de coronacrisis. Die beperkingen vallen nu weg waardoor je in alle kleinhandelszaken terecht kan met de cheque. 

Online aankopen kunnen niet met de consumptiecheques. Naast kleinhandelszaken kon je de cheques ook al uitgeven in bioscopen en andere culturele instellingen, bij de kapper of het schoonheidssalon, in het zwembad of de bowlingzaal of in de rijschool.

archiefbeeld

Vorig jaar werd de consumptiecheque van maximum 300 euro bedacht voor bedrijven die het goed hebben gedaan in de coronacrisis. Dit jaar kunnen bedrijven hun werknemers belonen met een premie van maximaal 500 euro in de vorm van consumptiecheques. Dat was de uitkomst van een lang en moeizaam loonoverleg begin mei dit jaar. 

Aangetekende zendingen in de bus als je niet thuis bent

Niet thuis wanneer de postbode voor de deur staat met een aangetekende zending? Vervelend. Vanaf 1 augustus kan het anders. Met "Sign For Me" geef je de postbode het mandaat om in jouw naam voor ontvangst te tekenen en kan de brief gewoon in de brievenbus.

Moet je dan nooit meer naar het postkantoor? Toch wel. Om de dienst te activeren moet je er even langsgaan en voor bepaalde zendingen zal de postbode nog steeds jouw handtekening nodig hebben zoals wanneer een ontvangstbewijs nodig is. Is je brievenbus trouwens niet conform de regels, te vol of niet veilig genoeg? Ook dan zal de postbode nog bij je aanbellen.

archiefbeeld
Jonas Hamers / ImageGlobe

Vennootschap oprichten nu volledig digitaal

Een vennootschap oprichten gaat niet zomaar van vandaag op morgen, je moet er onder andere voor bij de notaris langs om een "authentieke akte" te ondertekenen. Dat kan vanaf nu volledig digitaal. Ondernemers kunnen tijdens een onlinevideovergadering met hun notaris de akte elektronisch tekenen. 

De digitalisering zal niets meer kosten dan de oude procedure en indien er een vermoeden van fraude is kan er wel nog steeds een fysieke bijeenkomst gevraagd worden. In België worden volgens "Notaris.be" zo'n 32.000 vennootschappen per jaar opgericht. Deze stap moet het mogelijk maken voor alle starters om hun administratie vlotter in orde te kunnen brengen. 

Meest gelezen